0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Százezreknek segít az okos kenyér

Több mint egymillió magyar embernek – közöttük csaknem 700 ezer nőnek – kínál élelmiszer alapú megoldást problémájára a csütörtökön Debrecenben bemutatott legújabb okos élelmiszer.

A modern életforma következményeként a fejlett országokban, napjainkban emberek tízmillióinak okoz problémát emésztési tranzitjuk rendszeres vagy visszatérő lelassulása.

A hétköznapi nyelven csak székrekedésként ismert tünet hátterében az esetek mintegy 80 százalékában nem betegség, hanem az életmóddal és táplálkozási szokással összefüggő hatásegyüttes áll.

A Smart Food (Okos Élelmiszer) kutatási program keretében a Hajdúsági Sütödék-csoport cégei évekkel ezelőtt éppen ezért kezdtek el foglalkozni a problémakörrel. Olyan élelmiszer alapú megoldást akartak találni, amely az emberek számára költséghatékony, étkezésük megszokott ritmusát figyelembe vevő módon nyújthat segítséget.

A kutatásokat és a termékfejlesztést követően a cégcsoport igényes tudományos elrendezésű (prospektív, placebokontrollált, keresztezett, randomizált, kettős vak) III-as fázisú klinikai vizsgálatnak vetette alá a termékjelöltet, egy speciális kenyeret.

Csaknem 200, az irritábilis bél szindróma (IBS) székrekedéses alcsoportjába tartozó önkéntest vontak be a nyolchetes vizsgálatba.

Ennek eredményeként kiderült, hogy a speciális kenyér – egyedi bioaktív összetevőinek köszönhetően – szignifikánsan sokkal jelentősebben enyhítette az önkéntesek tüneteit, mint a placebo termék. Az orvosok és az önkéntesek véleménye egyöntetűen megegyezett a speciális kenyér hatékonyságáról.

„A lelassult emésztési tranzit nagyban ronthatja az emberek életminőségét” – mondta Szakács Tamás, az Okos Élelmiszerek Kft. ügyvezetője. „Az ilyen problémákkal küzdők gyakran kerülik a társaságot, figyelmetlenebbek munkavégzésük során, nem tudják megfelelően kipihenni magukat és kerülik az intim kapcsolatokat is. Figyelemre méltó, hogy az érintettek csaknem 70 %-a nő.” Minden olyan megoldás, ami enyhíti, megszünteti tüneteiket, az az érintettek életminőségét javítja.

Az egyedi design-ja miatt máris csak „kis rózsaszínnek” becézett Ritmus kenyér, néhány héten belül kerül a boltokba. A cégcsoport először a régióban kezdi meg a forgalmazást, majd a tapasztalatok alapján kívánja az új okos élelmiszer brandet Magyarországon és a nemzetközi piacokon elterjeszteni.

Szakács Tamás hangsúlyozta: A Smart Food kutatási program szakmai és etikai szabályainak megfelelően a Ritmus kenyér „nemcsak” bizonyítottan kedvező élettani hatású és biztonságos, de finom és teljes gasztronómiai értékű is.

A terméket azonban nem fogyaszthatja mindenki: bármely összetevőjére érzékenyeknek, valamint Crohn-betegeknek és különböző típusú és hátterű gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek nem javasolják a fogyasztását.

Forrás: sajtóközlemény