0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Angliában is a boltokba került a tücsök-snack

A Sainsbury lesz az első angliai élelmiszerlánc, ahol rovar-alapú élelmiszert fognak árusítani. A barbecue ízű, sült tücskök a leírás szerint ropogósak és finom füstös ízűek.

Múlt hét óta 250 Sainsbury üzletben kapható a szokatlan rágcsálni való. Ezzel elsősorban a globális klímaváltozás vitájában szeretnék hangsúlyozni a vadon termő élelmiszerek növekvő szerepét. A világ hústermelésének környezetszennyező hatásai miatt egyre többen érdeklődnek a rovarok iránt: jóval nagyobb mennyiségben lehet őket tenyészteni anélkül, hogy nagy mennyiségű területet, vizet vagy takarmányt igényelnének. Emiatt ideális alternatív élelmiszer-jelöltek, és még fenntartható is a termelésük.

A londoni központú Eat Grub csomagolja a ropogós tücsköket, és a fenti környezetvédelmi tételt veti be a vásárlók meggyőzésére, hogy ebédre érdemes rovart nassolni. A gyártó szerint a termék

„fenntarthatóbb, mint a sertéspörc, és izgalmasabb, mint a csipsz”.

A tücskök egyébként közönséges házi tücskök (Acheta domesticus), melyeket Európában tenyésztenek. Egy csomagban kb. 50 darab van, mindezt 1,5 fontért lehet megvásárolni. Ha pedig a fogyasztók túljutnak a „fúj” stádiumon, akkor

nassolni valóként vagy akár tésztaételek, levesek és saláták feltétjeként is kipróbálhatják a szokatlan terméket.

Az ehető rovarok üzletága egy tanulmány szerint 520 millió dollárra is rúghat 2023-ra. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint legalább 2 milliárd ember fogyaszt rendszeresen rovarokat, és ezek az apró jószágok segíthetnek a növekvő népesség élelmezésében is.

Több, mint 1000 fajt fogyasztanak világszerte, de ezek közül szinte egy sem jelenik meg a gazdag országok étlapján. Eddig Angliában is csak alkalmi vásárokban vagy online lehetett emberi fogyasztásra szánt rovarokat vásárolni, így a Sainsbury nagy lépést tett előre ezen a téren.

A rovarok kevés kalóriát tartalmaznak, és megfelelőek a glutén- és tejtermékmentes diétákhoz is, miközben igen magas a fehérjetartalmuk.

Grammonként tekintve a tücsökben több a fehérje, mint a marha-, csirke-, vagy disznóhúsban: 100 gramm rovarban 68 gramm fehérje található, miközben a marhahús csak 31 gramm.

És mi a véleménye a vásárolóknak?

A legnagyobb probléma, hogy túlságosan hasonlít a tücsökre – ki lehet venni a testtájakat is, mondta a The Guardiannak Morwanna Ferrier. Szerinte az ízükkel nincs probléma, és a ropogósság is kellemes, de talán többen nyúlnának utána, ha nem lenne ennyire „tücsökszerű”.

Egy másik vásárló, Tim Jonze is a külsejüket jelölte meg gyenge pontnak. Szerinte inkább úgy néz ki, mintha valami állati ürülék lenne. Azonban az ő véleménye alapján is kellemes, fűszeres, kicsit mogyorós ízűek, és a kollégái elborzadt pillantásai ellenére is

csak ajánlani tudja mindenkinek, aki az unalmas energiaszeletek és olajos magvak helyett valami izgalmasabb délutáni nasit keres.
Forrás: The Guardian