0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csak idő kérdése a kalászos hibridek úttörése

Az elmúlt száz évben a növénytermesztés legsikeresebb területe a hibridek térhódítása volt, a kalászosok esetében azonban az igazi áttörés ezután következhet. A kísérletek a kormányok támogatásával zajlanak Európa szerte – hangzott el az Agárszektor Konferencián.

Az idei Agrárszektor Konferencia programjai közt kapott helyet egyebek mellett a mezőgazdasági sikertörténetekkel és stratégiákkal foglalkozó szekció is, amelynek részeként egy, a szántóföldi növények hibridizációjával foglalkozó előadás is elhangzott. A témával kapcsolatos legfontosabb eredményeket, illetve jövőbeli kilátásokat Blum Zoltán, a Saaten-Union Hungária Kft. ügyvezetője vázolta fel. A szakember történelmi visszatekintésként elmondta,

a szántóföldi növények igény szerint átalakítása több ezer évvel ezelőtt kezdődött, az igazi nagy áttörés azonban a 19. század végén, majd pedig a 20. században történt.

„Az elmúlt száz évben a szántóföldi növénytermesztés legsikeresebb területe a hibridek térhódítása volt” – emelte ki Blum Zoltán, akinek szavai szerint a mérföldkőnek számító fejlesztések napjainkban is folyamatosan érkeznek. Mint mondta, a hibridizáció elsőként a kukoricát, majd a rozst érintette, ezt követően pedig a repce került „terítékre”. „Nemcsak termőképességben, hanem például olajtartalomban is folyamatos növekedést hoztak a kísérletek” – folytatta a cég ügyvezetője, kitérve arra is, hogy a hibridek előnyei továbbá, hogy adott mennyiségű termény előállításához kevesebb tápanyagot kell felhasználni.

Önmagukban a hibridek azonban nem elegendők a sikerhez: az innováció alapot ad ahhoz, hogy a termelők átgondolhassák a technológiai lépéseket, adott esetben pedig modernebb megoldásokat alkalmazzanak. „Így lehet még inkább kihasználni a hibridek előnyeit” – hangsúlyozta Blum Zoltán, akinek szavai szerint a jövőben a kalászosok hibridizációjának áttörésére lehet számítani. E téren a gazdasági, szociális és ökológiai kihívásoknak megfelelve kell olyan hibrideket létrehozni, amelyek hatékonyan tudják kihasználni az egyre szűkülő erőforrásokat. Németország e szempontból is élen jár, hiszen a rozs vetésterületeik 70%-át hibridek uralják.

Blum Zoltán mindemellett elmondta, számos külföldi és magyar cég dolgozik e téren fejlesztéseken, méghozzá a kormányok komoly finanszírozási támogatásával. „A kérdés már csak az, a kalászos hibridek mikor jelennek meg nagy számban a vetésterületeken” – folytatta, ezt követően pedig e növények előnyeit hangsúlyozta.

Nagyobb termés, nagyobb stressztűrő képesség és termésbiztonság, kiszámíthatóság, nagyobb profit és stabil minőségi paraméterek – hangzott el az előadásban.

Blum Zoltán elmondta, ezek az előnyök nemcsak a kísérletekben, hanem valós szántóföldi körülmények közt is bizonyítást nyertek, amelyet egyebek között az általuk összegyűjtött, több év adata is mutat. „Lesznek ezen a területen új szereplők a piacon, folyamatosan alakul majd a technológia, ezekkel együtt pedig a vetőmagelőállítás is biztosabbá válik” – tette hozzá a szakember.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság