Back to top

A halak harmadát karácsonykor esszük meg

Európai összehasonlításban továbbra is kevés halat fogyaszt a magyar lakosság, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban megkétszereződött a fogyasztás - tudta meg hétfői száma szerint a Népszava Németh Istvántól, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnökétől. Az éves mennyiség egyharmadát karácsonykor vásárolják meg.

Egy magyar állampolgár évente átlagosan 6-6,5 kilogramm édesvízi és tengeri halat, rákot, kagylót és egyéb tenger gyümölcseit fogyaszt, szemben a 18-22 kilós európai átlaggal. Ebből is mindössze 1-1,6 kilogramm a hazai tógazdaságokból származó hal. Németh István hozzátette, hogy

a vizek szennyezettsége miatt a tengeri halakban egyre több az emberi szervezetre káros anyag, ellentétben a halastaviakkal, ezért is tanácsosabb lenne több magyar halat enni.

Fotó: AMC - Kapj rá! facebook

Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója azt mondta a lapnak, hogy ha a gyógyszerekre költött összeg 10 százalékát halvásárlásra fordítanánk, 20 százalékkal kevesebbet kellene költenünk gyógyszerekre.

A karácsonykor értékesített halak 65-70 százaléka ponty - derül ki a cikkből.

Forrás: 
MTI/Népszava

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lassan csökken az osztrák húsfogyasztás

Bár évről évre csökken, szakértői vélemények szerint még mindig rendkívül magas az ausztriai húsfogyasztás. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy míg 2007-ben az egy főre jutó évi húsfogyasztás 66,8 kilogramm volt, ez a mennyiség 2017-re 63,4 kilogrammra mérséklődött.

Kapj rá – együnk több halat!

A magyar lakosság az európai – fejenként évi 20 kg körüli – átlaghoz képest kevés halat eszik. A halfogyasztást ösztönző „Kapj rá” marketing kampány célja, hogy a jelenleg évente 6 kilogrammos fejenkénti halfogyasztásunk 2023-ig legalább 2-3 kilóval emelkedjen – tudtuk meg a FEHOVA kiállításon tartott sajtótájékoztatón.

Horgászok figyelem: minden vízterületre kell horgászjegy

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismételten felhívja a horgászok figyelmét arra, hogy Magyarországon nincs olyan vízterület, ahová nem szükséges állami horgászjegyet váltaniuk a horgászati tevékenységhez. Az állami horgászjegyen túl területi engedély megváltása is kötelező.

Halálosan finom a gömbhal

Egyedi és különleges íze miatt – talán azért is, mert tudvalevő, hogy a fogyasztása halált is okozhat – sokan tekintik delikátesznek a fugut (gömbhal).

Négy mázsa küsz pusztult el a Balatonnál

Az elmúlt hétvégén Balatonlelle egyik strandján egy esővíz befolyónál négy mázsányi elpusztult szélhajtó küszre lettek figyelmesek a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei. Az esetről lakossági bejelentéseket is érkeztek, valamint az interneten több rémhír is szárnyra kelt.

Február 1-jén elkezdődik a csuka fogásának fajlagos tilalmi ideje

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a horgászok és a halászok figyelmét, hogy – a hatályos jogszabályok értelmében – 2019. február 1-jén nulla órától tilos a csuka kifogása és elvitele Magyarország halgazdálkodási vízterületein. A fajlagos tilalom március 29-én éjfélkor ér véget.

Oroszország 70 százalékkal növelte a vörös kaviár termelését tavaly

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint 2018-ban 22,2 ezer tonna vörös lazackaviárt termeltek, ami csaknem 70 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Korszerűsödik a legnagyobb Tolna megyei halgazdaság

Mintegy 80 millió forintos beruházással, a Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) 50 százalékos támogatásával korszerűsíti halgazdaságát a varsádi Czikkhalas Halastavai Kft.

60 kiló harcsát "gereblyéztek", de lebuktak

Két férfi tiltott eszközökkel horgászott a vermelő harcsákra a Tisza-tavon, azonban a halőrök elfogták őket. A tettesek több százezer forintos büntetésre számíthatnak.

Óriási károkat is okozhatnak a kormoránok

A közelmúltban ismét megjelentek Békés megye élő-, illetve állóvizein a „horgas csőrű vámszedők”. A kormoránok gyérítése nem egyszerű feladat, mivel őrszemek figyelnek a csapat biztonságára.