0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Nem dolgoznak többet a növények, hiába tavaszodik korábban

Ezzel eddig nem számoltunk. Azt hihettük, hogy a sokszor emlegetett negatív következmények mellett van legalább egy pozitív velejárója is a klímaváltozásnak: ha korábban kitavaszodik, akkor a növényeknek több idejük van szén-dioxidot megkötni és oxigént termelni. Nos, ez még sincs így, derült ki egy nemzetközi kutatócsoport munkájából.

„Régóta tudjuk, hogy a klímaváltozás miatt eltolódnak a növények fejlődési szakaszai, ebből pedig adná magát, hogy ha korábban beköszönt a tavaszi meleg, akkor a növények korábban kezdenek fotoszintetizálni, és a légkör széndioxid-tartalmát megkötni. Kiderült azonban, hogy nem így van – idézi az osztrák agrárhír-iroda, az aiz.info Matthias Forkelt, a bécsi Műszaki Egyetem geodéziai és geoinformatikai tanszékének kutatóját.

Igaz ugyan, hogy az északi féltekén a meleg tavaszon hamarabb kizöldül a vegetáció, ez egyértelműen kiderül a kutatás során feldolgozott óriási adatmennyiségből.

Ez a folyamat azonban a nyár és az ősz folyamán a visszájára fordulhat, így aztán összességében mégis kevesebb szén-dioxidot köt meg a növényzet egy vegetációs periódus folyamán – fejtette ki a szakember.

Mint elmondta, számos ok állhat a jelenség hátterében. Előfordulhat, hogy a tavaszi intenzív növekedés annyira megnöveli a növények vízfelvételét és párologtatását, hogy az év későbbi hónapjaira már nem marad elegendő felvehető víz a talajban. De az is lehet, hogy a növényeknek genetikailag „beprogramozott” hosszúságú a tenyészidejük, és ha korábban kezdődik, akkor korábban véget is ér. Rendkívül bonyolult, és térségenként is eltérő mechanizmusokról van szó, „azt azonban egyértelműen megmutatták a kutatásaink, hogy a térségek nagyobb részében hamarabb alábbhagy a vegetáció, ha korábban kezdődött a tavasz” – figyelmeztetet Matthias Forkel. Mint elmondta, az eddig használatos klímamodellek számolnak ugyan a növényzet fejlődésével, a most feltárt jelenséget azonban nem veszik figyelembe, vagyis indokolt őket az új ismeretek birtokában frissíteni.

„Ez pedig sajnos azt fogja jelenteni, hogy a klímaváltozás-prognózisok kedvezőtlenebbül festenek majd, mint eddig” – fejtette ki. Magyarán, a klímaváltozás lefolyása drasztikusabb lehet, mint eddig hittük – mondta.

Az erre az eredményre vezető nagyszabású adatelemzést a Leedsi Egyetemen (Nagy-Britannia), illetve a bécsi Műszaki Egyetemen végezték el, de az USA és más országok számos környezet- és klímakutatója is részt vett a munkában. Eredményeiket a Nature folyóiratban publikálták – számol be róla az aiz.info.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu