Back to top

A sikergyáros szója magyar specialitás lehet

Miközben egyes növények termesztésében évről évre ingadozások tanui lehetünk, a szója népszerűsége világszerte nő. Míg tavaly 331-333 millió tonnát állítottak elő, idén ez a mennnyiség legalább 20 százalékkal fogja azt meghaladni.

„Hiába az unió 800-900 ezer hektáros vetésterülete, az elmúlt időszakban 14 millió tonna szójabab és 18 millió tonna szójadara behozatalára kényszerült”- mutatott rá köszöntőjében Zászlós Tibor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdasáfgért felelős alelnöke mindezt a Kamara és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület által meghirdetett Szója Fórum rendezvényén jelentette ki.

A hazai szójatermesztők előtt óriási lehetőségek állnak. Olyan piacon tudunk megjelenni, ahol nincsenek értékesítési gondok.

A magyar gazdák a 2017-es, rekordnak számító évben 77 ezer hektáron termesztettek szóját, azóta 60-70 ezer hektár között mozog. Úgy tűnik, az elmúlt évek alatt kiismertük a növény, megtanultuk termeszteni. Mi sem jelzi jobban, mint az idei aszályosnak mondható időjárás mellett is országosan közel 3 tonnás termésátlagot értünk el. A deklaráltan GMO mentes szóját szívesen látják nyugaton, ám – tette hozzá Zászlós Tibor – gyakorta az árba beleszámolják a támogatások összegét.

„Felnőttkorba lépett a magyar szójatermesztés”- szögezte le Nagy István. Az agrárminiszter kiemelte,  az idei 60 ezer hektárnyi területen elért 2,94 tonnás termésátlag is ezt bizonyítja. A szakember hozzátette, a hazai termés mennyisége még mindig elmarad az állattenyésztésünk 540 ezer tonnás fehérje igénye mellett, s akkor még nem számoltuk hozzá az emberi fogyasztásra szánt szóját.

Nagy István: A szóját nagyobb feldolgozottsági fokon kell kiszállítani
Fotó: pelsőzci

A szaktárca vezetője kiemelte, a magyar gazdák megtanultak szóját termeszteni, amihez némi segítség – az Egyesület és a szaktanácsadók munkája – is kellett. A rövidtávú célkitűzés, a 100 ezer hektár és a stabil 3 tonnás termésátlag elérése.

A magyar agrárium teljesítmény kényszerben van a fehérje területén. Az elkövetkező 10 éven belül 40 százalékkal több fehérjére lesz szükséges a világnak, s ebben a szója megkerülhetetlen.

A GMO mentesség ugyan piaci előnyt jelent számunkra az értékesítésnél, ám ezt a végtermékben nem tudjuk érvényesíteni. Ugyanis az importunk zöme Dél-Amerikából, s onnan csak GMO szója érkezik. „A kiváló beltartalommal rendelkező magyar szójabab Ausztria felé hagyja el a határt, s nem akarjuk az ottani vállalkozókat támogatni”- fogalmazta meg véleményét Nagy István. Fontos lenne, hogy a szójababot itthon dolgozzák fel – s ezzel együtt mondhatnánk, hogy a magyar élelmiszer GMO mentes szójából készült -, amihez a 40 milliárdos élelmiszeripari beruházásokra fordítható támogatási összegből lehetne pályázni.

Ugyan a termőterület növekedésének vannak korlátai, de a szakember véleménye szerint 300-350 ezer tonna szóját – ami az importunk fele - itthon kellene előállítani.

Fontos növény a szója, ám vannak alternatív növények, melyeket elő kellene venni. Így nagyobb figyelem irányulhatna a babra, a borsóra, a szegletes lednekre vagy éppen a lucernára, amihez a tudomány hozzájárulása is kell.

„Ma már az emészthető fehérje mérése nem ad elég információt, inkább aminosav szinten kellene levezetni a beltartalmat”- hangsúlyozta a tárcavezető, hogy ezek az információk rendelkezésre állnak, csak a gyakorlatba való átültetésük késik.

Nagy Nikoletta Edit, a Kerpely Kálmán Doktori Iskola szakértője a közép-magyarországi régióban végzett szójatermesztési kísérletekről számolt be. Három helyszínen – Cegléd, Vácszentlászló és Újhartyán – három fajtát vizsgáltak. Mint elmondta,

a hozam nem csak a fajtaválasztástól függ, nagy szerepe van a talajnak, a tápanyag utánpótlásnak és a fajtához illó tőszámnak, a sortávolságnak. Emellett a szója növényvédelmében kiemelt fontosságú a gyomirtás.

Szójaaratás a Zala megyei Gelsesziget határában.
Szójaaratás a Zala megyei Gelsesziget határában.
Fotó: MTI - Varga György

„Esőerdőt irtani drága műfaj” - utalt a környezetvédők vádjaira Fülöp Péter, az UBM Feed Kft. kereskedelmi igazgatója. A szakember elmondta, a világ szójatermesztésének 80 százalékát az USA, Brazília és Argentína adja. Ugyanakkor az árakat napjainkban nagyban meghatározza az Usa-Kína kereskedelmi háború az árakat. Rekordközeli terméssel számolhatunk, s ezzel együtt nővekedhetnek az átmenő készletek.

Bizonytalanságot okoz viszont, hogy Kínában is kitört a sertéspestis, súlyosabb esetben az állomány 20 százalékát kell megsemmisíteni, ami százmilliós nagyságrendet jelent. Ez pedig alapvetően határozhatja meg a keresletet.

Oroszország és Ukrajna növelte termelését, mintegy 8,7 millió tonna szójababbal számolhatunk idén, s az olaszok is 3,4 tonnás csúcsterméssel számolnak 340 ezer hektáron. Franciaországban a szárazság miatt alig érték el a 2,6 tonnát – 153 ezer hektáron –, s a románok sem teljesítették túl a hektáronkénti 2,2 tonnát. Az unióban összességében 2 százalékkal, 990 ezer hektárra nőtt a vetésterület.

A Fórum keretében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ között stratégiai együttműködés aláírására került sor.

Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója elmondta, az elmúlt évben kezdték kidolgozni a fehérjetakarmány programot, melyben különböző szakmai szervezetek is részt vesznek. Ez a program nem csak a szójáról szól, több alternatív növényt is vizsgálnak, 4-5 éven belül gyakorlati eredményeket szeretnének felmutatni.

Mintegy száz éve indult az első fehérje program Magyarországon, s a legfontosabb kérdések azóta sem változtak. Vadász Attila, az Egyesület elnöke kiemelte, hogy szervezetük fordulóponthoz ért, aminek egyik fontos állomása az együttműködés aláírása. A korábbi 2 tonnás termésátlaggal szemben az elmúlt években közel 3 tonnáról számolhatunk be, ám a genetikában vannak még tartalékok, s messze vagyunk még attól, hogy a 6-7 tonnás csúcsot elérjük.

Gyuricza Csaba, Vadász Attila és Zászlós Tibor az együttműködés aláírói
Fotó: pelsőczi

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

Felmentették Bitay Márton államtitkárt

Áder János köztársasági elnök felmentette megbízatása alól Bitay Mártont, az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős államtitkárát 2019. február 18-i hatállyal - közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel.

Kipusztulás fenyegeti a hasznos rovarfajokat

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken – állapította megy egy friss tanulmány. Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

Ködös Albion – ugrás az ismeretlenbe?

Nem oszlik, sőt inkább egyre sűrűbb a Londont borító legendás köd. A brit parlament példátlan többséggel utasította el január közepén az immár két éve formálódó, az Európai Unióból való kilépésnek szervezett keretet adó, a kilépés feltételeit megfogalmazó megállapodástervezetet. Az ellenzék túl puhának, a kormánypártiaknak pedig túl keménynek találták az Európai Bizottság konszenzusát bíró menetrendet.