Back to top

Batátatermesztés: az első fecskék

A megújulási képesség és annak megőrzése: mezőgazdászaink számára ez a piacon maradás egyik fontos feltétele. Mindez korszerű technológiák bevezetésével vagy új termékek piacra juttatásával egyaránt lehetséges. Ez utóbbival próbálkozik egy tucat fiatal kárpátaljai gazda, akik a batátatermesztés meghonosításában látnak fantáziát.

– Az úttörők szerepe sohasem volt könnyű, ám nélkülük lassabban jutott volna előrébb a világ – vallja Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének (KMVSZ) elnöke, a kezdeményezés egyik fő támogatója.

– Az ügy előzménye, hogy a múlt évi téli tanfolyamaink egyikét az édesburgonya termesztésének szenteltük,

majd hogy lássuk, mindez miképpen zajlik a valóságban, magyarországi tanulmányutat szerveztünk azok számára, akiknek az érdeklődését sikerült igazán felkelteni. Az Ásotthalom környékén gazdálkodó Váraljai családnál – akik immár több mint másfél évtizede foglalkoznak édesburgonya termesztésével – aztán a teljes termesztési technológiát megismerhettük.

A 2018-as esztendő számunkra mindenképpen tanulóév, ám azt is elmondhatom, hogy a mieink közül a legtöbben sikeresen próbálkoztak, és jövőre is folytatni akarják ezt a munkát, - hangsúlyozza az elnök.

Jellemző módon a legtöbb érdeklődő számára akkor vált igazán szimpatikussá termékünk, amikor megtudták, hogy az édesburgonya nem igényel növényvédelmet. Legalábbis egyelőre.

Mint előbb jeleztük, Kárpátalján ők az elsők, akik ezzel a növénnyel foglalkoznak. Így aztán a termesztés mellett a piaci elhelyezés gondját is nekik, illetve nekünk kell felvállalni. Vidékünkön szép számban megtalálhatók a reformkonyha és az egészséges táplálkozás hívei, és sajnos elég sok nálunk a cukorbeteg is, tehát a potenciális vevőkör adott. Mindennek legfeljebb a fizetőképes kereslet szabhat gátat.

Természetesen nem könnyű megtalálni és rávenni a fogyasztókat, hogy ezt a valóban kiváló, vitaminokban és nyomelemekben egyaránt gazdag élelmiszer-alapanyagot beillesszék a heti étrendjükbe.

De ez nem tűnik lehetetlen feladatnak, hisz a batáta íze valóban hasonlít a burgonyáéhoz, mi több, a krumplis ételek jelentős része ugyanúgy elkészíthető belőle, mint a hagyományos gumókból. Kísérletképpen néhány helyen ma­gunk is elkezdtük a batáta árusítását. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyáruházainkban egy idő óta már kapható a batáta. Azt jó messziről, Odessza környékéről szállítják ide, így már ezért sem olcsó. Szövetségünk vezetősége tisztában van azzal, hogy egy új termék meghonosítása és piacra juttatása mennyi kockázattal jár, így a Magyarországról beszerzett, csaknem 2 hektárra elegendő szaporítóanyag árát megfinanszírozta.

Nagy Csabáéknál már az első évben is szép termést takarítottak be

Ottjártunkkor a beregsomi határban gazdálkodó Nagy Csaba és édesapja gombos villával forgatta ki a gumókat. Végezhetnék a betakarítást géppel is, tudtuk meg, ám a többiek már jelezték nekik, hogy úgy sokkal több lesz a sérült termék. Ezért inkább úgy döntöttek, hogy ezen a negyed hektáron a kihantolást és a felszedést kézi erővel oldják meg.

– A batátának sokkal vékonyabb a héja, mint a burgonyának, meg aztán a gumó formája miatt könnyebben is törik – magyarázza a fiatal farmer.

– Ahhoz, hogy hónapokon át tárolni tudjuk, mosás után négy-öt napon át hőkezelésnek vetjük alá a terményt. Erre a célra a kis palántanevelő fóliasátrunk tökéletesen megfelel.

– Mielőtt belevágtunk volna az édesburgonya termesztésébe, mi magunk is kíváncsiak voltunk, hogy mit lehet ebből a növényből készíteni – veszi át a szót felesége, Éva. – Az egyik ungvári nagyáruházban vettünk tehát néhány kilogrammot, és készítettünk belőle néhány hagyományos krumplis ételt. Nemcsak sült burgonyát és burgonyapürét, hanem franciasalátát, krumplis fánkot, krémlevest és lángost, meg nudlit is.

Állítom, mindegyik fogás számára kiváló alapanyagul szolgál, bár bevallom, nálunk sülve a legkedveltebb.

Hasonló hangnemben nyilatkoztak barátaink is. A lényeg: ma már a batáta felhasználásával készült ételek a családi menü részét képezik. Mindez hosszú távra szól, azt tervezzük, hogy jövőre tovább folytatjuk az édesburgonya termesztését. Mivel mi magunk régóta foglalkozunk fóliás zöldségtermesztéssel, úgy döntöttünk, költségkímélés céljából kora tavasszal egyedül állítjuk elő a szaporítóanyagot. Egyébként úgy gondolom, hogy itt, a Kárpát-medencében nagyon leragadtunk a batáta mint édesburgonya és a valódi burgonya párhuzamánál. Szerintem számos teljesen új, a mi burgonyánkétól eltérő ízvilágú étel készíthető belőle. Ezek kitalálása a kísérletező hajlamú háziasszonyokra vár.

A fiatal haranglábi farmer, Baranyi Gyula tövenként nagyjából feleannyi termést ért el, mint az ásotthalmi példakép, Váraljai László.

– A bokronkénti 0,6–0,8 kg ugyan nem sok, ám jövőre biztosan lesz több is – mondja határozottan vendéglátóm.

– Amitől leginkább tartottam, az szerencsére alaptalannak bizonyult: kiderült, hogy a mi agyagos földünket szintén kedveli ez a trópusi-szubtrópusi nö­­vény.

A nagyobb dózisú káliumot ugyancsak meghálálja, és a társaim parcelláit vizsgálva az is bebizonyosodott, hogy a magasabb bakháton érzi magát jobban. A növény gyomelnyomó képessége a vegetáció kezdeti időszakában még csekély, így aztán indokolt a sorok feketefóliás takarása. Nálam még a csepegtetőcsöves öntözésen is van mit korrigálni. Meggyőződésem, hogy a batáta nálunk, Kárpátalján is sikerre van ítélve. Utánaolvastam, hódító útja töretlen Európában. Az édesburgonya esetében maximálisan érvényesül a népszerű szlogenben megfogalmazott elvárás: „legyen egészséges, ami finom”.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2018/45 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Az első környezetbarát tej Hollandiából

A holland tejipari óriás, a FrieslandCampina bejelentette, hogy piacra dobja első „fenntartható” tejét. A lényeg, hogy a tej olyan gazdaságokból származik, melyek jelentős lépéseket tettek a környezetbarát termelésért.

Jotodeer és társai

Van a világnak egy pontja, ahol igen elterjedt a legkedveltebb típusú autómárkák másolása. Nem lehet elmenni amellett, hogy a jelenség egyre inkább kapcsolódik a mezőgazdasági gépekhez is.

Mi számít unfairnek, és kit kell megvédeni ellene?

Még ebben a két alapvető kérdésben sincs egyezség, így most már biztos, hogy az idén nem születik meg az uniós irányelv a tisztességtelen kereskedői gyakorlatok tiltásáról – írja a fruchthandel.de.

Nincs parkolója, ezért felszámolják a városi tetőkertet

Koppenhága Østerbro városrészének szélén, egy régi gépkocsi-aukciós ház tetején található az a 600 négyzetméteres kert, mely nyitva áll mindenki előtt, aki az organikus gazdálkodásról szeretne többet megtudni. Az ØsterGro néven ismert projekt előadásoknak, iskolai tanulmányutaknak adott helyet - eddig.

Paprikás 2018: megváltozott a piac

Nemcsak az időjárás vagy a gazdasági körülmények változnak, az évtizedekig szinte állandó paprikapiac is látványosan fejlődik az utóbbi 1-2 évben hazánkban és Európában is. A lassan lezáruló 2018-as év tapasztalatai hasznosak lehetnek a paprikatermesztő kertészeknek a jövőre vonatkozó lehetőségeiket, terveiket illetően.

Zöld hét – fókuszban a zab és a hering

A sok évtizedes hagyománynak megfelelően január derekán újra benépesül a berlini vásár több mint két tucatnyi kiállítási csarnoka: az idén január 18. és 27. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Zöld Héten ismét mintegy 60 ország több mint 1.700 kiállítója várja a vásár iránt érdeklődő 400 ezer látogatót, s – nem utolsósorban – a vásáron kiállító nemzetek szakminisztereit és agrárszakembereit.

Végre hó alatt az őszi vetés

A hét végén összefüggő, változó vastagságú hóréteg alakult ki az országban, mely védi az őszi vetéseket. A héten is marad a változékony, télies időjárás: lesz kemény éjszakai fagy és enyhe nappal, napsütéses és ködös idő, valamint vegyes halmazállapotú csapadék is.

Karácsonykor háromszor annyit vásárolunk

Bár a legerősebb hét most kezdődik az élelmiszerüzletekben, az eddigi tapasztalatok alapján a CBA a decemberi forgalom 3-5 százalékos növekedésére számít az előző év azonos időszakához képest - mondta Fodor Attila, a társaság kommunikációs igazgatója vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A faanyag nyomon követhetősége az erdők védelmében fontos

Két tűzifa- és egy fűrészáru-kereskedés működését függesztette fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mivel a telephelyeken nem volt nyomon követhető a vásárolt és értékesített, valamint tárolt faanyagok eredete, forgalmazása. A fatermékek szigorú nyomon követését uniós és hazai jogszabályok írják elő azért, hogy az illegális eredetű faanyagot kizárják a kereskedelemből.