Back to top

Külföldön is keresettek a magyar borok

Egyre kelendőbb a magyar bor külföldön, az idén augusztus végéig mintegy 64 százalékkal több palackos, illetve folyóbor került a nemzetközi piacokra. A kivitel várhatóan a jövőben is emelkedni fog.

Nemcsak itthon, hanem külföldön is van igény a jó minőségű magyar borokra - írja a Magyar Idők. Mindezt az elmúlt időszak exportadatai is alátámasztják.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint az év első nyolc hónapjában 64 százalékkal több magyar bor került a külpiacokra, mint egy évvel korábban.

A 630 hektoliteres export értéke 18 milliárd forintot ért el, ami 41 százalékos bővülésnek felel meg. A kiszállított tételek 61 százalékát a folyóborok tették ki, ugyanakkor mindkét kategóriában – a lédig és a palackozott termékeknél is – jelentősen nőttek az eladások. A palackos borok kiszállítása 21 százalékkal, 195 ezer hektoliterre, a kivitel értéke 18 százalékkal, csaknem 10 milliárd forintra emelkedett egy év alatt.

A lédig borok kiszállított mennyisége és a kivitel értéke is csaknem a kétszeresére nőtt. Az eladott 435 ezer hektoliter borból származó bevétel megközelítette a 8 milliárd forintot. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint a nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a legkeresettebbek, a kivitel 83 százalékát tették ki.

Az export szempontjából biztatóak az idei eredmények. Míg a nagy nyugati bortermelő régiókban jelentős kiesésről számoltak be a pincészetek, a hazai szőlősgazdák kiváló szezont tudhatnak maguk mögött.

A hektáronkénti termésátlag másfélszerese volt a tavalyinak, a becslések szerint 550 ezer tonnát elérő termésből pedig az előző évinél 1 millió hektoliterrel több, mintegy 2,8 millió hektó új bor készülhet.

Miközben az exportunk emelkedik, egyre kevesebb külföldi termék kerül a hazai piacra. Az ország borimportja idén nyár végéig 70 százalékkal, 35,4 ezer hektoliterre csökkent. Ennél is kedvezőbb hír, hogy míg korábban a kétes minőségű és gyakran bizonytalan eredetű folyóborok domináltak, mára az import jelentős részét a palackozott, minőségi italok teszik ki. Az arányok tovább javultak, miután a palackozott borok behozatala 23 százalékkal, csaknem 33 ezer hektoliterre nőtt, míg a lédig boroké 97 százalékkal, 2,6 ezer hektoliterre csökkent a megfigyelt időszakban.

Forrás: 
Magyar Idők

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Az ünnepek italai

Az Országkóstoló sorozat részeként idén is elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok könyve. A legjobb magyar pezsgőket és tokaji aszúkat összegyűjtő kiadványt a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság épületében, a sajtó munkatársai előtt mutatták be. A vendégek megkóstolhatták a TOP pezsgőkiválóságokat, valamint bepillantást nyerhettek a Nébih borászati laboratóriumában végzett munkába

Szőlőtermesztés: tények és tévhitek az öntözésről

"Szőlőtermesztéssel foglalkozunk a Neszmélyi borvidéken. A szőlő öntözésének gondolatával régóta foglalkozunk, és az elképzelést a 2016-ban kiírt vízgazdálkodási pályázat segítségével remélhetőleg sikerül megvalósítani. Ahhoz, hogy a vevőinket mindig ellássuk az elvárt szőlőmennyiséggel, már napjainkban is nélkülözhetetlen az öntözés." - Dr. Mikóczy Nárcisz előadásának szerkesztett változata következik.

Le sem szedik a narancsot

Katasztrofálisan rossznak titulálta az idei narancs- és mandarinidény első felét a spanyolországi Murcia tartomány gazdaszervezetének vezetősége, és elsősorban a déli féltekéről, főleg Dél-Afrikából érkező árut tették felelőssé a spanyol citruságazat vergődéséért.

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Dél-Afrika száműzi az uniós baromfitermékeket

Arányos ellenintézkedésekkel kellene sújtania az Európai Uniónak a Dél-Afrikai Köztársaságot amiatt, hogy jelentős vámot léptetett életbe az EU-ból származó baromfitermékekre. Japánba viszont megindulhat az EU exportja.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Nébih vizsgálat: nem mindegyik citrom állta ki a próbát

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá.

Az év legszebb szőlőbirtoka nem csak mutatós, "finom" is

A Bor és Piac Magazin által minden évben meghirdetett Magyarország legszebb szőlőbirtoka pályázaton a középbirtok kategória nyertese az egri Tóth Ferenc Pincészet lett.

Marihuánás bort karácsonyra?

Méregzöld bort kínál karácsonyra egy brit webáruház. A 9,5 százalék alkoholtartalmú, félédes, „Winabis” fantázianevű bor marihuánaszármazékot, pontosabban kannabiszolajat tartalmaz.