Back to top

Minden adott a biokultúra továbbfejlődéséhez

A Magyar Biokultúra Szövetség megalapításának 35 évére emlékeztek szombaton, Budapesten, a 31. Biokultúra Tudományos Napon. Sok más mellett az ökológiai gazdálkodás szerepéről mindennapi életünkben, a jelenlegi és várható támogatásokról és az új EU-s ökorendeletről is szó esett a tanácskozáson. Kiosztották az Év Bioterméke szakmai és közönségdíjat, valamint a Pro Biokultúra díjakat is.

Magyarországon minden lehetőség adott az ökológiai gazdálkodás fejlődéséhez, mondta köszöntőjében Jordán László, a NÉBIH növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese.

Kiváló természeti adottságaink, szaktudásunk, hagyományaink, tudományos eredményeink, valamint az évtizedek óta jól működő szabályzó és ellenőrző rendszer alapot teremt a magas minőségű, tanúsított biotermékek termeléséhez, amik, mint bizalmi termékek a világ számos országában keresettek a fogyasztók körében.

Hangsúlyozta, hogy a fenntartható gazdálkodás irányába ható európai törekvésből adódóan évről-évre mind több növényvédő szer kerül kivonásra, illetve használati korlátozásra, így a hagyományos gazdálkodás lehetőségei egyre szűkülnek. Jordán László véleménye szerint Magyar Biokultúra Szövetség 35 éve tartó tudatos és következetes munkája mellett a jelenlegi támogatáspolitika is ösztönzően hat a gazdálkodókra, hogy az ökológiai termelésre álljanak át.

A 31. Biokultúra Tudományos Napon számos fontos témakört érintettek az előadók
A 31. Biokultúra Tudományos Napon számos fontos témakört érintettek az előadók
Fotó: Pap Edina

Baktay Borbála, a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ igazgatója elmondta, hogy az ökológiai növénytermesztésben jóval több faj és fajta termeszthető, mint amennyi jelenleg kultúrába van vonva. Az intézetben 1200 kultúrnövény és vadon élő rokon fajainak 53 ezer fajtáját őrzik. A biogazdálkodókat génbanki magminták közreadásával segítik. 2012 óta magyarországi és kárpát-medencei termesztésre alkalmas 500 faj 7000 fajtáját vizsgálják szabadföldi körülmények között.

Már vannak fajtajelöltek, ami nagyon fontos előrelépés abban is, hogy az ökotermelők bio vetőmaghoz jussanak széles faj- és fajtaválasztékban. Erre a jövő évtől program indul.

A tanácskozáson előadás hangzott el az ökogazdálkodás jelenlegi és várható támogatásiról. December 21-ig nyújtható be pályázat az ökogazdálkodásra való áttérés vagy annak fenntartására igényelhető támogatásra, aminek keretösszege 12 milliárd forint. Ennek legfontosabb elemeiről és a korábbiakhoz képesti változásokról Mezei Dávid, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkára beszélt.

Az eseményen megelevenedett a hazai szervezett biokultúra mozgalom elmúlt 35 éve, ami alatt számos rendezvény, kiadvány született, és több szakmapolitikai siker is segítette az ágazat fejlődését.

Meghallgathattuk az ökológiai gazdálkodás szabályozásának történetét, amiben a Magyar Biokultúra Szövetségnek nagy érdeme van. Emellett a 2021. január elsején életbe lévő új uniós ökorendelet néhány fontos pontját is megismerhettük.

Tájékoztatás hangzott el a Kárpát-medencében őshonos haszonállat-fajták élőhelyen történő megőrzését célzó Székely Géngyűrű programról.

Megtudhattuk, hogy mai szennyezett világunkban már-már létfontosságú az ellenőrzött biotermékek fogyasztása és az ökológiai gazdálkodás kiszélesítése.

Választ kaphattunk arra is, hogy honnan kerülhet szermaradék a bioélelmiszerekbe, és valós-e az a félelem, hogy a nem vegyszerezett biotermékek gombatoxin-tartalma magasabb a hagyományos élelmiszerekénél.

Részletes tájékoztatás hangzott el az okszerű növényvédelmet segítő feromoncsapdák fejlődésének elmúlt 40 évéről, és megismerkedhettünk egy új termékkel is, amellyel hasznos rovarokat telepíthetünk a kertekbe.

Díjazottak

A Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület tagjaiból álló szakértő zsűri az idén az Év Bioterméke Szakmai díjat, az érzékszervi bírálat mellett a jelölések helyessége, a praktikus csomagolás és más szakmai szempontok alapján az idén Hencz Imre által készített a Bio Feketeribizli Bornak ítélet oda. A biopiacon történt kóstoltatás alapján a közönségdíjat a Gyöngyösi és Társai Kft. által gyártott Dr. Ganolife termékcsalád bio süngombát tartalmazó Nyugodt percekért teakeveréke nyerte el.

A biokultúra népszerűsítésében hosszú éven át jelentős munkát végző, illetve az adott tudományágban kimagasló eredményeket elért szakembereknek kétévente odaítélt Pro Biokultúra díjat az idén dr. Szalai Zita, a SZIE Kertészettudományi Kar Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszékének docense, Bognár Éva, a Biodinamikus Közhasznú Egyesület titkára, Csarnai Erzsébet, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőre, valamint Szólláth Tibor ökogazdálkodó, Hajdúnánás polgármestere kapta.

A díjazottak balról jobbra: Bognár Éva, Gyöngyösi Sándor, dr. Szalai Zita, mögötte Szólláth Tibor, Hencz Imre és Csarnai Erzsébet
A díjazottak balról jobbra: Bognár Éva, Gyöngyösi Sándor, dr. Szalai Zita, mögötte Szólláth Tibor, Hencz Imre és Csarnai Erzsébet
Fotó: Pap Edina

A 31. Biokultúra Tudományos Nap témáiról részletesen a Magyar Mezőgazdaság és a Kertészet és Szőlészet lapokban olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Az első környezetbarát tej Hollandiából

A holland tejipari óriás, a FrieslandCampina bejelentette, hogy piacra dobja első „fenntartható” tejét. A lényeg, hogy a tej olyan gazdaságokból származik, melyek jelentős lépéseket tettek a környezetbarát termelésért.

Ezt együk a másnaposság ellen!

A karácsonyi ünnepek alatt, és persze szilveszter éjszaka teljesen természetes dolog, hogy lecsúszik egy, két, vagy akár több pohár alkohol az ember torkán. De ne aggódjunk, az alábbi „orvosságok” mindig kéznél vannak, hogy enyhítsék a másnaposság okozta hányingert és hasogató fejfájást!

Esni tudni kell: testtudatosság a lovaglásban és a hétköznapokban

Lovas berkekben közismert mondás, hogy „csak az nem esik le, aki fel se ül a lóra”. Egy-két szerencsés kivételtől eltekintve az én lovas ismerősi körömben is jellemzően olyan lovasok vannak, akik már estek lóról – többnyire nem is egyszer.

Reptéren gyakorlatozó segítőkutyák

A Sydney repülőtéren szolgálatba állt négylábúak ezúttal nem drog- vagy robbanószer kereső kutyák. Az a feladatuk, hogy megnyugtassák és jókedvre derítsék azokat az utasokat, akik számára a repülés stresszel jár.

Kell-e magnéziummal dúsítani a sótalanított tengervizet?

Az izraeli ivóvíz mintegy háromnegyedét jelentő sótalanított tengervíz magnéziumos dúsításán vitatkoznak Izraelben a legújabb egészségügyi kutatások alapján - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap kedden.

Nincs parkolója, ezért felszámolják a városi tetőkertet

Koppenhága Østerbro városrészének szélén, egy régi gépkocsi-aukciós ház tetején található az a 600 négyzetméteres kert, mely nyitva áll mindenki előtt, aki az organikus gazdálkodásról szeretne többet megtudni. Az ØsterGro néven ismert projekt előadásoknak, iskolai tanulmányutaknak adott helyet - eddig.

Végre hó alatt az őszi vetés

A hét végén összefüggő, változó vastagságú hóréteg alakult ki az országban, mely védi az őszi vetéseket. A héten is marad a változékony, télies időjárás: lesz kemény éjszakai fagy és enyhe nappal, napsütéses és ködös idő, valamint vegyes halmazállapotú csapadék is.

Ezúttal Magyarországon zavarta drón a vadakat

Valószínűleg sokan látták november elején az anyamedvéről és bocsáról készült tündérinek látszó videót, melyről később kiderült: azért menekültek fel a meredek hegyoldalra, mert egy drón zavarta meg őket. Ezen a hétvégén pedig egy Baranya megyében készült videón ámultunk, melyen egy hatalmas szarvas rudli kel át az úton. Sajnos itt is hasonló a helyzet.

Kel, Kivi és Sáfrány - trendi gyermeknevek 2019-ben

A gyermekek egészséges életmódra és táplálkozásra való szoktatása a szülők egyik legfontosabb feladata. Egyes szülők azonban annyira elkötelezettek az egészséges táplálkozás iránt, hogy gyermekeiket is egészséges ételekről nevezik le.