Back to top

Amit eddig nem tudtunk a paradicsomléről

A paradicsomlé többek között káliumot tartalmaz, amely segíti az izmok és az idegrendszer megfelelő működését és támogatja a megfelelő vérnyomás fenntartását. 100 ml paradicsomlé 260 mg káliumot tartalmaz, ami a napi ásványi anyag bevitel referenciaértékének 13% -át biztosítja.

A paradicsomlét  a többi gyümölcslétől magas folsav és vitamin tartalma is megkülönbözteti. A B6 vitamin segíti az idegrendszer megfelelő működését és támogatja a vörösvértestek termelését. Ezenkívül a paradicsom több mint 90% víz, ezért alacsony kalóriatartalmú élelmiszer.

Egy pohár paradicsomlé csak 26 kcal-t tartalmaz, ami néhány perc gyors sétával elégethető.

A legértékesebb összetevője a likopin. Mind a paradicsom, mind a paradicsomlé értékes likopin forrás, ami egy karotinoid, és az egyik legerősebb rákellenes hatású antioxidáns. A kutatások megerősítették, hogy a likopin  fogyasztása megelőző hatást fejthet ki  a méhnyak- és a prosztatarák kialakulásában,  szabályozza a vérnyomást és támogatja a vérkeringést. Érdemes megemlíteni, hogy

a hőkezelés hatására a likopin biohasznosulása fokozódik, ezért például pasztőrözött paradicsomlevekben az aktivitása 2-3 szorosára nő,

állítja dr hab. Dariusz Włodarek, a Varsói Élettudományi Egyetem professzora.  

Annak érdekében, hogy a paradicsom és paradicsomlé jó tulajdonsága kedvezően hathasson a szervezetünkre, fontos tudni, hogy milyen élelmiszerekkel kombináljuk. Például
nem mindenki tudja, hogy ha paradicsomot eszünk uborkával, akkor nem kapja meg a szervezetünk a paradicsomban lévő C-vitamint.
Miért? Mert az uborka annak ellenére, hogy sok értékes tápanyag forrása, tartalmaz egy erős enzimet, ami megsemmisíti a C vitamint. Már egy teáskanál nyers uborkalé elegendő ahhoz, hogy közömbösítsen több liternyi paradicsomlében lévő C vitamint. Egészséges uborkát fogyasztani, de nem a paradicsommal együtt!
A paradicsomban lévő vitaminok elvesztésének minimalizálása érdekében érdemes egy kevés olívaolajat önteni rá, amely védi a C-vitamint és növeli a likopin felszívódását.

Érdemes megjegyezni, hogy egy pohár paradicsomlé megfelel öt adag zöldségnek vagy gyümölcsnek, ami a szervezet napi szükséglete.

Ivóleveket készítenek különféle zöldségekből és gyümölcsökből, melyek értékes vitamin-, mikro- és makroelem forrásokat és antioxidáns tevékenységet támogató anyagokat tartalmaznak. Az ivólevek fogyasztása pozitív hatást gyakorol a szervezetre, a bennük lévő vitaminok, ásványi sók és egyéb növényi összetevők szabályozzák az anyagcsere folyamatokat és fontos szerepet játszanak a betegségek megelőzésében.

Forrás: 
raportrolny.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Ezt együk a másnaposság ellen!

A karácsonyi ünnepek alatt, és persze szilveszter éjszaka teljesen természetes dolog, hogy lecsúszik egy, két, vagy akár több pohár alkohol az ember torkán. De ne aggódjunk, az alábbi „orvosságok” mindig kéznél vannak, hogy enyhítsék a másnaposság okozta hányingert és hasogató fejfájást!

Őrült pazarlás: kárbaveszett tej- és tejtermékek

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék, vagyis az előállított áruk 16 százaléka vész kárba világszerte a szemétbe dobás és a nem hatékony tárolási, szállítási folyamatok miatt – derült ki az Edinburghi Egyetem szakembereinek vizsgálatából.

Esni tudni kell: testtudatosság a lovaglásban és a hétköznapokban

Lovas berkekben közismert mondás, hogy „csak az nem esik le, aki fel se ül a lóra”. Egy-két szerencsés kivételtől eltekintve az én lovas ismerősi körömben is jellemzően olyan lovasok vannak, akik már estek lóról – többnyire nem is egyszer.

Reptéren gyakorlatozó segítőkutyák

A Sydney repülőtéren szolgálatba állt négylábúak ezúttal nem drog- vagy robbanószer kereső kutyák. Az a feladatuk, hogy megnyugtassák és jókedvre derítsék azokat az utasokat, akik számára a repülés stresszel jár.

Kell-e magnéziummal dúsítani a sótalanított tengervizet?

Az izraeli ivóvíz mintegy háromnegyedét jelentő sótalanított tengervíz magnéziumos dúsításán vitatkoznak Izraelben a legújabb egészségügyi kutatások alapján - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap kedden.

Karácsonyi receptek az erdő fekete aranyával

Manöken alkatú tölgyek – bár már hatvanévesek is elmúltak – sorolnak 510 hektáron a NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészetének Karcag–Apavári területén. Az erősen kötött-szikes terület ugyanis gátolja gyökereik mélyre húzódását. A kedvezőtlen talajadottságokon sokat segítenek a fáknak a gyökereikkel szorosan együtt élő talajlakó gombák.

Jotodeer és társai

Van a világnak egy pontja, ahol igen elterjedt a legkedveltebb típusú autómárkák másolása. Nem lehet elmenni amellett, hogy a jelenség egyre inkább kapcsolódik a mezőgazdasági gépekhez is.

A biomassza kapacitás kiaknázásához több támogatás kell

Magyarország nagyobb részesedést kér a kelet-közép-európai gazdálkodóknak az uniós kutatási-fejlesztési forrásokból - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, az uniós Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülését követően hétfőn.

Mi számít unfairnek, és kit kell megvédeni ellene?

Még ebben a két alapvető kérdésben sincs egyezség, így most már biztos, hogy az idén nem születik meg az uniós irányelv a tisztességtelen kereskedői gyakorlatok tiltásáról – írja a fruchthandel.de.