Back to top

Amit eddig nem tudtunk a paradicsomléről

A paradicsomlé többek között káliumot tartalmaz, amely segíti az izmok és az idegrendszer megfelelő működését és támogatja a megfelelő vérnyomás fenntartását. 100 ml paradicsomlé 260 mg káliumot tartalmaz, ami a napi ásványi anyag bevitel referenciaértékének 13% -át biztosítja.

A paradicsomlét  a többi gyümölcslétől magas folsav és vitamin tartalma is megkülönbözteti. A B6 vitamin segíti az idegrendszer megfelelő működését és támogatja a vörösvértestek termelését. Ezenkívül a paradicsom több mint 90% víz, ezért alacsony kalóriatartalmú élelmiszer.

Egy pohár paradicsomlé csak 26 kcal-t tartalmaz, ami néhány perc gyors sétával elégethető.

A legértékesebb összetevője a likopin. Mind a paradicsom, mind a paradicsomlé értékes likopin forrás, ami egy karotinoid, és az egyik legerősebb rákellenes hatású antioxidáns. A kutatások megerősítették, hogy a likopin  fogyasztása megelőző hatást fejthet ki  a méhnyak- és a prosztatarák kialakulásában,  szabályozza a vérnyomást és támogatja a vérkeringést. Érdemes megemlíteni, hogy

a hőkezelés hatására a likopin biohasznosulása fokozódik, ezért például pasztőrözött paradicsomlevekben az aktivitása 2-3 szorosára nő,

állítja dr hab. Dariusz Włodarek, a Varsói Élettudományi Egyetem professzora.  

Annak érdekében, hogy a paradicsom és paradicsomlé jó tulajdonsága kedvezően hathasson a szervezetünkre, fontos tudni, hogy milyen élelmiszerekkel kombináljuk. Például
nem mindenki tudja, hogy ha paradicsomot eszünk uborkával, akkor nem kapja meg a szervezetünk a paradicsomban lévő C-vitamint.
Miért? Mert az uborka annak ellenére, hogy sok értékes tápanyag forrása, tartalmaz egy erős enzimet, ami megsemmisíti a C vitamint. Már egy teáskanál nyers uborkalé elegendő ahhoz, hogy közömbösítsen több liternyi paradicsomlében lévő C vitamint. Egészséges uborkát fogyasztani, de nem a paradicsommal együtt!
A paradicsomban lévő vitaminok elvesztésének minimalizálása érdekében érdemes egy kevés olívaolajat önteni rá, amely védi a C-vitamint és növeli a likopin felszívódását.

Érdemes megjegyezni, hogy egy pohár paradicsomlé megfelel öt adag zöldségnek vagy gyümölcsnek, ami a szervezet napi szükséglete.

Ivóleveket készítenek különféle zöldségekből és gyümölcsökből, melyek értékes vitamin-, mikro- és makroelem forrásokat és antioxidáns tevékenységet támogató anyagokat tartalmaznak. Az ivólevek fogyasztása pozitív hatást gyakorol a szervezetre, a bennük lévő vitaminok, ásványi sók és egyéb növényi összetevők szabályozzák az anyagcsere folyamatokat és fontos szerepet játszanak a betegségek megelőzésében.

Forrás: 
raportrolny.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyitva a pálya

A Magyar Díszkertészek Szövetségének elnökét az elmúlt év értékelésére kértük. Orlóci László beszélt a szakmaközi szervezetről, az ágazat lehetőségeiről, szakképzésről, innovációról, generációváltásról és az új kilátásokról.

Növénytermesztés a vadkár vonatkozásában

A vadkár a mezőgazdaságban egy egész éven át tartó jelenség. A vaddisznó kártétele folyamatos, a szarvasállomány-emelkedés pedig prognosztizálta a szarvasok által okozott erdőkár mellett a mezőgazdasági vadkár növekedését. A mezei nyúl és az őz különösen télen rágja meg a repceföldeket, de a taposási kár is jelentős ebben az évszakban.

Emelik a mezőgazdasági termelőknek nyújtható támogatás maximumát

A jelenlegi 15 ezerről 25 ezer euróra emeli a mezőgazdasági termelőknek nyújtható nemzeti támogatás felső határát az Európai Bizottság.

Lengyel marhahús-botrány: a csehek bizalmatlanok

A cseh agrárminiszter szerint Prága továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben.

Felére csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Klímaváltozás és a menekültek

A Világbank számítása szerint 2050-ig mintegy 140 millió ún. „klímamenekülttel” kell számolni a világban; megjegyezve, hogy a fogalom annyiban félrevezető, hogy a klímaváltozást hivatalosan továbbra sem ismerik el a menekülési okok sorában.

Együttműködés a biomassza-alapú energiatermelés érdekében

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., az NKM Nemzeti Közművek Zrt., a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) a biomassza-forrású energiatermelés hosszú távú fejlesztéséről.

Itt van Kína válasza a lassulásra

A mérséklődő gazdasági növekedés és az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi csatározásra válaszul Kína jelentősen bővítené mezőgazdaságát. A lépéssel egyszerre erősítenék a kínai megapoliszoktól egyelőre lemaradó vidéket, és csökkentenék az amerikai szójától való függőséget.

Vadkárfelmérés drónnal

A modernizáció térhódítása szinte valamennyi gazdasági ágazatban észlelhető. Ezeknek a technológiai eszközöknek az alkalmazása az alapos adatgyűjtés mellett lehetővé teszi a pontos felmérést, ami hatékonyabb gazdálkodást eredményez.

Újraindul az olvasókör – agrártörténeti kuriózumokba lapozhatunk bele

Szemezgető agrármúltunk szakirodalmából címmel hirdetett olvasókört a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár: minden hónap egy-egy szerdáján egy-egy agrártörténeti kuriózumba nyerhetünk betekintést a könyvtár szakértőinek köszönhetően. Az idei első alkalom február 20-án lesz, de aki lemarad, az tavasszal még három másik olvasókörön is részt vehet.