A paradicsomlét a többi gyümölcslétől magas folsav és vitamin tartalma is megkülönbözteti. A B6 vitamin segíti az idegrendszer megfelelő működését és támogatja a vörösvértestek termelését. Ezenkívül a paradicsom több mint 90% víz, ezért alacsony kalóriatartalmú élelmiszer.
A legértékesebb összetevője a likopin. Mind a paradicsom, mind a paradicsomlé értékes likopin forrás, ami egy karotinoid, és az egyik legerősebb rákellenes hatású antioxidáns. A kutatások megerősítették, hogy a likopin fogyasztása megelőző hatást fejthet ki a méhnyak- és a prosztatarák kialakulásában, szabályozza a vérnyomást és támogatja a vérkeringést. Érdemes megemlíteni, hogy
a hőkezelés hatására a likopin biohasznosulása fokozódik, ezért például pasztőrözött paradicsomlevekben az aktivitása 2-3 szorosára nő,
állítja dr hab. Dariusz Włodarek, a Varsói Élettudományi Egyetem professzora.
Érdemes megjegyezni, hogy egy pohár paradicsomlé megfelel öt adag zöldségnek vagy gyümölcsnek, ami a szervezet napi szükséglete.
Ivóleveket készítenek különféle zöldségekből és gyümölcsökből, melyek értékes vitamin-, mikro- és makroelem forrásokat és antioxidáns tevékenységet támogató anyagokat tartalmaznak. Az ivólevek fogyasztása pozitív hatást gyakorol a szervezetre, a bennük lévő vitaminok, ásványi sók és egyéb növényi összetevők szabályozzák az anyagcsere folyamatokat és fontos szerepet játszanak a betegségek megelőzésében.