Back to top

Az alma héjától a magjáig minden része hasznos

Fő almatermő területeink egyik legismertebb városában, Békéscsabán tartotta meg az Agrármarketing Centrum (AMC) idei évi almafogyasztást ösztönző kampányának következő állomását. Az „ALMA, a természet oltalma” szlogennel októberben indított promóció során több vidéki nagyvárosban, almapiaccal egybekötött kóstoltatással támogatják a termelők és a fogyasztók közvetlen egymásra találását.

Az AMC munkájának évek óta része az alma népszerűsítése, és az eddig megszerzett kampánytapasztalatok szerint bebizonyosodott, hogy a leghatékonyabb promóció az, amikor a fogyasztók a mindennapi környezetükben – a termelőktől – közvetlenül vásárolhatnak abból az almatermésből, amelyet a kóstoltató roadshow keretében megízleltek – mondta Ondré Péter.

Az AMC ügyvezető igazgatója kiemelte azt is, hogy mivel

az alma fogyaszthatósága nem idényszerű, elérhetősége nem szezonális és kiváló hűtőházi eltarthatóságának köszönhetően az év minden szakában könnyen, viszonylag olcsón megvehető,

ráadásul a többi gyümölcsfajhoz képest mintegy tízszeres a frissfogyasztási időtartama, érdemes tudatosan, a rendszeres almavásárlás, almafogyasztás mellett dönteni.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az almában több száz - az egészséget pozitívan befolyásoló - összetevő található, és a héjától az alma magjáig, minden alkotórésze hasznos, ezért az értékei alapján a legharmonikusabb és legkiegyensúlyozottabb összetételű gyümölcsöt, az almát, csecsemőkortól az időskorig érdemes fogyasztanunk.

Elhangzott: a szakértők azt hangsúlyozzák, hogy

a téli időszakban napi 1-3 almát kellene megennünk, hiszen az alma magas vitamin (B1, B2, B6, C és E) és ásványi anyag (kálium, bór, cink, mangán, fluor, jód és a szelén) tartalma miatt okkal ismételgetett bölcsesség az, hogy: „naponta egy alma az orvost távol tartja”.

A rendszeres almafogyasztás immunstimuláló hatású és segíti a szellemi frissességet is. Mérsékli a fáradékonyságot, a stressz hatásait, a látásromlást, a fogak romlását, a szívpanaszokat, a rosszindulatú daganatos megbetegedések és az agyvérzés esélyeit, miközben antioxidánsként lassítja a szövetek öregedését, normalizálja a pajzsmirigy működését, méregtelenít, csökkenti a koleszterinfelszívódást, harmonizálja az emésztést, és kedvezően hat a cukorbetegekre is.

Tekintettel arra, hogy 15 ezer almafajta van és az almák sokszínűsége nem ismer határokat, számtalan termék - többek között lekvár, kompót, befőtt, tea, almachips (aszalt alma), almalé, almaecet, valamint levesek, szószok, sütemények és torták, saláták, bébiételek, rostos és szűrt ivólevek, aszalványok, alkoholos italok - is készülnek a különféle almafajtákból. Gondoljunk csak az almaborra (cider), az almasörre és az almapálinkára - közölte Ondré Péter megjegyezve, hogy az utóbbi készítményeknél

az erjesztés során olyan anyagok is keletkeznek, amelyek a nyers gyümölcsben eredetileg még nem voltak jelen.

A legnépszerűbb almák mellett Magyarországon vannak új, innovatív fejlesztések is, amelyek rendkívül ellenálló, rezisztens almafajtaként a környezetet kevésbé terhelő gyümölcstermelést tesznek lehetővé, ezért még ökológiai szempontból is indokolt annak ösztönzése, hogy a hazánkban élők is minél többet fogyasszanak az almából és az almás termékekből – zárta tájékoztatóját az AMC ügyvezető igazgatója. Az eseményen részt vett Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, Dr. Kulcsár László – a NAK Békés megyei elnöke, Dr. Rákóczi Attila – Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Pusztai József – Hunapfel Kft. ügyvezető igazgatója.

Forrás: 
AMC sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Önellátóból őstermelő: „Ő a fákkal is beszélgetett”

Ángyán Józsefné szerint a magyar mezőgazdaság legnagyobb, már-már égető problémája az, hogy nincs „hadra fogható” munkaerő. A Somogy megyei Marcaliban gazdálkodó és a környéken piacozó asszony szerint úgyszólván tarthatatlan állapot uralkodik, és a fiatalok hozzáállása miatt nem is várható, hogy alapjaiban megváltozna a helyzet.

Lengyel marhahús-botrány: a csehek bizalmatlanok

A cseh agrárminiszter szerint Prága továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben.

Felére csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Narancs- és almaültetvényből van a legtöbb Európában

Magyarországon 36,3 ezer hektáron termeltek gyümölcsöt 2017-ben, az Európai Unióban (EU) a vizsgált évben közel 1,3 millió hektár földterületet borítottak gyümölcsfák, amelyek kétharmada Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban koncentrálódott - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön.

Élelmiszer-Higiéniai és –biztonsági rendezvénysorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága az „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat keretében „Élelmiszer-higiénia és -biztonság kis- és közepes vállalkozásoknak” című rendezvényt tart három helyszínen.

6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

A németek megfeleznék a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.