Back to top

Az alma héjától a magjáig minden része hasznos

Fő almatermő területeink egyik legismertebb városában, Békéscsabán tartotta meg az Agrármarketing Centrum (AMC) idei évi almafogyasztást ösztönző kampányának következő állomását. Az „ALMA, a természet oltalma” szlogennel októberben indított promóció során több vidéki nagyvárosban, almapiaccal egybekötött kóstoltatással támogatják a termelők és a fogyasztók közvetlen egymásra találását.

Az AMC munkájának évek óta része az alma népszerűsítése, és az eddig megszerzett kampánytapasztalatok szerint bebizonyosodott, hogy a leghatékonyabb promóció az, amikor a fogyasztók a mindennapi környezetükben – a termelőktől – közvetlenül vásárolhatnak abból az almatermésből, amelyet a kóstoltató roadshow keretében megízleltek – mondta Ondré Péter.

Az AMC ügyvezető igazgatója kiemelte azt is, hogy mivel

az alma fogyaszthatósága nem idényszerű, elérhetősége nem szezonális és kiváló hűtőházi eltarthatóságának köszönhetően az év minden szakában könnyen, viszonylag olcsón megvehető,

ráadásul a többi gyümölcsfajhoz képest mintegy tízszeres a frissfogyasztási időtartama, érdemes tudatosan, a rendszeres almavásárlás, almafogyasztás mellett dönteni.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az almában több száz - az egészséget pozitívan befolyásoló - összetevő található, és a héjától az alma magjáig, minden alkotórésze hasznos, ezért az értékei alapján a legharmonikusabb és legkiegyensúlyozottabb összetételű gyümölcsöt, az almát, csecsemőkortól az időskorig érdemes fogyasztanunk.

Elhangzott: a szakértők azt hangsúlyozzák, hogy

a téli időszakban napi 1-3 almát kellene megennünk, hiszen az alma magas vitamin (B1, B2, B6, C és E) és ásványi anyag (kálium, bór, cink, mangán, fluor, jód és a szelén) tartalma miatt okkal ismételgetett bölcsesség az, hogy: „naponta egy alma az orvost távol tartja”.

A rendszeres almafogyasztás immunstimuláló hatású és segíti a szellemi frissességet is. Mérsékli a fáradékonyságot, a stressz hatásait, a látásromlást, a fogak romlását, a szívpanaszokat, a rosszindulatú daganatos megbetegedések és az agyvérzés esélyeit, miközben antioxidánsként lassítja a szövetek öregedését, normalizálja a pajzsmirigy működését, méregtelenít, csökkenti a koleszterinfelszívódást, harmonizálja az emésztést, és kedvezően hat a cukorbetegekre is.

Tekintettel arra, hogy 15 ezer almafajta van és az almák sokszínűsége nem ismer határokat, számtalan termék - többek között lekvár, kompót, befőtt, tea, almachips (aszalt alma), almalé, almaecet, valamint levesek, szószok, sütemények és torták, saláták, bébiételek, rostos és szűrt ivólevek, aszalványok, alkoholos italok - is készülnek a különféle almafajtákból. Gondoljunk csak az almaborra (cider), az almasörre és az almapálinkára - közölte Ondré Péter megjegyezve, hogy az utóbbi készítményeknél

az erjesztés során olyan anyagok is keletkeznek, amelyek a nyers gyümölcsben eredetileg még nem voltak jelen.

A legnépszerűbb almák mellett Magyarországon vannak új, innovatív fejlesztések is, amelyek rendkívül ellenálló, rezisztens almafajtaként a környezetet kevésbé terhelő gyümölcstermelést tesznek lehetővé, ezért még ökológiai szempontból is indokolt annak ösztönzése, hogy a hazánkban élők is minél többet fogyasszanak az almából és az almás termékekből – zárta tájékoztatóját az AMC ügyvezető igazgatója. Az eseményen részt vett Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, Dr. Kulcsár László – a NAK Békés megyei elnöke, Dr. Rákóczi Attila – Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Pusztai József – Hunapfel Kft. ügyvezető igazgatója.

Forrás: 
AMC sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csökkenhet a kenyér és a liszt áfája

A feketegazdaság visszaszorításának egyik eszköze az áfa csökkentése. A kormány nem zárja ki ennek a lehetőségét a liszt és a kenyér esetében sem.

A vásárlókkal közösen szerez örömet a Penny Market

A Penny Marketnek több mint 10 éve szívügye a gyermekek támogatása: az elmúlt években több mint százmillió forinttal támogatták az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítványt, emellett tárgyi adományokkal, játékokkal és készpénzzel segítenek többek között óvodákat, kórházi osztályokat és különböző intézményeket – méghozzá a vásárlók közreműködésével.

Együnk halat – de ne csak karácsonykor!

Hiába fogyasztunk halat bőséggel az ünnepekkor, messze a legkevesebb esszük belőle Európában, annak ellenére, hogy haltermelésben a legjobbak közt vagyunk. Nagy István szerint ugyanakkor cél, hogy idővel a péntek a halfogyasztás napja legyen.

Az ünnepek italai

Az Országkóstoló sorozat részeként idén is elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok könyve. A legjobb magyar pezsgőket és tokaji aszúkat összegyűjtő kiadványt a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság épületében, a sajtó munkatársai előtt mutatták be. A vendégek megkóstolhatták a TOP pezsgőkiválóságokat, valamint bepillantást nyerhettek a Nébih borászati laboratóriumában végzett munkába

Ezt együk a másnaposság ellen!

A karácsonyi ünnepek alatt, és persze szilveszter éjszaka teljesen természetes dolog, hogy lecsúszik egy, két, vagy akár több pohár alkohol az ember torkán. De ne aggódjunk, az alábbi „orvosságok” mindig kéznél vannak, hogy enyhítsék a másnaposság okozta hányingert és hasogató fejfájást!

Keményebben lépnének fel az élelmiszerbűnözés ellen

Az élelmiszerbiztonság erősítésére büntetőjogi szabályozás kidolgozásáról határozott a kormány, amely egyetért azzal, hogy továbbra is kiemelten kell kezelni a mezőgazdasági termelés GMO-mentességét - jelent meg a Magyar Közlönyben kedd este.

Esni tudni kell: testtudatosság a lovaglásban és a hétköznapokban

Lovas berkekben közismert mondás, hogy „csak az nem esik le, aki fel se ül a lóra”. Egy-két szerencsés kivételtől eltekintve az én lovas ismerősi körömben is jellemzően olyan lovasok vannak, akik már estek lóról – többnyire nem is egyszer.

Reptéren gyakorlatozó segítőkutyák

A Sydney repülőtéren szolgálatba állt négylábúak ezúttal nem drog- vagy robbanószer kereső kutyák. Az a feladatuk, hogy megnyugtassák és jókedvre derítsék azokat az utasokat, akik számára a repülés stresszel jár.

Kell-e magnéziummal dúsítani a sótalanított tengervizet?

Az izraeli ivóvíz mintegy háromnegyedét jelentő sótalanított tengervíz magnéziumos dúsításán vitatkoznak Izraelben a legújabb egészségügyi kutatások alapján - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap kedden.

Határozott közös V4-fellépés az élelmiszerek kettős minőségének felszámolásáért

Elégedetlenségüket fejezték ki az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlatát megszüntető szabályozás hiánya miatt a V4-országok agrárminiszterei a Mezőgazdasági és Halászati Tanács december 17-i ülésén, Brüsszelben. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy a kelet-európai tagállamok állampolgárait másodrendűként kezeljék a multinacionális élelmiszeripari cégek.