Back to top

Évente 3500 tonna, főleg zselés szaloncukrot eszünk meg

A zselés szaloncukor a piac kétharmadát fedi le, utána következik a kókuszos, a vajkaramellás, a mandulás, illetve marcipános, valamint a mogyorókrémes íz. Honfitársaink 86%-a készül szaloncukorral az ünnepekre - ez 6 milliárd forintnyi értéket jelent.

MMG - 3500 tonna szaloncukrot eszünk évente

Töretlen népszerűségnek örvend a magyarok kedvenc szezonális édességének számító szaloncukor: a 3,5 millió hazai háztartás évente közel 3500 tonnányit vásárol belőle, azonban egyre többen vannak, akik a minőségi termékek mellett teszik le voksukat. Az Agrárminisztérium és a Magyar Édességgyártók Szövetségének közös sajtótájékoztatóján elhangzott, az édességgyártó ipar fontos feladata éppen ezért, hogy minél több valódi csokoládéból, valódi összetevőkből készült szaloncukrot állítsanak elő a jövőben – a többség számára megfizethető áron.

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke elmondta, a magyarok körülbelül 86%-a tervez szaloncukrot vásárolni idén, ami összességében 6 milliárd forintos árbevételt jelent majd az ipar számára. A szakember az eddigi tapasztalatokat ismertetve elmondta, a terméknek vidéken van inkább nagy hagyománya, a legnépszerűbb íz pedig évek óta a zselés.

„A zselés szaloncukrok a piac nagyjából kétharmadát fedik le, utánuk következik a kókuszos, a vajkaramellás, a mandulás, illetve marcipános, valamint a mogyorókrémes íz” – mondta Sánta Sándor, aki a kevésbé kedvelt töltelékek közé sorolta a gesztenyést és az eprest is.

A hazai édesipari ágazatot jelenleg 250 vállalat alkotja összesen 5 ezer foglalkoztatottal, elérve a 200 milliárd forintos éves árbevételt – emelte ki Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője. Mint arra emlékeztetett, a kormány 2015-ben az élelmiszeripart, közte az édességgyártást stratégiai ágazatnak minősítette, ezzel együtt pedig a 2020-as esztendőig 300 milliárd forintos uniós és állami támogatás odaítélését rendelte el. A főosztályvezető elmondta, eddig mintegy 17 milliárd forint értékben nyújtottak be pályázatokat az édességgyártók; az irányító hatóság nagyságrendileg 7 milliárd forintnyi támogatást osztottak ki a nyertesek közt. A szektor vállalatai az eddigi adatok alapján évente 30 milliárd forint körüli bevételt tudnak realizálni.

Felkai Beáta mindezeken felül beszélt a szaloncukorgyártást érintő előírásokról is, amelyek meghatározzák egyebek közt a burok, illetve a töltelék összetevőit és pontos arányukat. A többi közt ezeket is ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal napokban indult szezonális akciója.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Támogatott fiatal gazdák

További, mintegy 620 fiatal gazda részesülhet 50 000–50 000 eurós állami támogatásban. A fiatal mezőgazdasági vállalkozókkal folytatott megbeszélésen ezt a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium, valamint az agrárkifizető ügynökség illetékesei jelentették be.

A magyar vetőmag-szakma sikerre van ítélve

„A hazai vetőmag-ágazatnak vezető szerepet kell betöltenie agráriumunkban”- adta meg az alaphangot a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hozzátette, a világban zajló gazdasági változások egyre nagyobb kihívást jelentenek, a hazai agrártermelés fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják.

Fagykár és aszály a Délvidéken

A március utolsó hetében jelentkezett -6-8 Celsius-fokos fagy felkészületlenül érte a délvidéki gyümölcstermelők többségét. Elmaradt a nagyszülők idejében még rendre elvégzett füstöléses védekezés.

Az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van

Az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van - mondta az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára Debrecenben.

Tájegységi iroda és új eszközpark a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreinek

Magyarország egynegyede természetközeli állapotban megmaradt terület, amire közösen kell vigyáznunk - jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Béda-Karapancsa Tájegységi Iroda átadóján, szerdán Kölkeden.

Az összefogásnak köszönhetően lehetővé válik a kettős minőségű élelmiszerekkel szembeni fellépés

Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, melyben az Agrárminisztérium határozottan kiállt a vásárlók mellet. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is.

Tart a támogatási szezon: állatjólét és egységes kérelem

A tavasz nem csupán az ilyenkor esedékes munkák, hanem a támogatások igénylésének fő időszaka is. Ezen a téren voltak és vannak teendők, hiszen a minap zárult le az emelt összegű baromfi állatjóléti támogatás igénylése és április 9-től beadhatók az egységes támogatási kérelmek is.

Egyeztettek az erdélyi gazdaszervezetek

Március elején volt a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) éves egyeztető fóruma Szovátán, amelyen a fórum általános bizottságának ülését is megtartották, és amin a szakemberek mellett magyarországi meghívottak és székelyföldi falugazdászok vettek részt.

A tavaszi élelmiszerellenőrzés: kevesebb súlyos jogsértés és bírság

A Húsvét hétfőig tartó tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést ez évben is elrendelte Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az országos akció félidejéig 1.913 ellenőrzést végeztek el a szakemberek, ennek során 4.765.180 Ft összegű bírságot szabtak ki a feltárt szabálytalanságok miatt.

Üzembe állt az országos jégkármérséklő-rendszer

Üzembe helyezte 2019. április 15-én az országos jégkármérséklő-rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelyet az Agrárminisztériummal közösen működtet. Tavaly, működésének első évében a rendszer több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, megóvva a mezőgazdaságot, a lakossági, ipari és állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat.