Back to top

Évente 3500 tonna, főleg zselés szaloncukrot eszünk meg

A zselés szaloncukor a piac kétharmadát fedi le, utána következik a kókuszos, a vajkaramellás, a mandulás, illetve marcipános, valamint a mogyorókrémes íz. Honfitársaink 86%-a készül szaloncukorral az ünnepekre - ez 6 milliárd forintnyi értéket jelent.

MMG - 3500 tonna szaloncukrot eszünk évente

Töretlen népszerűségnek örvend a magyarok kedvenc szezonális édességének számító szaloncukor: a 3500 hazai háztartás évente közel 3500 tonnányit vásárol belőle, azonban egyre többen vannak, akik a minőségi termékek mellett teszik le voksukat. Az Agrárminisztérium és a Magyar Édességgyártók Szövetségének közös sajtótájékoztatóján elhangzott, az édességgyártó ipar fontos feladata éppen ezért, hogy minél több valódi csokoládéból, valódi összetevőkből készült szaloncukrot állítsanak elő a jövőben – a többség számára megfizethető áron.

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke elmondta, a magyarok körülbelül 86%-a tervez szaloncukrot vásárolni idén, ami összességében 6 milliárd forintos árbevételt jelent majd az ipar számára. A szakember az eddigi tapasztalatokat ismertetve elmondta, a terméknek vidéken van inkább nagy hagyománya, a legnépszerűbb íz pedig évek óta a zselés.

„A zselés szaloncukrok a piac nagyjából kétharmadát fedik le, utánuk következik a kókuszos, a vajkaramellás, a mandulás, illetve marcipános, valamint a mogyorókrémes íz” – mondta Sánta Sándor, aki a kevésbé kedvelt töltelékek közé sorolta a gesztenyést és az eprest is.

A hazai édesipari ágazatot jelenleg 250 vállalat alkotja összesen 5 ezer foglalkoztatottal, elérve a 200 milliárd forintos éves árbevételt – emelte ki Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője. Mint arra emlékeztetett, a kormány 2015-ben az élelmiszeripart, közte az édességgyártást stratégiai ágazatnak minősítette, ezzel együtt pedig a 2020-as esztendőig 300 milliárd forintos uniós és állami támogatás odaítélését rendelte el. A főosztályvezető elmondta, eddig mintegy 17 milliárd forint értékben nyújtottak be pályázatokat az édességgyártók; az irányító hatóság nagyságrendileg 7 milliárd forintnyi támogatást osztottak ki a nyertesek közt. A szektor vállalatai az eddigi adatok alapján évente 30 milliárd forint körüli bevételt tudnak realizálni.

Felkai Beáta mindezeken felül beszélt a szaloncukorgyártást érintő előírásokról is, amelyek meghatározzák egyebek közt a burok, illetve a töltelék összetevőit és pontos arányukat. A többi közt ezeket is ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal napokban indult szezonális akciója.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Várakozáson felüli sikerrel zárult az őszi mézkampány

Mézes reggelivel, rádiókampánnyal és jótékonysági akcióval is népszerűsítette a mézfogyasztást az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a 2018. december 9-én befejeződött őszi kampányában.

AM-államtitkár: a Pálinkakiválóságok Könyve hozzájárul az ország imázsépítéséhez

A nemzeti pálinkakiválóság program küldetése, hogy megismertesse a minőségi magyar pálinkákat a belföldi és külföldi közönséggel, Magyarország imázsépítéséhez és a mértékletes fogyasztás ösztönzéséhez a Pálinkakiválóságok Könyve is hozzájárul.

Agrárösztöndíjas hallgatók érkeztek Magyarországra

Újabb 18 külföldi hallgató nyert felvételt a Magyar Kormány, valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által létrehozott közös ösztöndíj program keretében. Az új hallgatókat az Agrárminisztérium, a résztvevő egyetemek, a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala, valamint az érintett kormányzati szervek és külképviseletek küldötteinek jelenlétében üdvözölték hétfőn Budapesten.

11 élelmiszer, amit ne tartsunk hűtőben!

Egyes élelmiszereket tilos hűtőben tárolni, mivel ízük és állaguk romlik általa, sőt bizonyos esetekben az egészségre is ártalmassá válnak. Vegyük sorra azt a tizenegy élelmiszert, amit nem célszerű betenni a hűtőbe!

Negyedével több pulykát eszünk az ünnepek alatt

Mintegy 20-25 százalékkal bővülhet a növekvő kereslet miatt a pulykahús belföldi forgalma az év többi hónapjához viszonyítva decemberben, és az exportnál 35-40 százalékos növekedésre számít a Magyar Pulykaszövetség.

Emelkedtek a karácsonyfa árak, nem is kevéssel

Megkezdődött a karácsonyfavásár, a fő kérdés pedig nyilván minden médiumban az, hogy mennyibe fog kerülni az idén, drágább lesz-e mint tavaly. Erre évek óta az volt a válasz, hogy nem. Az idén azonban némi áremelkedésről kell beszámolnunk.

Így vált a magyar szaloncukor-specialistává

Az édesség eleinte csak a tehetős réteg kiváltsága volt, ám lassan majd’ minden háztartásba jutott belőle. Népszerűségén a világháborúk sem ejtettek csorbát, noha az akkoriak kénytelenek voltak például krumplicukrot csomagolni s fára akasztani helyette.

Együttműködik az Agrárminisztérium a horgászszövetséggel

Stratégiai partnerségi megállapodást és közfeladat-ellátási szerződést kötött az Agrárminisztérium (AM) a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz) pénteken Budapesten.

A sörgyártók is felkészültek a karácsonyi rohamra

Az ágazat előrejelzése alapján a sörpiac forgalma a tavalyi évhez hasonlóan alakulhat 2018-ban is, az ünnepek alatti megnövekvő forgalomra felkészültek a gyártók - közölte a Magyar Sörgyártók Szövetsége az MTI-vel pénteken.

Három magyar sütemény a világ 50 legfinomabb édessége közt

A karácsony az édességek és desszertek időszaka is - a magyarok is sokat költenek ilyenkor élelmiszerre, azon belül süteményekre. A karácsonyi időszak hagyományos nagyágyúja a bejgli és a hókifli, a világ különböző tájain azonban más és más édességeket fogyasztanak.