Back to top

Évente 3500 tonna, főleg zselés szaloncukrot eszünk meg

A zselés szaloncukor a piac kétharmadát fedi le, utána következik a kókuszos, a vajkaramellás, a mandulás, illetve marcipános, valamint a mogyorókrémes íz. Honfitársaink 86%-a készül szaloncukorral az ünnepekre - ez 6 milliárd forintnyi értéket jelent.

MMG - 3500 tonna szaloncukrot eszünk évente

Töretlen népszerűségnek örvend a magyarok kedvenc szezonális édességének számító szaloncukor: a 3,5 millió hazai háztartás évente közel 3500 tonnányit vásárol belőle, azonban egyre többen vannak, akik a minőségi termékek mellett teszik le voksukat. Az Agrárminisztérium és a Magyar Édességgyártók Szövetségének közös sajtótájékoztatóján elhangzott, az édességgyártó ipar fontos feladata éppen ezért, hogy minél több valódi csokoládéból, valódi összetevőkből készült szaloncukrot állítsanak elő a jövőben – a többség számára megfizethető áron.

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke elmondta, a magyarok körülbelül 86%-a tervez szaloncukrot vásárolni idén, ami összességében 6 milliárd forintos árbevételt jelent majd az ipar számára. A szakember az eddigi tapasztalatokat ismertetve elmondta, a terméknek vidéken van inkább nagy hagyománya, a legnépszerűbb íz pedig évek óta a zselés.

„A zselés szaloncukrok a piac nagyjából kétharmadát fedik le, utánuk következik a kókuszos, a vajkaramellás, a mandulás, illetve marcipános, valamint a mogyorókrémes íz” – mondta Sánta Sándor, aki a kevésbé kedvelt töltelékek közé sorolta a gesztenyést és az eprest is.

A hazai édesipari ágazatot jelenleg 250 vállalat alkotja összesen 5 ezer foglalkoztatottal, elérve a 200 milliárd forintos éves árbevételt – emelte ki Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője. Mint arra emlékeztetett, a kormány 2015-ben az élelmiszeripart, közte az édességgyártást stratégiai ágazatnak minősítette, ezzel együtt pedig a 2020-as esztendőig 300 milliárd forintos uniós és állami támogatás odaítélését rendelte el. A főosztályvezető elmondta, eddig mintegy 17 milliárd forint értékben nyújtottak be pályázatokat az édességgyártók; az irányító hatóság nagyságrendileg 7 milliárd forintnyi támogatást osztottak ki a nyertesek közt. A szektor vállalatai az eddigi adatok alapján évente 30 milliárd forint körüli bevételt tudnak realizálni.

Felkai Beáta mindezeken felül beszélt a szaloncukorgyártást érintő előírásokról is, amelyek meghatározzák egyebek közt a burok, illetve a töltelék összetevőit és pontos arányukat. A többi közt ezeket is ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal napokban indult szezonális akciója.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Örökzöldek ünneplőben

Karácsonykor sok lakás éke a feldíszített fenyő- fa: lehet kicsi, asztalra állítható vagy több méter magas óriás, mutatós tartóba illesztett vágott, földlabdás vagy konténeres. És vannak, akik ragaszkodnak a műfenyőhöz.

Együnk halat – de ne csak karácsonykor!

Hiába fogyasztunk halat bőséggel az ünnepekkor, messze a legkevesebb esszük belőle Európában, annak ellenére, hogy haltermelésben a legjobbak közt vagyunk. Nagy István szerint ugyanakkor cél, hogy idővel a péntek a halfogyasztás napja legyen.

Ezt együk a másnaposság ellen!

A karácsonyi ünnepek alatt, és persze szilveszter éjszaka teljesen természetes dolog, hogy lecsúszik egy, két, vagy akár több pohár alkohol az ember torkán. De ne aggódjunk, az alábbi „orvosságok” mindig kéznél vannak, hogy enyhítsék a másnaposság okozta hányingert és hasogató fejfájást!

Határozott közös V4-fellépés az élelmiszerek kettős minőségének felszámolásáért

Elégedetlenségüket fejezték ki az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlatát megszüntető szabályozás hiánya miatt a V4-országok agrárminiszterei a Mezőgazdasági és Halászati Tanács december 17-i ülésén, Brüsszelben. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy a kelet-európai tagállamok állampolgárait másodrendűként kezeljék a multinacionális élelmiszeripari cégek.

Igazit vagy műfenyőt karácsonyra? Melyik környezetbarátabb?

Mindenki más és más módon oldja meg a karácsonyfa-vásárlást: sokan a kertészetekben, piacokon kapható igazi fenyőfákat választják, mások csak felmennek a padlásra és lehozzák az előző évi műfenyőt, vagy újat vásárolnak egy hipermarketben. De melyik választás minősül környezettudatosabb megoldásnak?

Több feladathoz több pénz kell

Továbbra sem engedne a Közös Agrárpolitika (KAP) büdzséjéből Kis Miklós, aki szerint a legoptimistább forgatókönyv szerint szinten maradhat az elosztható források összege. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára lapunknak elmondta: a többi fő kérdésben, legalábbis a célokat tekintve, egyetért az Európai Bizottság szándékaival – a hozzájuk rendelt eszközökkel azonban nem.

Karácsonykor háromszor annyit vásárolunk

Bár a legerősebb hét most kezdődik az élelmiszerüzletekben, az eddigi tapasztalatok alapján a CBA a decemberi forgalom 3-5 százalékos növekedésére számít az előző év azonos időszakához képest - mondta Fodor Attila, a társaság kommunikációs igazgatója vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Mindenkinek jut elég hal Karácsonyra

Elegendő hal lesz idén az ünnepekre, a közepesnek mondható haltermés ellenére, az árak tavalyhoz képest csak mintegy 5-7 százalékkal emelkednek - közölte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője az MTI érdeklődésére.

Modern lakásba modern karácsonyfa

Lakások és belső berendezésük folyamatosan változnak, egyre modernebbek, és minimalistábbak, ezért a hagyományos karácsonyfák nem mindig illenek hozzájuk. Több olyan lehetőség közül választhatunk, amely egyedi hangulatot ad a belső térnek és illeszkedik a modern megoldásokba.