Back to top

Új stratégiát jelentett be a BASF

Ludwigshafenben ismertette a BASF új stratégiáját dr. Martin Brudermüller, a cég igazgatótanácsának elnöke. A német vegyipari vállalat 2012 óta töretlenül fejlődik, jövedelemnövekedése meghaladta a globális vegyipari termelés évi 3,7%-os növekedését. Az új stratégia legfőbb célja az értékesítés és a volumen növelése.

A gyorsabb növekedés érdekében a BASF még erőteljesebb hangsúlyt fektet ügyfeleire, és személyre szabott ajánlatokat fog kialakítani számukra. A vállalat gyorsabbá és rugalmasabbá válása érdekében jelentősen leegyszerűsíti a struktúrákat és folyamatokat, megnöveli portfólióját és megerősíti a vállalaton belüli együttműködést.

Új telephelyet nyitnak Kínában, és bővítik a meglévőt, hogy kihasználják a rohamosan növekvő vegyipari piacot az országban. Előrejelzések szerint a globális vegyipari termelés fele Kínában talál majd vevőre.

Az új stratégia célja, hogy a BASF értékesítése és jövedelmezősége gyorsabban növekedjen az iparág átlagánál, ehhez 2019-től 2021-ig tartó kiválósági programot vezet be, amely kiterjed a termelés, a logisztika, a kutatás és fejlesztés területére, a digitalizációs és automatizálási tevékenységekre és a szervezeti fejlődésre. A tervek szerint a program 2021-től kezdődően 2 milliárd euróval járul hozzá az éves jövedelemhez.

A cég nem pénzügyi céljai között első helyen az üvegházhatású gázok kibocsátásának szinten tartása szerepel 2030-ig, a jelentős termelésbővítéstől függetlenül.

Martin Brudermueller
Fotó: BASF
Ennek elérése érdekében a BASF javítani fogja üzemei irányítását, hatékonyságát és integrációját, és ahol csak lehetséges, nagyobb arányban vásárol megújuló energiaforrásokból előállított villamos energiát. A BASF üzemei már most is nagyon magas technológiai színvonalon dolgoznak, ennek a célnak a megvalósításához rendkívüli kreativitás szükséges, mondta Martin Brudermüller, és megfelelő szabályozási környezetre van szükség Németországban, Európában és az egész világon. A BASF abszolút értékben az 1990-es szinthez képest 50%-kal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, miközben megduplázta termelését.

Mindezekhez a munkatársak erőfeszítése is szükséges, ezért a dolgozók elégedettségét is célul tűzték ki: érezzék azt, hogy a BASF-nél a lehető legjobban tudnak fejlődni és teljesíteni.

A szervezet továbbfejlesztésének célja a hatékonyabb működés mellett az, hogy még inkább ügyfélközpontú legyen.

E célból a BASF számos olyan intézkedést vezet be, amelyek többek között növelik az ügyfelek számára az átláthatóságot, továbbfejlesztik az ügyfélszolgálatot és feltárják a közös növekedési potenciált. A BASF a következő cselekvési területekre összpontosít: portfólió, emberek, innováció, fenntarthatóság, műveletek és digitalizálás.

Jövő év elejétől újjáalakul a vállalati szervezet, és a növekvő üzleti területekre koncentrálják az erőforrásaikat. 2019. január 1-jétől a BASF tevékenysége hat szegmenst fed le, amelyek mindegyike két műveleti részlegből áll, kivéve a mezőgazdasági megoldások szegmenst:

Chemicals (Vegyszerek)

petrolkémiai ayagok és intermedierek

Materials (Anyagok)

speciális adalékanyagok és monomerek

Industrial Solutions (Ipari megoldások)

diszperziók, pigmentek és különleges vegyi anyagok

Surface Techologies (Felületi technológiák)

katalizátorok és bevonatok

Nutrition & Care (Élelmezés és gondozás)

ápolószerek és élelmezés és gondozás)

Agricultural Solutios (Mezőgazdasági megoldások)

 

A vállalati szerkezet és együttműködés továbbra is fontos szerepet játszik a hatékonyságban és a célok elérésében, ugyanis az összes szegmensben kihasználhatók a technológiai előnyök.

Az integrált termelésnek köszönhetően a BASF legalább évi 1 milliárd eurós költségmegtakarítást ér el például a nyersanyagok, az energia és a logisztika terén, alacsony károsanyag-kibocsátással.

Közelebb az ügyfelekhez
Fotó: BASF
Ahhoz, hogy közelebb kerüljenek az ügyfeleikhez, a BASF létrehozott egy folyamategyszerűsítési munkacsoportot, amelynek feladata a kulcsfontosságú folyamatok egyszerűbbé tétele. A vállalat leegyszerűsíti és lerövidíti a folyamatokat, és gyorsabb döntéshozatalt tesz lehetővé. Hatékonyabbá szervezik a kutatás és az operatív divíziók munkáját, ami világszerte 20 ezer munkavállalót érint közvetve vagy közvetlenül.

Az üzleti egységek nagyobb vállalkozói szabadságot kapnak, ugyanakkor egyértelmű felelősséget jelölnek ki számukra.

Annak érdekében, hogy minden országban meg tudják ragadni a piaci lehetőségeket, kiegészítő piacfejlesztési modelleket vezetnek be. A műveleti részlegek eldöntik, hogy mely helyi piacot kezelnek kiemelten, amelyet a saját személyzetükkel szolgálnak ki, és melyeken adják át az üzleti lehetőséget helyi szervezeteknek.

Az ügyfelek pontos kiszolgálásához biztonságosan, hatékonyan és megbízhatóan kell működtetni a termelést. A BASF növelni fogja üzemei megbízhatóságát és javítja a rugalmasságot, amire évi 400 millió eurót szán, jóval többet, mint az elmúlt évek átlaga. Kihasználják a digitalizáció adta lehetőségeket is a döntési folyamatokban és a napi műveletek végrehajtásában egyaránt. Világszerte több mint 350 üzemében digitalizálja a folyamatokat, így az a BASF üzleti tevékenységének szerves része lesz.

A kutatás-fejlesztésben Quriosity nevű szuperszámítógépük intenzívebb kihasználására törekszenek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/BASF

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

Nagykoalíciós egyet nem értés

Németországban egy, a közelmúltban a Neue Osnabrücker Zeitung c. napilapnak adott interjúban Svenja Schulze (SPD) szövetségi környezetvédelmi miniszter azt vetette Julia Klöckner (CDU) élelmezési és mezőgazdasági miniszter szemére, hogy az agrártárca vezetőjeként a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről folytatott viták során nem veszi kellően figyelembe a környezetvédelem érdekeit.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei szervezete 2018-ban ismét összeállította a közterületi sorfák jegyzékét, a növényeket növényvédelmi igényük szerint is értékelték. A védekezésben pedig már most is vannak tennivalók.

Jaj a levéltetveknek!

Új hatóanyagcsoportba tartozó rovarölő szert mutatott be a Bayer, amellyel a kertészek és szőlészek védekezhetnek a levéltetvek, a körte-levélbolha, a kabócák és a molytetvek ellen. A klímaváltozás várhatóan a szúró-szívó kártevők szaporodásával is jár, ezért is nagy jelentőségű egy ilyen fejlesztés.

Nemcsak kártevő lehet a rovar a szőlőben

A növényvédelemben minden olyan élőlény, amely károsítókkal táplálkozik, hasznosnak tekinthető. A biológiai védelem nemcsak az ökológiai gazdálkodásban valósítható meg, hanem a környezetbarát, a hasznos élő szervezeteket kímélő szőlőtermesztési technológiákban is.

Támogatás a szőlőkabóca elleni védekezéshez

Támogatási kérelem nyújtható be március 1-jétől a szőlőültetvényeken megvalósuló amerikai szőlőkabóca elleni megelőző védekezéshez. A Magyar Államkincstárhoz 2019. március 1-31. között lehet benyújtani a szőlőültetvények növényegészségügyi megelőző védekezésére, amely az amerikai szőlőkabóca által terjesztett szőlő aranyszínű sárgaságot okozó fitplazma, terjedését hivatott megelőzni.

Permetező robot sorozatgyártása kezdődik

Önjáró automata gyümölcsfa permetezőt épített a kaliforniai székhelyű Crinklaw Farm Services cég, a gép sorozatgyártása ez évben kezdődik meg.

A permetlékészítés buktatói

Sokan panaszkodnak, hogy a növényvédő szerek a gyártó által javasolt dózisban nem a kellő hatékonysággal irtják a kártevőket, kórokozókat. Emiatt sokszor akár a kétszeresére emelik az előírt adagot, ezzel károsítva saját maguk és a környezetük egészségét is. A megoldás a permetléhez használt víz minőségében keresendő.