Bejgli, vaníliás kifli, püspökkenyér, mézeskalács – ezek a karácsony elengedhetetlen kellékei. A hagyományos magyar desszertek mellett ugyanakkor érdemes lehet kipróbálni mást is, színesebbé téve az évek óta változatlan karácsonyi menüt. Az édességeket a világ minden táján fogyasztják, a CNN szakújságírója, a desszertekkel és a gasztroturizmussal foglalkozó Jen Rose Smith összegyűjtötte a világ 50 legjobb desszertjét, amelyek között három magyar sütemény is helyt kapott – írja a Pénzcentrum.
Esterházy-torta
A torta Esterházy grófról kapta a nevét, a kritikus pedig ezt írja róla:
A diós, krémes tortát szinte minden cukrászdában megtalálhatjuk. Noha a listára magyarként került fel, és mi is sajátunknak tekintjük, először valójában Ausztriában készítették el.
Hókifli
A kritikus kiemeli az édesség egyediségét, különlegességét pedig a különböző típusú lekvárokban találta meg. Kiemeli tovább, hogy a hókifli azért egyedi, mert
Az így töltött kifliket végül porcukorral szórják meg, ez adja a fehér színt, igazi ünnepi hangulatot varázsolva az asztalokra. Persze nem csak lekváros verziója van, tölthető dióval és mákkal is.
Rigó Jancsi
A harmadik, és egyben utolsó magyar szereplő a listán a Rigó Jancsi. A szakújságíró kritikájában ezt írja: Leginkább a selymes állaga és gazdag ízvilága miatt kedvelt ez a vonzó torta, amelyet egy szerelmi történet után neveztek el. A listára minden bizonnyal a baracklekvár és a csokimousse töltelék miatt került fel, ez teszi ugyanis egyedivé ezt a süteményt.
A listán egyébként a számos ismertebb sütemény mellett, mint a tiramisu, brownie vagy a feketeerdő torta, több egzotikus finomság is található, például a thaiföldi ragacsos rizs mangóval, vagy az iráni sáfrány jégkrém.