Back to top

Küszöbön az év eleji kiállítási szezon

Az év végi tempóban nem könnyű erre gondolni, ám hamarosan mégis itt a január, és megnyitnak a híres és nagy nemzetközi kertészeti kiállítások Európa-szerte. Ajánlunk néhány érdekes úti célt, kisebb és nagyobb szabású rendezvényt az év első heteire.

Fotó: Messe Berlin
Évkezdésként a hollandiai Aalsmerben, a dísznövény-kereskedelem fellegvárában tart a Royal Flora Holland egy téli virágos találkozót Winter Fair címen, január 9–10. között. Ugyancsak Hollandiában maradva, január 10-én ‘s Hertogenboschban találkoznak a bogyósgyümölcsök termesztésében, kereskedelmében és feldolgozásában érdekeltek a nemzetközi bogyósgyümölcs-konferencián, a rá következő napon pedig üzemlátogatások lesznek a körn
Fotó: Messe Essen
yéken.

A nagy kiállításokat tekintve 2019-ben is a SIVAL nyitja az évet, Franciaország „zöld fővárosában”, Angersben január 15–17. között. Megszámlálhatatlan mennyiségű kísérőprogramot, előadást is hirdetnek az esemény ideje alatt, egyebek között termesztőközegekről, függőleges kertekről, környezetkímélő szőlőtermesztésről is szó lesz. És ismét külön részleget szánnak a biotermesztésnek is.

Január 18-án nyit, és egészen 27-ig várja a tömegeket a híres berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internetionale Grüne Woche), amely annak ellenére, hogy elsősorban a nagyközönségnek szóló eszem-iszomról híres, valójában igen jelentős agrárdiplomáciai esemény is, minden évben ezzel egybekötve szervezik meg például a világ agrárminisztereinek találkozóját.

Egy héttel később, február 6–8. között már a szakmai látogatókat várja a berlini kiállítási központ a Fruit Logisticával, a zöldség-gyümölcs kereskedelmi biznisz világtalálkozójával.

Január 22–25. között pedig az észak-német Ruhr-vidéken, Essenben rendezik a dísznövényesek, faiskolások és háttéripari cégek által egyaránt kedvelt IPM-et.

Ezzel párhuzamosan, január 23–26. között a budapesti Hungexpóra feltétlenül érdemes ellátogatni az óriási gépkiállításra, az AgroMashExpo és az AgrárgépShow együttesére, amit hagyományosan kiegészít a Magyar Kert, valamint az ebben a témában egyedülálló Szőlészet és Pincészet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Történelmet ír a díszkertész szakma

Az együttgondolkodás, a díszkertész ágazat jövőképének, stratégiai elképzeléseinek fölvázolása, egy majdani kertészeti törvény alapjainak lerakása a célja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Díszkertészek Szövetsége és a térség meghatározó egyesülete által szervezett fórumsorozatnak. Az első rendezvényt a zöldfelület-gazdálkodás témájában Bükfürdőn tartották.

Jövőre kezdődnek a vadászati világkiállítás előkészületei

Jövőre, év elején a megvalósítás szakaszába lép a 2021-es budapesti vadászati világkiállítás megrendezésének előkészítése - mondta Kovács Zoltán az "Egy a természettel" Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás és az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos sajtóbeszélgetésen kedden Budapesten.

Jotodeer és társai

Van a világnak egy pontja, ahol igen elterjedt a legkedveltebb típusú autómárkák másolása. Nem lehet elmenni amellett, hogy a jelenség egyre inkább kapcsolódik a mezőgazdasági gépekhez is.

Le sem szedik a narancsot

Katasztrofálisan rossznak titulálta az idei narancs- és mandarinidény első felét a spanyolországi Murcia tartomány gazdaszervezetének vezetősége, és elsősorban a déli féltekéről, főleg Dél-Afrikából érkező árut tették felelőssé a spanyol citruságazat vergődéséért.

Nincs parkolója, ezért felszámolják a városi tetőkertet

Koppenhága Østerbro városrészének szélén, egy régi gépkocsi-aukciós ház tetején található az a 600 négyzetméteres kert, mely nyitva áll mindenki előtt, aki az organikus gazdálkodásról szeretne többet megtudni. Az ØsterGro néven ismert projekt előadásoknak, iskolai tanulmányutaknak adott helyet - eddig.

Paprikás 2018: megváltozott a piac

Nemcsak az időjárás vagy a gazdasági körülmények változnak, az évtizedekig szinte állandó paprikapiac is látványosan fejlődik az utóbbi 1-2 évben hazánkban és Európában is. A lassan lezáruló 2018-as év tapasztalatai hasznosak lehetnek a paprikatermesztő kertészeknek a jövőre vonatkozó lehetőségeiket, terveiket illetően.

Zöld hét – fókuszban a zab és a hering

A sok évtizedes hagyománynak megfelelően január derekán újra benépesül a berlini vásár több mint két tucatnyi kiállítási csarnoka: az idén január 18. és 27. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Zöld Héten ismét mintegy 60 ország több mint 1.700 kiállítója várja a vásár iránt érdeklődő 400 ezer látogatót, s – nem utolsósorban – a vásáron kiállító nemzetek szakminisztereit és agrárszakembereit.

Jelentősen csökkent a vágómarha ára

A KSH előzetes becslése szerint az elmúlt évhez képest 2018-ban a mezőgazdaság kibocsájtása 3,1 százalékkal 2600 milliárd Ft fölé nőtt. A növénytermesztés és a kertészet teljesítménye 1,8, az állattenyésztésé pedig 5,7 százalékkal lett nagyobb. Az élő állatok kibocsájtása 8,1, az állati termékeké pedig 0,6 százalékkal haladta meg a tavalyit. Legjobban a baromfiágazat fokozta a teljesítményét.

Kel, Kivi és Sáfrány - trendi gyermeknevek 2019-ben

A gyermekek egészséges életmódra és táplálkozásra való szoktatása a szülők egyik legfontosabb feladata. Egyes szülők azonban annyira elkötelezettek az egészséges táplálkozás iránt, hogy gyermekeiket is egészséges ételekről nevezik le.