Back to top

Küszöbön az év eleji kiállítási szezon

Az év végi tempóban nem könnyű erre gondolni, ám hamarosan mégis itt a január, és megnyitnak a híres és nagy nemzetközi kertészeti kiállítások Európa-szerte. Ajánlunk néhány érdekes úti célt, kisebb és nagyobb szabású rendezvényt az év első heteire.

Fotó: Messe Berlin
Évkezdésként a hollandiai Aalsmerben, a dísznövény-kereskedelem fellegvárában tart a Royal Flora Holland egy téli virágos találkozót Winter Fair címen, január 9–10. között. Ugyancsak Hollandiában maradva, január 10-én ‘s Hertogenboschban találkoznak a bogyósgyümölcsök termesztésében, kereskedelmében és feldolgozásában érdekeltek a nemzetközi bogyósgyümölcs-konferencián, a rá következő napon pedig üzemlátogatások lesznek a körn
Fotó: Messe Essen
yéken.

A nagy kiállításokat tekintve 2019-ben is a SIVAL nyitja az évet, Franciaország „zöld fővárosában”, Angersben január 15–17. között. Megszámlálhatatlan mennyiségű kísérőprogramot, előadást is hirdetnek az esemény ideje alatt, egyebek között termesztőközegekről, függőleges kertekről, környezetkímélő szőlőtermesztésről is szó lesz. És ismét külön részleget szánnak a biotermesztésnek is.

Január 18-án nyit, és egészen 27-ig várja a tömegeket a híres berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internetionale Grüne Woche), amely annak ellenére, hogy elsősorban a nagyközönségnek szóló eszem-iszomról híres, valójában igen jelentős agrárdiplomáciai esemény is, minden évben ezzel egybekötve szervezik meg például a világ agrárminisztereinek találkozóját.

Egy héttel később, február 6–8. között már a szakmai látogatókat várja a berlini kiállítási központ a Fruit Logisticával, a zöldség-gyümölcs kereskedelmi biznisz világtalálkozójával.

Január 22–25. között pedig az észak-német Ruhr-vidéken, Essenben rendezik a dísznövényesek, faiskolások és háttéripari cégek által egyaránt kedvelt IPM-et.

Ezzel párhuzamosan, január 23–26. között a budapesti Hungexpóra feltétlenül érdemes ellátogatni az óriási gépkiállításra, az AgroMashExpo és az AgrárgépShow együttesére, amit hagyományosan kiegészít a Magyar Kert, valamint az ebben a témában egyedülálló Szőlészet és Pincészet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Rózsák Afrikából

Kenya a világ legnagyobb rózsa­exportőre. A Kenyai Virágiroda szerint az ország virágkertészeti ipara 2016-ban 890 millió USD bevétellel zárt.

KSH: jelentősen drágult a gabona tavaly

A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 2017 azonos időszakához képest 5,8 százalékkal nőttek. A gyümölcsök ára 15 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma ára számottevően, 27 százalékkal. A burgonya ára 44, a zöldségféléké 30, a paradicsomé 22 százalékkal emelkedett, a vöröshagymáé pedig majdnem duplájára nőtt.

Nulla maradék: zöldség-gyümölcs termesztés természetesebben

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legnagyobb francia zöldség-gyümölcs termelői szervezet, a Rougeline kezdeményezésére 7 taggal 2017 áprilisában útjára indult a Nulla növényvédőszer-maradék elnevezésű mozgalom.

Élményközpontú OMÉK három helyszínen

A legkiválóbb magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek bemutatója az OMÉK, amely az idén a fiatalokra és az innovációkra fókuszál. A négynapos kiállítás első napját szakmai rendezvényeknek szentelik. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy az idén 1,2 milliárd forintos költségvetéssel, vidéki társrendezvényekkel együtt szervezik meg a nagyszabású kiállítást szeptember 26-29. között.

Feldolgozásra jobbak a magyar kajszik

Kajszi- és szilvafajták vizsgáztak Cegléden a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet állomásán rendezett befőttbírálaton. Ismét bebizonyosodott, hogy feldolgozásra a közkedvelt hazai fajták a legjobbak. A tavalyi fagykár miatt kevesebb fajtát vontak vizsgálatba és az előzetes próbák alapján befőtt, ivólé vagy lekvár készült belőlük, amit népes szakmai bizottság bírált.

Frissítették a génmódosított petúniák jegyzékét

Két évvel ezelőtt botrányt keltett szakmai körökben, amikor génmódosított narancsszínű petúnia tűnt fel számos uniós tagállamban. Az elmúlt két év a petúniaállomány GMO-fajtáktól való megtisztításáról szólt, a Nébih honlapján most elolvasható a GM-petúniák egyesített és frissített európai jegyzéke.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei szervezete 2018-ban ismét összeállította a közterületi sorfák jegyzékét, a növényeket növényvédelmi igényük szerint is értékelték. A védekezésben pedig már most is vannak tennivalók.