0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ökológiai pályázat: öt nappal kitolódott a beadási határidő

Az ökológiai gazdálkodás támogatása kiemelt kormányzati cél, hiszen magasabb hozzáadott értékű, exportképesebb termékek előállítását teszi lehetővé. Az Agrárminisztérium az első ökológiai pályázat sikeréből kiindulva ismét meghirdette ezt a támogatást lehetőséget. A kiírásban megjelent beadási időkertet öt nappal megnövelték, a pályázatokat december 20-ig lehet beadni.

December elsejétől nyújthatják be pályázataikat az „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című, 12 milliárd forintos keretösszegű támogatásra a termelők. Az előző pályázat tanúságait leszűrve fontos változtatást hajtottak végre a kiírásnál, a legelő esetében előírják a kötelezően tartandó legelő állatok számát – emelte ki egy közel múltban a húsmatarhatartók számára megrendezett tanácskozáson dr. Mezei Dávid vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkár.

Átlagosan legalább 0,3 ÁE/ha/év állatsűrűséget kell biztosítani saját (tulajdonosi vagy állattartói jogviszony) legeltethető állat tartásával a kötelezettségvállalás teljes időtartamára.

Ezt minden évben be kell tartani, amit ellenőrizni fognak. Persze nem úgy, hogy kimennek a földekre és ott minden állatot számba vesznek, mert, mint ahogy mondta a helyettes államtitkár, azt feltételezik, hogy akinek van legeltethető állata és van gyepe, az a gyepet legeltetni is fogja.

A helyettes államtitkár közölte, hogy nagyon szűk keretek között, de az agrár-környezetgazdálkodási programban (AKG) résztvevők is átléphetnek az ökopályázatba. Azt, hogy szűk keretek között, azért fontos hangsúlyozni, mert a most kiírt pályázattal elsősorban azoknak szeretnék megadni a lehetőséget, akik eddig sem AKG, sem ökopályázaton nem vettek részt. Ugyanakkor azt is észlelték, hogy nagyon sokan, azért jelentkeztek az agrár-környeztgazdálkodási programba, mert kimaradtak az első ökopályázatból. Ebben a nagyon szűk körben, tehát azoknak, akik a második AKG-ban vettek részt, és ténylegesen, huzamosabb ideje ökogazdálkodást folytatnak, ökológiai gazdálkodási tanúsítvánnyal rendelkeznek, megengedik, hogy a teljes területükkel pályázni tudjanak most. Ez olyan szűk kör, hogy nem igen fogja veszélyeztetni azok esélyeit, akik eddig kimaradtak a korábbi ökológiai vagy agrár-környezetgazdálkodási programból.

Nagyon fontos előnyt jelent a kiválasztásnál, ha valaki ezt a 0,3 állategységet ökológiai állattal teljesíti – jelentette ki Mezei Dávid. Ők plusz pontot kaphatnak ezért, de sajnos, ilyenek nagyon kevesen vannak még. Eddig elég szűkösek voltak a piaci értékesítési lehetőségek, de a közel jövőben ez biztosan jelentősen bővül majd. Elsősorban tőlünk nyugatra keresik és tudják jól megfizetni a biotermékeket, a pályázat remélhetőleg segíti majd a magyar gazdákat, hogy minél többen és minél több termékkel tudjanak megjelenni ezen a piacon.

 A pályázat december 1-jétől december 20-ig van nyitva. A kiírásban még a december 15-ei határidő szerepel, de ezt a rendkívül szűkre szabott határidőt kitolják 20-ig – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Mint elmondta azért szabták egyébként ilyen szűkre a beadási időt, hogy legyen ideje a Kincstárnak az elbírálásra.

Azt szeretnék, hogy amire az egységes kérelem megnyílik – ez általában májusban történik – már mindenki tudja, hogy nyert-e, és be tudja jelölni a kérelemben a kifizetési igényét.

Úgy számolnak, hogy mindenki legkésőbb április végéig meg fogja kapni a támogatói okiratot, de aki mégsem kapná meg időben, az is mindenképpen jelölje be az egységes kérelmében a kifizetési igényét, mert ha mégsem nyerne, ebből hátránya nem adódik. Szankció nem éri azért, hogy bejelölte, de máskor az év folyamán a kifizetési kérelmét már nem tudja benyújtani, uniós előírás, hogy ezt csak az egységes kérelem nyitva álló időszakában lehet megtenni. Szeretnék, ha egyetlen gazda sem esne el a támogatástól – húzta alá Mezei Dávid.

A pályázati kiírás a https://www.palyazat.gov.hu/mdosult-az-kolgiai-gazdlkodsra-trtn-ttrs-kolgiai-gazdlkods-fenntartsa-cm-felhvs- címen olvasható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu