Back to top

Átadták Az Év Tanyája díjakat

Az idén 15 tanyagazdaság pályázott a díjra, és most először a határon túli magyar lakta térségekből is neveztek egyéni gazdaságok. A díjátadón azokat az egyéni tanyagazdaságokat jutalmazták, amelyek jó mintául szolgálhatnak mások számára is.

Második alkalommal adták át Az Év Tanyája díjat az Agrárminisztériumban. Nagy István miniszter köszöntő beszédében elmondta, hogy azzal a szándékkal alapították meg ezt a  magas szakmai elismerést, hogy egybegyűjtsék és bemutassák Magyarország legszebb tanyáit, azok mintaértékű fejlesztéseit. A figyelem és az elismerés segíthet abban, hogy minél többen megismerjék ezt a sajátos magyar életformát és abban is, hogy a fiatalok számára is vonzóvá váljon tanyán élni, gazdálkodni.  

A miniszter kiemelte, hogy a magyar tanya a hungarikumok sorába emelkedett, ami a tanyagazdáknak köszönhető. A tárca célja, hogy a jövőben is képesek legyenek betölteni a tájat, térséget meghatározó tájképi, építészeti, néprajzi, kulturális, illetve gazdasági szerepüket.

Az újra megnyílt Tanyafejlesztési Programmal segítséget szeretnének nyújtani ahhoz, hogy a tanyáknak ne csak múltjuk, jelenük, hanem jövőjük is legyen. A tanyán élők életkörülményeinek javítására 1,23 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ebből mintegy 200 millió forint jut a települési és térségi fejlesztések támogatására, 637 millió forint a tanyák, és a tanyás térségek megőrzésére, fejlesztésére, új tanyagazdaságok indítására. Emellett 300 millió forintot biztosít a tárca a tanyai lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre.

A miniszter elismeréssel szólt azokról a gazdákról, tanyagazdákról, akik a hazai, magas szakmai színvonalon termelt élelmiszerek elkötelezett híveiként szereztek elismerést.

Olyan hozzáadott értéket tettek le a magyar élelmiszeripar asztalára, ami gyakorlatilag teljesen átalakította a magyar közízlést. Piaci szerelőként abszolút meghatározókká váltak. Olyan ízeket hoztak pl. a sajtkultúrában, a húsfeldolgozásban, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás terén, amellyel alapjaiban változtatták meg a magyar gasztrokultúrát.

Az Év Tanyája díjakkal elismerték azokat a tanyatulajdonosokat, akik mind a természeti, mind az épített és táji környezetbe illeszkedő tanyát tartanak fent. Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint azokat a tanyagazdaságokat és az ott élő, dolgozó, nagy tudással bíró embereket jutalmazták, akik példás módon ügyelnek tanyájuk kialakítására, fejlesztésére úgy, hogy közben kiemelt figyelmet fordítanak a természeti környezet megőrzésére, a tájra az adott térség kulturális, építészeti értékeire, gazdálkodási hagyományaira – fogalmazott. Mindenki, aki az Év tanyája megmérettetésben részt vett, nyertesnek számít, hisz amellett, hogy a szaktárca szakmai elismerésében részesültek, széles körű bemutatkozási lehetőséget is kaptak.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a november végén meghirdetett Tanyafejlesztési Programra, amelynek keretében 1,2 milliárd forint válik elérhetővé a tanyán élők életszínvonalának javítására, a tanyai gazdálkodás megújítására. A célterületek a 2017. évi pályázati felhíváshoz képest némiképp változtak úgy, hogy az egyéni tanyagazdaságokra fordítható források nagyobb hangsúlyt kapnak. Az alföldi tanyás térségekből, összesen 724 településről lehet pályázatot benyújtani, maximum 75 százalékos előlegigénylési lehetőség mellett. A kérelmeket várhatóan január második felétől lehet benyújtani a Herman Ottó Intézet weboldalán.

A Frankó Tanya és Haluskaház
A Frankó Tanya és Haluskaház
Fotó: Fülöp Noémi

Az idén  az Év Hagyományőrző Tanyája díjat Reisz József, a Natúr-Életmód Tanya gazdája kapta, az Év Határon túli tanyája díjban a szerbiai Adáról érkező, Csincsik Edit tanyagazda, míg az Év Tanyagazdasága díjban Gyurákovics András, mórahalmi tanyagazda részesült.

A közönségszavazás nyertesének járó díjat Bartolák Mária, a békéscsabai Haluskaház tanyagazdája és Molnár István, tarhosi tanyagazda vehette át.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kalandra fel! Várnak a vidéki élet szépségei

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által indított „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomagban a „Vesd bele magad!” projekt első szakasza lezárult. Ezzel egyidejűleg a programcsalád második tagjaként kezdetét vette a „Vidéki Kaland” a március 21-én az AGRYA által szervezett budapesti sajtótájékoztatón.

Új megoldások a húsmarhatartásban

A húsmarhatartás természetközeli, extenzív állattenyésztési ágazat, ezért eddig viszonylag kisebb igény volt a költséges, az intenzív termelésű ágazatokba már korábban megjelent újszerű, digitális technológiák alkalmazására.

Április végéig lehet nevezni a konyhakertek versenyére

Április végéig csatlakozhatnak a települések Magyarország legszebb konyhakertjei címért kiírt országos vetélkedőhöz.

Egységes kérelem: április elején indulhat a beadás

Várhatóan április 8-tól lehet majd beadni a 2019. évi egységes kérelmeket, 46 jogcímen. A falugazdászok pedig mindenhova elérnek, ahol igénylő él, dolgozik.

Merlot, a nagyaranyas

Európa egyik legfontosabb nemzetközi borkiállításán, a március 17-19 között Düsseldorfban megrendezett ProWeinon adják át a Koch Borászatnak a PAR nemzetközi borversenyen kapott aranyérmeket. Koch Csaba villányi és hajós-bajai borai már nem először kapnak 90 feletti pontokat a megmérettetésen.

Péksütemények, halas termékek és üdítők is az Év Termékei között

Az idén nyolcadik alkalommal adták át az Év terméke elismeréseket hétfőn, a magyar fogyasztók 20 kategóriában értékelték a termékeket - közölte Vágvölgyi Mihály, a versenyt szervező Product of the Year Kft. sajtófőnöke az MTI-vel.

Már lehet jelentkezni a Közétkeztetési Szakácsversenyre

Május 23-ig lehet nevezni a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 megmérettetésre. A verseny témája ezúttal a nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében. Újdonság, hogy a szervezők 3+1 fős csapatok nevezését várják, a csapattagok közül pedig legalább egy főnek 35 éven alulinak kell lennie.

Jól sikerült a Kadarka-bora? Nevezzen a Kadarkaversenyre!

Március 22-én szervezik meg a Kadarka fajta jó hírnevének megőrzését, erősítését szolgáló XXIV. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borversenyt Kiskőrösön, az István Borház Kft.-nél. A nevezési határidő március 14., a mintákat elsejétől várják a kijelölt helyeken.

Bajai Békavár – ahol a fiatalok „tanyáznak”

A 2018-as Az Év Tanyája Pályázat egyik legfiatalabb résztvevője Vadas Tímea volt, aki városi vidékiként az egészségügyi pályát hagyta ott, hogy gumicsizmát húzzon és belevesse magát a tanyasi életbe. Párjával közösen Baja egyik külterületén indították el gazdaságukat, amelyet évről évre fejlesztenek és csinosítanak.

Újra kell gondolni a legelők szerepét

Elsősorban az állatlétszám növekedését szeretné elérni a Magyar Állattenyésztők Szövetségének új elnöke. Zászlós Tibor abban reménykedik, hogy a legelő újra benépesedik tenyészállatokkal. A korábbi uniós elv és gyakorlat ugyanis nem fenntartható, mert állatlétszám nélkül, kizárólag a legelő rendben tartásával is nagy összeghez lehet jutni.