Back to top

Jönnek a lengyel borok?

A lengyel bort a jellegzetes ízéről és savasságáról lehet felismerni. Az európai desszertital piacon Lengyelország versenyképessé vált a jégborával. A lengyel borászatok már számos nemzetközi versenyen nyertek díjat boraikkal. A szakértők szerint Lengyelország hamarosan komoly versenytársa lesz az ismert bornagyhatalmaknak.

„Lengyelországban a borászat nagyon dinamikusan fog fejlődni az elkövetkező években. Sok borászatot már létrehoztak, ahogy növelik az ültetvények területét, úgy nő a borkedvelők száma. Figyelembe kell venni, hogy a statisztika szerint a szőlőültetvények száma évről évre nő, jelenleg mintegy 400 van, ebből 200 a regisztrált” - mondja dr. Aneta Wojtylo, a Wroclawi Élettudományi Egyetem Borászati tanszékének a professzora.

A lengyel Mezőgazdasági Támogatási Központ adatai szerint is a

regisztrált szőlőültetvények száma az országban 2018-ban már meghaladta a 200 hektárt, a teljes művelési terület pedig a 330 hektárt, a bortermelés jelenleg 5,2 ezer  hektolitert.

A borászok ebben az évben több mint 800 tonna szőlőt szüreteltek. Összehasonlításképpen, a 2009-es és 2010-es gazdasági évben a termelők száma mindössze 26 volt, a művelési terület 36 hektár. Két évvel ezelőtt a lengyel bort alig több mint 100 szőlőültetvényt termelt.

A szakértők meggyőződése, hogy az előállított bor minősége nő a termelők számával.  

„A lengyel borok minősége a közelmúltban jelentősen javult, különösen a fehérboroké, de a vörösboraink is egyre jobbak.

A lengyel borászok most tanulják, hogy milyen a fogyasztók ízlése.

Inkább a nemesebb szőlőfajtából /vitis vinifera/ származó borokat termelik, a hibrid fajtákat mellőzik, mert rájöttek, hogy az ezekből készült a borok minősége kívánni valót hagy maga után. Az idei jó minőségű termés köszönhető a rendkívül kellemes időjárásnak is.”- hangsúlyozta a professzor asszony.

 A lengyel bor karakterét a hűvös éghajlat adja. Hasonlóan sajátos íze van a többi lengyel gyümölcsnek is. A hazánkban termelt bor savas, de ez nem feltétlenül hátrány - mutat rá a szakértő.

A közhiedelemmel ellentétben nem kell félni a savasságtól. A francia, a spanyol vagy az olasz borok kevésbé savasak, de a főzéshez gyakran használnak fehérborokat, mert ízt adnak az ételekhez és serkentik ízlelőbimbókat - magyarázza Wojdyło.

A lengyel borok közül az egyik specialitás a  jégbor. A tőkéken megfagyott szőlőből készül, erősen savas, de nagy fokban édes, köszönhetően az alacsony hőmérsékletnek.

Európában egyre népszerűbbek a lengyel borok, a nemzetközi versenyeken jó eredményeket érnek el.

Bár még sok borfajta hiányzik a kínálatból, hamarosan komoly versenytárssá válhat a szomszédos borvidékek számára.

„Úgy gondolom, hogy néhány évtized múlva biztosan versenyben leszünk. Már van néhány kiváló bortermelő nagykövetünk, akik a különböző versenyeken értékes helyezéseket érnek el.”- zárja mondandóját Wojdyło.

Forrás: 
raportrolny.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Az egekbe szökik a borok ára a Brexit után Angliában

A brit érdekképviseletek arra kérik a kormányt – amennyiben nem sikerül megegyezni az Unióval a kilépés feltételeiről – hogy függesszék fel egyoldalúan a borokra kivetett vámokat. Ellenkező esetben árrobbanásra és ellátási gondokra lehet számítani.

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Házikertünk egyik kedvenc növénye a szőlő, amely csak rendszeresen trágyázott, jó minőségű talajban képes évente megfelelő mennyiségű és minőségű, jóízű termést adni. A szőlőben a tápanyag-utánpótlást szeptembertől március végéig terjedő időszakban érdemes elvégezni.

Borbemutatási lehetőség Varsóban, OBV-aranyérmeseknek díjmentesen

Felhívást tett közzé a honlapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, lengyelországi üzleti borbemutatón ajánl kiállítói lehetőséget az Országos Borverseny díjnyertes termelői számára. Huszonhat borászat jelentkezését várják január 22-ig.

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

Két fiatal magyar kertépítő a WorldSkills-en

Átadták az Országos Parképítő Tehetséggondozó Tanbázist Budapesten, az Agrárminisztérium Közép-Magyarországi Agrár Szakképző Központ Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziumában. Ugyanezen a napon hirdették ki a WordSkills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának eredményét is.

Készül a magyar csapat a január végi Bocuse d'Orra

Jól halad a magyar csapat felkészülése a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 28-29-i lyoni világdöntőjére, Pohner Ádám séf, Segal Viktor coach és Csillag Richárd commis (segítő) már a finomhangolásokat végzik.

Jótékonysági forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton, a rendezvény bevételéből a helyi iskola fejlesztéseit támogatják.

Ahol a Kisalföld és a Bakony összeér

A Bakonyerdő Zrt.-ről elsőként a nevében szereplő hegyvidék, vagy a Balaton-felvidék jut legtöbbek eszébe, de területünk nem csupán e két tájra terjed ki. A hegyvidék lábánál, a Marcal folyó medencéjében fekvő Pápa–Devecseri síkság erdeinek jó részét is mi kezeljük, s e változatos, gyönyörű vidék számos fölfedezni valót tartogat az ide érkezőknek.