Back to top

A méhészet kiemelten támogatott ágazat

A hazai méhészeti ágazat 18-20 000 család megélhetéséhez nyújt kiegészítő vagy fő jövedelemforrást – fogalmazott a mezőgazdaságért felelős államtitkár a XI. Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztivál megnyitóján. Feldman Zsolt kiemelte a méhészet agrárgazdasági jelentőségét is, hiszen az ágazat a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1 százalékát, az állattenyésztésnek mintegy 3 százalékát adja.

A méztermelés 30 ezer tonna körül alakult – mondta el az államtitkár. Ez a termelési szint 15-20 ezer tonnával meghaladja a belföldi igényeket, így kiválóak a kiviteli lehetőségeink, különös tekintettel arra, hogy Európában mézhiány van.

Nagy gondot jelet ugyanakkor az, hogy a méz a világon a harmadik leginkább hamisított termék. Idehaza a hatályban lévő rendelkezések visszaszorították a gyenge minőségű mézek hazánkba érkezését.

Kínából 2016. év elejétől emiatt már nem jött mézszállítmány igaz, a 3. országokból, például Ukrajna felől továbbra is érkeznek gyengébb minőségű mézek, de az ellenőrzés folyamatos. Nemzetközi fórumokon is történtek lépések, például magyar kezdeményezésre a Bizottság elkezdte az import mézek vizsgálatát. Komoly előrelépésnek kell tekinteni azt is, hogy

az Európai Parlamentben elfogadták Erdős Norbert európai parlamenti képviselő felterjesztésére az „Európai méhészeti ágazat előtt álló kilátások és kihívások” című jelentését, melynek fókuszában a mézhamisítás és az ezzel összefüggő gazdasági és ökológiai problémák állnak.

A méhészek idén az ország több megyéjét is érintő, tömeges méhpusztulásról számoltak be. A probléma okainak feltárására széles körű tényfeltáró vizsgálat indult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásában. A vizsgálat keretében a feltételezett mérgezések környékén folytatott növényvédelmi technológiát, a méhlegelők hatását, a méhcsaládok általános állapotát, a méhek egészségügyi állapotát, valamint a károsult méhészeknél fennálló egészségügyi helyzetet is vizsgálják.

Fotó: AM Sajtóiroda

Feldman Zsolt elmondta még: a Magyar Méhészeti Nemzeti Programban forrásbiztosítás szempontjából lényegi módosításon esett át az elmúlt 6 év során. A méhcsaládok számadatainak pontos lejelentésével, az egyes jogcímek forrásátcsoportosításával, majd az Európai Uniós forrás bővítésének kezdeményezésével

a magyar méhészet mintegy 40 százalékkal több forrást használhatott fel.

A 2016-2019-es ciklusban pedig még több forrás jut az élelmiszer-minőséget és termelési hatékonyságot növelő eszközök vásárlására, a mézek vizsgálatára, a környezetterhelési monitoring vizsgálatára és a szakmai továbbképzésekre. A méhészeti támogatások tehát folytatódnak a következő években is. A korábbi támogatási időszakra megállapított forráskeret változatlan formában fennmarad,

a 2019-2022. években a Program keretében évi több mint ötmillió euró hívható le.

További, a méhészetet segítő intézkedésként megalakult az Akáckoalíció, így sikerült megvédeni a legfontosabb méhlegelőket és az akácméz Hungarikum lett. Elsők között vezette be Magyarország 2014-ben az Európai Mézes Reggeli Programot, amely program segítségével több, mint 500 óvodában és iskolában voltak jelen a méhészek, így közel 100.000 gyermek kaphatott mézes reggelit.

Forrás: 
AM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdei fejlesztések indulnak 3,5 milliárd forintból

Hét sikeres uniós pályázat 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásából a természetjárás feltételeit javító, erdei fejlesztések indulnak 2020 szeptember végéig országszerte - jelentette be a beruházást koordináló Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) szakmai vezetője sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Új megoldások a húsmarhatartásban

A húsmarhatartás természetközeli, extenzív állattenyésztési ágazat, ezért eddig viszonylag kisebb igény volt a költséges, az intenzív termelésű ágazatokba már korábban megjelent újszerű, digitális technológiák alkalmazására.

Méhészek figyelem: április 8-ig kérhető támogatás a varroa elleni védekezéshez

A Magyar Államkincstár (Kincstár) felhívja a méhész-gazdálkodók figyelmét arra, hogy a méhészetek varroa atka elleni gyógyszeres védekezésének támogatására 2019. április 8-áig nyújthatják be kifizetési kérelmeiket személyesen vagy postai úton a lakhely/székhely szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz.

Összefogás a termeléshez kötött agrártámogatások megtartásáért

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács március 18-i brüsszeli ülésén Magyarország Bulgáriával, Horvátországgal, Csehországgal, Lettországgal, Szlovákiával és Szlovéniával közös nyilatkozatban kérte a termeléshez kötött támogatások legalább jelenlegi szinten tartását, vagy akár növelését a 2020 utáni időszakban.

Greta után az Európai Parlament is lépéseket sürget

Az Európai Parlament március 13-ai ülésén a képviselők többek között a légszennyezés megfékezésére is tettek javaslatot, eszerint például a jövőbeli mezőgazdasági támogatásokat össze kell kapcsolni a légszennyezés mértékével.

Véget vetnének a szemetelők elleni szélmalomharcnak

240 ezer önkéntes részvételével vette kezdetét az ország legnagyobb szemétszedő akciója, a TeSzedd! A „színfalak mögött” eközben egyre szélesebb körű összefogás van születőben, amely hosszú időre tenne rendet nemcsak a köztereken, hanem a fejekben is.

Elkezdődik a tavaszi rókavakcinázás

2019. március 30-a és április 14-e között országosan megkezdődik a rókák veszettség elleni vakcinázása. Az immunizálás a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet alapján zajlik. A tavaszi vakcinázás Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Tolna, Somogy, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben történik.

Extrém sport a méhészet

Schrek Ottó egyike azoknak, akik 2018 decemberében vehették át szakképzett méhész diplomájukat. Bár gyermekkora óta érdekelte a méhészkedés, a szakmával igazán az Amerikai Egyesült Államokban ismerkedett meg agrármérnök gyakornokként. Ottani tapasztalatait hazahozta, honosította.

Homályos fogalmak, de egyértelmű szándék

A jogállamisági kritériumok betartásához kötné az uniós támogatások folyósítását az Európai Parlament 2021-től. Szakértők attól tartanak, ezzel mintegy zsebbe vágóan is rögzülne az a gyakorlat, hogy az aktuálpolitika mondaná meg Brüsszelből, hogy ki és mi a jogállam. Elfogadható-e ez a gazdák számára- kérdeztük az agrárkamarától?

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése (2.rész)

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális - remélhetőleg hasznos -, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.