0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Az állattenyésztés húzta idén a mezőgazdaság teljesítményét

A mezőgazdaság kibocsátási volumene 2018-ban 3,1 százalékkal növekedett, a növénytermesztési termékek volumene 1,8, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal haladta meg a 2017. évit. Az ipari növények és a kertészeti termékek kivételével minden termékcsoportban bővülés történt.

2018-ban az előző évhez képest:

A növénytermesztés kibocsátásának volumene 1,8 százalékkal nőtt az első előzetes adatok szerint. A gabonafélék kibocsátása összességében 5,0 százalékkal lett nagyobb. A kukorica kibocsátása jelentősen emelkedett, a búzáé az előző évi szinten maradt. Az ipari növények kibocsátása 3,7 százalékkal kisebb volt az előző évinél, közülük a napraforgó volumene esett vissza a legnagyobb mértékben, és csupán a repcéé emelkedett. A takarmánynövények kibocsátása 2,6, a gyümölcsféléké 11 százalékkal bővült, a burgonyáé változatlan maradt. A kertészeti termékek volumene 3,0 százalékkal csökkent, a paradicsom termelésének növekedése csak mérsékelni tudta a visszaesést.

Az élő állatok kibocsátása 8,1, az állati termékeké 0,6 százalékkal több volt, így az állattenyésztés teljes termelési volumene 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Az összes megfigyelt állatfaj kibocsátása növekedett, a legnagyobb mértékben a baromfié. Az állati termékek közül a tej kibocsátása kismértékben emelkedett, a tojásé lényegében változatlan maradt.

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 4,5 százalékkal nőtt, volumene – az árak 1,4 százalékos emelkedése mellett – 3,1 százalékkal bővült.

A folyó termelőfelhasználás volumene 1,8, árindexe 4,1 százalékkal növekedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül jelentősen nagyobb lett a takarmány volumene, miközben a többi ráfordítás növekedése 2,0 százalékon belül maradt.

A bruttó hozzáadott érték előző évi áron 4,8, folyó áron 2,4 százalékkal nőtt. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 3,9 százalékkal visszaesett.

A termelési tényezők jövedelme 2,3, a vállalkozói jövedelem 0,9 százalékkal növekedett. A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme („A” mutató) 2,7 százalékkal emelkedett.

Forrás: KSH