0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gyorsan élő növények

Mi az oka annak, hogy bizonyos növények „gyorsan élnek és fiatalon pusztulnak”, míg mások hosszú és egészséges életet élnek?

Az University of Manchester kutatói által vezetett kutatócsoport felfedezte, hogy mi az oka annak, hogy bizonyos növények „gyorsan élnek és fiatalon pusztulnak”, míg mások hosszú és egészséges életet élnek.

Úgy tűnik, hogy a válasz a lábunk alatt, a talajlakó mikrobák és a növények gyökerei közötti komplex kölcsönhatásban rejtőzik. A legújabb molekuláris technikák és a különböző gombáknak a talajban betöltött szerepéről összegyűjtött eddigi információk használatával a kutatók felfedezték, hogy

bizonyos növények gyökerei rengeteg káros mikrobát tartalmaznak, míg mások kordában tartják azokat és sok, a növényi egészséget javító hasznos gombát vonzanak magukhoz.

A növények növekedését nagymértékben szabályozza, hogy mennyi káros gombát és hasznos gombát vonzanak gyökereikhez. A káros és hasznos gombák közötti egyensúly a növény életstílusától függ, azaz befolyásolja, hogy egy adott növény élete miért gyors és pusztul el fiatalon, míg mások lassan nőnek, de hosszú ideig élnek. A kutatók felismerték azt is, hogy a talajban lévő rengeteg tápanyag elősegítheti a növények buja növekedését, ám eltolja az egyensúlyt a sok hasznos gombától a betegségeket oko­zók felé. Bár ezek az eredmények Észak-Anglia legelőiről származnak, valószínű, hogy a világ más ökoszisztémáiban is hasonló mechanizmus működik.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság