0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kérdőív biogazdák figyelmébe

Az ökológiai vetőmagokkal/szaporítóanyagokkal és nemesítéssel kapcsolatban oszthatják meg tapasztalataikat és véleményüket a gazdálkodók a LIVESEED kérdőíven, az unió-szerte zajló felmérést Magyarországon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezi. A felmérés eredményeként létrejövő adatok további ökológiai növénynemesítéssel és vetőmagtermeléssel kapcsolatos kutatásoknak szolgálnak alapul.

Az Európai Unió által finanszírozott LIVESEED projekt célja, hogy egységes versenyfeltételeket teremtsen az ökológiai vetőmagok piacán, javítsa az ökológiai vetőmagtermesztés és nemesítés versenyképességét Európa-szerte. A konzorcium tagjai kutatóintézetek, vetőmagtermesztő és nemesítőcégek, mezőgazdasági termelők, feldolgozók, kiskereskedők és nemzeti hatóságok.

Az alapadatok megadása után (mekkora a gazdaság, mikor kapta meg az ökológiai minősítést, milyen növényeket termesztenek minősített ökológiai körülmények között, a vetésterület hány százalékán használnak ökológiai minősítésű vetőmagot vagy szaporítóanyagot stb.)

az ökológiai vetőmagokkal kapcsolatos részletes kérdésekre kell válaszolni a kérdőívben.

Egyebek között arra kíváncsiak a kutatók, hogy a biogazdák jellemzően az ismert beszerzési helyeken vásárolják-e a vetőmagot, függetlenül attól, hogy árulnak-e ott ökológiai minősítésű magot vagy sem; vagy ellenkezőleg, inkább úgy vélik, hogy az ökológiai minősítésű vetőmag fontos az ökológiai élelmiszertermelés egészének megőrzéséhez, és ha csak tehetik, ökológiai minősítésű vetőmagot használnak. Felteszik azt a kérdést is, hogy esetleg a vevők vagy a minősítő szervezet irányából érkezik-e biztatás az ökológiai vetőmagok használatára. Rátér a kérdőív egyebek között arra is, hogy

ki mennyire van megelégedve a gazdaságában használt ökológiai minősítésű vetőmagok minőségével; hogy szembesültek-e a gazdálkodók csírázási problémákkal ökológiai minősítésű vetőmagoknál;

hogy tapasztaltak-e valaha is több kártevőt és betegséget ökológiai minősítésű vetőmagok használata esetén, mint kezeletlen hagyományos vetőmagoknál; valamint, hogy könnyű-e hozzájutni a kívánt fajták vetőmagjához, és a minősített ökológiai vetőmagok ára mennyire korlátozza a felhasználhatóságukat.

Felmérik azt is, hogy a gazdák mennyire tartják fontosnak, hogy több információhoz férjenek hozzá a külföldön beszerezhető ökológiai vetőmagokról, vagy éppen, hogy intenzívebb nemesítői erőfeszítést szorgalmaznak-e annak érdekében, hogy több, kifejezetten az ökológiai gazdálkodásban sikeresen alkalmazható növényfajtából lehessen válogatni.

A körülbelül 15 perc alatt kitölthető kérdőív itt érhető el magyar nyelven, a részletek a https://www.liveseed.eu/ oldalon olvashatók angolul (de ha itt kattintunk a kérdőívre, akkor az innen is magyarul nyílik meg), illetve a judit.feher@biokutatas.hu címen is feltehetik a témával kapcsolatos kérdéseiket a kérdőív kitöltésére vállalkozók.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu