Back to top

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

Szupermarketekben egyre több vegán terméket, például tofut tempeht vagy szójajoghutot vásárolhatunk.

A vegán és a vegetáriánus élelmiszer fogyasztás, vagyis az új táplálkozási piramis népszerűsítéséhez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is hozzájárult, amely megerősítette, hogy a megfelelően kiegyensúlyozott növényi étrend az egészséges fejlődés minden szintjén segítséget nyújt. A fogyasztók a világ minden táján több gyümölcsöt, zöldséget, gabonát és magvakat akarnak a napi menüjükhöz.

- Hasonló tendencia mutatkozik a vegán termékek iránti kereslet növekedésében Európa-szerte. Sok országban a népszerűsége nagymértékben nőtt, egyes helyeken pedig kétszeres volt a tavalyi évhez képest, ami nagyon nagy előrelépés. Egyre többen kérdeznek a vegán termékekről - mondja Renato Pichler, a veganizmus és a vegetarizmus területének szakértője.

Etikai megfontolások és a természeti környezet védelme is szükségessé teszi az állati eredetű termékek fogyasztásának a korlátozását.

Az ENSZ előrejelzései szerint, ha a húsfogyasztás megduplázódik a 21. század közepére, akkor a gazdaságoknak több mint 70% -kal kell növelni takarmánytermelésüket, illetve gazdaságukat a várható 9 milliárd ember számára. A szántóterületek közel egyharmadát a takarmánynövények termesztésére kell majd használniuk.

- Az állati eredetű élelmiszerek előállítása óriási földterületet igényel. Először is állati takarmányt kell előállítani, viszont  az állat nem minden része kerül az asztalunkra. Az egész folyamat hatalmas mennyiségű erőforrást, energiát és vizet fogyaszt. Például egy kilogramm marhahús termelése akár 50 ezer liter vizet is igényelhet. A hústermelés nagyobb terhet ró a környezetre, mint a nemzetközi közlekedés, ezért nagyon fontos a hús és tejtermékek fogyasztásának korlátozása - magyarázza Renato Pichler.

Szakértők jelzik, hogy a növényi eredetű táplálék fog a világon dominálóvá válni. Az ilyen életmód méltányos, többek között pozitív hatással van az állatok jólétére és a környezeti fenntarthatóságra.

- Először is ahhoz hogy ételeket készítsünk, még nem kell állatokat ölni. Másodszor csökkentjük a környezeti terhelést, mert tudjuk, hogy a környezetvédelem hatalmas kihívás, elég csak ha az éghajlat változást nézzük. A harmadik kérdés az egészségünk, és a növényi eredetű élelmiszerek segítik annak megőrzését – mondja Pichler.

A szakértő hangsúlyozza, hogy

a vegán étel jó alternatíva azok számára, akik cukorbetegségben, túlsúlyban vagy a rák különböző típusiban és más civilizációs betegségekben szenvednek.

Ezért fontos hogy a fogyasztók könnyen meg tudják különböztetni a vegán és a vegetáriánus élelmiszereket.

– Egyértelmű nyilatkozatot teszünk. A fogyasztó ellenőrzi az összes összetevőt, és ennek alapján megállapítja, hogy a termék valóban vegán. Például, egyesek azt mondják, hogy a hal vegetáriánus étel. Ez rossz megközelítés, mert a halak is állatok. Mindent ellenőrizhetünk az Európai Vegetáriánus Szövetség által készített nemzetközi szabványokban. Amikor a termék „V-védjegy” minősítésű, biztosak lehetünk benne, hogy vegán – magyarázza a szakértő.

Nagyon fontos a tanúsítvány, amely tájékoztatja az ügyfelet, hogy a termék vegán.

Száz százalékos bizonyosságot ad arról, hogy a termék előállításának, feldolgozásának és csomagolásának egyetlen szakaszában sem került állati termék.

Ez a projekt egy olyan nemzetközi vállalkozás, amely egész Európából származó partnereket foglal magában. Ez nem csak a vegán termékekről szól, hanem a tisztességes kereskedelemről és a biogazdálkodásról is. Az emberek egyre gyakrabban szeretnék tudni, mit esznek, és ebben segít a „ V-védjegy” tanúsítvány.

Forrás: 
raportrolny.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Iskolatej, iskolagyümölcs – Jelentős uniós támogatás a következő tanévben is

Az európai uniós iskolaétkeztetési program keretében 2019 és 2020 folyamán EU-szerte több millió gyermek fog majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapni, Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

Aranykoronánként 10 tonna burgonya

„Feltétlenül a bankszférába mennék – természetesen csak akkor, ha újrakezdhetném az egészet. Bár hozzáteszem, hogy a mezőgazdaságtól akkor sem távolodnék el.” Puskás Ferenc zákányszéki gazdálkodó lepett meg ezzel a válasszal, amikor beszélgetésünk végén megkérdeztem, vajon elfelejtettem-e valamit szóba hozni.

18 ezer hektár GMO fertőzött repcét semmisítettek meg francia gazdák

Franciaországban a gazdák összesen 18 ezer hektárnyi repcét pusztítottak el azután, hogy nem engedélyezett GMO fajtát találtak a vetőmagok között.

Jobb, ha a tehén nappal ellik

Egy amerikai- kanadai tanulmány szerint a tehenek nagyobb eséllyel ellenek napközben, ha a nap végén jutnak hozzá a takarmányadagjuk nagy részéhez. A napközbeni ellések számának emelkedése nagyban megkönnyítené a gazdák életét.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Miniszteri biztos: a magyar agrárcégek egyre sikeresebbek az orosz piacon

Nagyszerű, hogy az embargó ellenére a magyar cégek sikerrel szerepelnek olyan orosz állami pályázatokon, amelyek lehetővé teszik a gazdasági együttműködést az uniós országokkal - jelentette ki Budai Gyula.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a Föld Napja alkalmából elfeledett tájfajták öko palántáiból adományozott a Kortárs Építészeti Központ Kerthatár Közösségi Kertjének.

A magyar vetőmag-szakma sikerre van ítélve

„A hazai vetőmag-ágazatnak vezető szerepet kell betöltenie agráriumunkban”- adta meg az alaphangot a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hozzátette, a világban zajló gazdasági változások egyre nagyobb kihívást jelentenek, a hazai agrártermelés fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják.