Back to top

Christoph Hess átfogó edzése

A nemzetközi IGEQ konferencia előestéjén továbbképzést tartott Christoph Hess, a szervezet élére újonnan megválasztott elnök, nemzetközi díjlovasés lovastusa-bíró, számos könyv, cikk szerzője, társszerzője. A továbbképzés tematikája a különböző korú és képzettségű lovak szemszögéből vizsgálta a képzés során felmerülő nehézségeket, mindezt különböző szakágakon keresztül.

Elsőként a teljesen kezdő, fiatal lovak idomításában nyújtott segítséget a mester a két ugrólovasunk, Lehotai Máté és Pusztai Tamás által bemutatott fiatal ugrólovakon keresztül. Itt a legfontosabb és egyben a legnehezebben végrehajtható feladat a fiatal lovak lovaglása „kéz nélkül”. A fiatal lovak testsegítségekkel történő lovaglása volt a két lovas fő feladata. Nem egyszerű egy fiatal, a képzése elején álló lovat, amelynek a súlypontja még nagyon az elején van, egyensúlyban lovagolni. Az edzés alatt rengeteg átmenetet lovagoltatott a lovasokkal úgy, hogy közben szinte nem is használhatták a szárakat, a felvevő és az előrehajtó segítségeket is csak a testükkel adhatták. A lovak az edzés végére szemmel láthatóan elengedettebbé váltak, igaz, a mester alapvetően is elégedett volt a nyugodtságukkal, lovagolhatóságukkal.

Christoph Hess a stabil alapok elsajátítását hangsúlyozta ki
Fotó: Somogyvári Anett

A következő téma az L szintű ló képzése volt üléshibás lovassal. Talán ez volt a leghálátlanabb feladat a lovasnak. Ennek ellenére Strbka Anna nagyon jól megoldotta a számára adott feladatokat. Ülésének javítására Hess úr rövidebbre csatoltatta a kengyelt, hogy nyitottabb térdekkel hatásosabb testsegítségeket tudjon adni a lovának. Az ülésének a kezétől való függetlenítése céljából egy kézzel kellett fognia a szárakat, és ugyanúgy, mint az ugrólovasoknak, neki is „kéz nélkül”, csak testsegítségekkel kellett végrehajtania a feladatokat. A pálcát elvette tőle, hogy lova elsősorban a csizmasegítségekre reagáljon. Az edzés végére Anna lova lendületesebben, sokkal jobb keretben és elengedettebben mozgott, a mester pedig megdicsérte a fiatal lovast, mert a nem könnyű feladatok során látványosan javult az ülése és a segítségadásainak hatékonysága a lova felé.

Pachl Benedek a combra való engedés lovaglását mutatja be Christoph Hess segítségével
Fotó: Somogyvári Anett

Annát követte Pachl Benedek, aki a nagyon tehetséges, kiváló mozgású kancájával képviselte a nehéz lovaglású ló témakörét. A kanca rendkívül tüzes, robbanékony és érzékeny ló, ezzel jócskán megnehezíti a lovasa dolgát. Kíváncsian vártuk, mit kezd vajon a mester ezzel a lóval. Először Beninek is rövidítenie kellett a kengyelein, hogy nyitottabbá váljon az ülése. A rohanós kancával körön dolgoztak, először lépésben, majd ügetésben is combra való engedéseket kellett lovagolnia, hogy a kanca reagáljon a csizmára, miközben a hajlítás során aktivizálódik a hátulja, az előre rohanó hátsó lábak mozgása lassul, jobban a súlypontja alá lép. A feladatot nehezítette az a tény, hogy Beni sem használhatta a kezeit a felvételek lovaglásakor. Az edzés végére a kanca sokkal elengedettebben, aktívabb hátulsó lábakkal, nyugodtabban mozgott, Beni hatalmas dicséretet kapott.

Janik Anna: szárak egy kézben, a másik kézben a pálca, amellyel csak a ló vállát érintheti
Fotó: Somogyvári Anett

A nehezen lovagolható ló témájában egy ugrólovat is láthattunk Janik Anna bemutatásában. Ez a ló a Beni által lovagolt kancával ellentétben nem ment előre, viszont a csizmasegítségekre ő sem reagált megfelelően. Annának is rövidíteni kellett a kengyeleken, emellett a mester megjegyezte, hogy Anna sarkantyúja túl magasan van, így először nem a vádlija ér a lóhoz, emiatt a ló a csizmát nem érzi, csak a sarkantyút.

„A lovak két dolgot utálnak, az egyik, ha állandóan sarkantyúban lovagolják őket, a másik a pálca használata lágyéktájon” – mondta Christoph Hess.

Annától nem vette el az idomítópálcáját, de azt kérte tőle, hogy csak a ló vállán használja. Ezután Annának a szárakat egy kézben fogva, a másik kezében a pálcával kellett nagykörön lovagolnia ügetésben, majd vágtában. Nagyvágtájú lován ő is csak a testsúlysegítségeket használhatta, illetve a pálcával a vállán érinthette a lovat az iramfokozásoknál. A mester vele is nagyon elégedett volt, kiemelte, hogy milyen szép harmóniában mozog a lóval.

Érdi Gabi: a szárak egy kézben, tág keretben, hogy a ló előre lefelé nyúljon
Fotó: Somogyvári Anett

Zárásként egy nagydíjas ló képzésébe kaphattunk bepillantást, Érdi Gabriella bemutatásában. Gabi előadásában az apróbb – ám annál jelentőségteljesebb – javítások hatására igazán szép edzést láthattunk. A ló kicsit feszes volt nyakban és hátban, ezért a mester azt kérte Gabitól, hogy adjon sokkal több szárat és úgy lovagolja előre. Amikor elengedettebbé vált, különböző feladatokat kellett Gabinak lovagolnia. Egyebek között vágtapiruettet, passzázst és piaffe-ot. Piaffe után odaengedett szárakkal kellett könnyűügetnie, majd megint piaffe következett. Fontos, hogy a ló a nagy összeszedettséget igénylő feladatok után mindig kinyújthassa az izmait, különben túl merevvé, feszessé válik. Az edzés végére Gabi lova valóban boldog atlétaként hagyta el a pályát.

Christoph Hess kihangsúlyozta, hogy ha megfelelő feladatokkal adjuk meg lovainknak az alapokat, akkor a későbbiekben már magától teljesíti a bonyolultabb mozdulatsorokat kívánó feladatokat, de természetesen eközben évek telnek el.

Ne sajnáljuk tehát az időt az alapok gyakorlására, hiszen ezzel erősítjük meg lovunkat fizikálisan és mentálisan a nehezebb feladatok végrehajtására.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovas legendák először együtt

Idén a fedeles fogathajtó világkupa-forduló kiegészítő programja egy világszenzáció volt. Együtt bemutatózott a világ három legismertebb lószelídítője: Monty Roberts, Lorenzo és Jean-Francois Pignon. A telt házas előadásokon a 32 tagú Magyar Nemzeti Díszegység is fellépett. A közönség a lovas show alkalmával Meskó Zsolt rendezésében egy kerekesszékes kisfiú történetét is megismerhette.

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Két szakágban nyerő - Beszélgetés Koszta Botonddal

Koszta Botond az első olyan lovas a Talent Program eddigi történetében, aki egyszerre két szakágban is felvételt nyert az októberi vizsgán. A fiatal tehetségre már tavaly is felfigyelt az edzői kar, de akkor egy sajnálatos sérülés miatt nem tudta teljesíteni az egész szezont, ezért nem is záróvizsgázhatott. Idén újra nekifutott a felvételinek, amelyet két lóval teljesített két szakágban.

Regionális díjugrató kvalifikációs verseny Budapesten

Budapest rendezheti a 2020-as tokiói nyári olimpia egyik regionális díjugrató kvalifikációs versenyét.

A lovagoltatástól a marhatenyésztésig: egy családi gazdaság sikertörténete

Lovak, mangalicák, szarvasmarhák, mezőgazdaság, vendéglátás és idegenforgalom. Röviden így foglalható össze a Zala-völgyi Kustányban fekvő egykori Batthyány-birtok, ma zalaszentlászló-szentmihálypusztai gazdaság tevékenysége.

Esni tudni kell: testtudatosság a lovaglásban és a hétköznapokban

Lovas berkekben közismert mondás, hogy „csak az nem esik le, aki fel se ül a lóra”. Egy-két szerencsés kivételtől eltekintve az én lovas ismerősi körömben is jellemzően olyan lovasok vannak, akik már estek lóról – többnyire nem is egyszer.

A szabadonidomítás világklasszisai Budapesten

A világ legjobb fogathajtói mellett más hazai és nemzetközi lovas kiválóságok is bemutatják tudásukat különböző szakterületeken 2006 óta december elején Budapesten, a Papp László Arénában. Így volt ez idén is, amikor a jelenleg legsikeresebbnek tartott három szabadonidomító tréner lépett a porondra.

Lovasok rémálma: a kólika

A hétköznapi nyelvben kólika fogalmán általában a vékony- és vastagbeleket érintő elváltozásokat értjük. Maga a kólika szó hasi fájdalmat jelent, tehát nem egy bizonyos betegség definíciója, hanem számos olyan kórkép együttes tünete, amelyek hasi fájdalommal járnak. Fontos, hogy a lótartók minél hamarabb felismerjék a tüneteket, de még ennél is fontosabb a megelőzés.

Nagy tervek – szép kilátások

Sikeres budapesti ötcsillagos CSIO, helytállás Tryonban és a barcelonai kvalifikáció – melynek gyakorlati megvalósulása ugyan füstbe ment terv lett –, ezek a felnőtt magyar díjugratóválogatott-keret mérföldkövei a 2018-as évben. Megkérdeztük a szövetségi kapitányt, Németh Istvánt, hogyan értékeli a szerepléseket és ezek fényében, hogy alakulnak a jövő évi célok.

Lovas polgárőrök észleltek tüzet

Füzesgyarmat felé terjedő tüzet fedezett fel a szokásos kilovaglás (lójáratás) közben két lovas polgárőr november idusán a település határában, Biharnagybajom és Füzesgyarmat között.