Back to top

Christoph Hess átfogó edzése

A nemzetközi IGEQ konferencia előestéjén továbbképzést tartott Christoph Hess, a szervezet élére újonnan megválasztott elnök, nemzetközi díjlovasés lovastusa-bíró, számos könyv, cikk szerzője, társszerzője. A továbbképzés tematikája a különböző korú és képzettségű lovak szemszögéből vizsgálta a képzés során felmerülő nehézségeket, mindezt különböző szakágakon keresztül.

Elsőként a teljesen kezdő, fiatal lovak idomításában nyújtott segítséget a mester a két ugrólovasunk, Lehotai Máté és Pusztai Tamás által bemutatott fiatal ugrólovakon keresztül. Itt a legfontosabb és egyben a legnehezebben végrehajtható feladat a fiatal lovak lovaglása „kéz nélkül”. A fiatal lovak testsegítségekkel történő lovaglása volt a két lovas fő feladata. Nem egyszerű egy fiatal, a képzése elején álló lovat, amelynek a súlypontja még nagyon az elején van, egyensúlyban lovagolni. Az edzés alatt rengeteg átmenetet lovagoltatott a lovasokkal úgy, hogy közben szinte nem is használhatták a szárakat, a felvevő és az előrehajtó segítségeket is csak a testükkel adhatták. A lovak az edzés végére szemmel láthatóan elengedettebbé váltak, igaz, a mester alapvetően is elégedett volt a nyugodtságukkal, lovagolhatóságukkal.

Christoph Hess a stabil alapok elsajátítását hangsúlyozta ki
Fotó: Somogyvári Anett

A következő téma az L szintű ló képzése volt üléshibás lovassal. Talán ez volt a leghálátlanabb feladat a lovasnak. Ennek ellenére Strbka Anna nagyon jól megoldotta a számára adott feladatokat. Ülésének javítására Hess úr rövidebbre csatoltatta a kengyelt, hogy nyitottabb térdekkel hatásosabb testsegítségeket tudjon adni a lovának. Az ülésének a kezétől való függetlenítése céljából egy kézzel kellett fognia a szárakat, és ugyanúgy, mint az ugrólovasoknak, neki is „kéz nélkül”, csak testsegítségekkel kellett végrehajtania a feladatokat. A pálcát elvette tőle, hogy lova elsősorban a csizmasegítségekre reagáljon. Az edzés végére Anna lova lendületesebben, sokkal jobb keretben és elengedettebben mozgott, a mester pedig megdicsérte a fiatal lovast, mert a nem könnyű feladatok során látványosan javult az ülése és a segítségadásainak hatékonysága a lova felé.

Pachl Benedek a combra való engedés lovaglását mutatja be Christoph Hess segítségével
Fotó: Somogyvári Anett

Annát követte Pachl Benedek, aki a nagyon tehetséges, kiváló mozgású kancájával képviselte a nehéz lovaglású ló témakörét. A kanca rendkívül tüzes, robbanékony és érzékeny ló, ezzel jócskán megnehezíti a lovasa dolgát. Kíváncsian vártuk, mit kezd vajon a mester ezzel a lóval. Először Beninek is rövidítenie kellett a kengyelein, hogy nyitottabbá váljon az ülése. A rohanós kancával körön dolgoztak, először lépésben, majd ügetésben is combra való engedéseket kellett lovagolnia, hogy a kanca reagáljon a csizmára, miközben a hajlítás során aktivizálódik a hátulja, az előre rohanó hátsó lábak mozgása lassul, jobban a súlypontja alá lép. A feladatot nehezítette az a tény, hogy Beni sem használhatta a kezeit a felvételek lovaglásakor. Az edzés végére a kanca sokkal elengedettebben, aktívabb hátulsó lábakkal, nyugodtabban mozgott, Beni hatalmas dicséretet kapott.

Janik Anna: szárak egy kézben, a másik kézben a pálca, amellyel csak a ló vállát érintheti
Fotó: Somogyvári Anett

A nehezen lovagolható ló témájában egy ugrólovat is láthattunk Janik Anna bemutatásában. Ez a ló a Beni által lovagolt kancával ellentétben nem ment előre, viszont a csizmasegítségekre ő sem reagált megfelelően. Annának is rövidíteni kellett a kengyeleken, emellett a mester megjegyezte, hogy Anna sarkantyúja túl magasan van, így először nem a vádlija ér a lóhoz, emiatt a ló a csizmát nem érzi, csak a sarkantyút.

„A lovak két dolgot utálnak, az egyik, ha állandóan sarkantyúban lovagolják őket, a másik a pálca használata lágyéktájon” – mondta Christoph Hess.

Annától nem vette el az idomítópálcáját, de azt kérte tőle, hogy csak a ló vállán használja. Ezután Annának a szárakat egy kézben fogva, a másik kezében a pálcával kellett nagykörön lovagolnia ügetésben, majd vágtában. Nagyvágtájú lován ő is csak a testsúlysegítségeket használhatta, illetve a pálcával a vállán érinthette a lovat az iramfokozásoknál. A mester vele is nagyon elégedett volt, kiemelte, hogy milyen szép harmóniában mozog a lóval.

Érdi Gabi: a szárak egy kézben, tág keretben, hogy a ló előre lefelé nyúljon
Fotó: Somogyvári Anett

Zárásként egy nagydíjas ló képzésébe kaphattunk bepillantást, Érdi Gabriella bemutatásában. Gabi előadásában az apróbb – ám annál jelentőségteljesebb – javítások hatására igazán szép edzést láthattunk. A ló kicsit feszes volt nyakban és hátban, ezért a mester azt kérte Gabitól, hogy adjon sokkal több szárat és úgy lovagolja előre. Amikor elengedettebbé vált, különböző feladatokat kellett Gabinak lovagolnia. Egyebek között vágtapiruettet, passzázst és piaffe-ot. Piaffe után odaengedett szárakkal kellett könnyűügetnie, majd megint piaffe következett. Fontos, hogy a ló a nagy összeszedettséget igénylő feladatok után mindig kinyújthassa az izmait, különben túl merevvé, feszessé válik. Az edzés végére Gabi lova valóban boldog atlétaként hagyta el a pályát.

Christoph Hess kihangsúlyozta, hogy ha megfelelő feladatokkal adjuk meg lovainknak az alapokat, akkor a későbbiekben már magától teljesíti a bonyolultabb mozdulatsorokat kívánó feladatokat, de természetesen eközben évek telnek el.

Ne sajnáljuk tehát az időt az alapok gyakorlására, hiszen ezzel erősítjük meg lovunkat fizikálisan és mentálisan a nehezebb feladatok végrehajtására.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható-e eredményesen a magyar lótenyésztés?

Hogyan vészelte át a rendszerváltás zavaros időszakát a lovaságazat? Nyereséges-e a tenyésztés? Lesznek-e még Kincsemek a Magyar Derbyn? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről tanácskoztak gazdák, kutatók, tenyésztők és a szaktárca képviselői a „Fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve” című szakmai rendezvénysorozat hatodik fórumán.

Megújult a Kincsem - Imperiál kiállítás

Kedden nyílik meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum felújított Kincsem - Imperiál: Híres magyar versenylovak című állandó kiállítása, amely átfogóan mutatja be a legkiemelkedőbb magyar versenylovak sikereinek történetét, a galoppversenyzés szabályait, valamint a versenyüzem működésének érdekességeit.

Az állattartás elkötelezettje

Országh Béla gazdaságának legújabb jövevénye egy alig néhány napos cigája kosbárány. A fiatal gazdálkodó gyerekkora óta tart állatokat, jelenleg őshonos jószágokat tenyészt. Balatonszentgyörgyi birtokán számos négylábú és többféle baromfi található. Mint lapunknak elmondta, az állattartás amellett, hogy nem könnyű és áldozatokat kíván, sok élményt nyújt, így mindenkinek ajánlja legalább hobbi szinten.

Lovak a tájvédelem szolgálatában

Németország egyes tájvédelmi körzeteibe 2002-től kezdve holland mintára konyik lovakat telepítettek a táj védelmének elősegítésére, főleg réti madarak élőhelyeinek fenntartására és a félig nyílt legelő tájak megőrzésére.

Nem úri huncutság a slow feeding: új trend a lovak etetésében

Fokozatosan egyre nagyobb teret hódít magának a lótartók körében az úgynevezett slow feeding, azaz nyersfordításban a lassú etetés módszere. De hogy mi is ez tulajdonképpen, és miért jó, annak megértéséhez meg kell ismerkedni a lovak alapvető táplálkozási szokásaival és emésztőrendszerének felépítésével.

Ló elli a csikót, de zab az anyja

Ahogyan mondani szokták: karácsonykor még az olimpiai bajnokhoz párosít a kancatartó, januárban az ország legjobb ménjéhez, februárban a megye legjobbjához, majd áprilisban, amikor a kanca sárlik – a legközelebbihez. Ami sajnos sok esetben a faluban „illetékes” zugmén…

Házi praktikák a lovak körül

A lótartásban felmerülhetnek olyan problémák, amelyekre szeretnénk egyszerű, praktikus, és mellékhatásoktól mentes megoldást találni, vagy a szükséges orvosi és egyéb kezelések mellé keresünk kiegészítést. Ahány ház, annyi szokás, ám ebben az írásban megpróbálunk közreadni egy csokorra valót azokból a ház körül is elérhető praktikákból, amelyeket nyugodt szívvel bevehetünk a „házi patikába”.

Tényleg állva alszanak a lovak?

A lovak alvási szokása eltér az emberekétől. Mi általában hosszan, megszakítás nélkül alszunk. A lovak viszont rövidebb időszakokra pihennek le éjjel és akár nappal is. Hogy pontosan mennyi időre és milyen pozícióban, az legfőképp az életkoruktól függ.

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Magával ragadó lendület

Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is Magyarországra látogatott Nicolette van Leeuwen. A nagyszámú jelentkezőből végül 16 lovassal tudott foglalkozni. Így is szinte egész nap folytak az edzések.