0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Keleti gazdák tüntettek Brüsszelben

Közép- és kelet-európai gazdák tüntettek csütörtökön Brüsszelben az Európai Tanács ülése alatt egyenlő támogatási szinteket és egyéb jogosultságokat követelve.

Közép- és kelet-európai termelők tartottak demonstrációt csütörtökön Brüsszelben, mivel a termelők közlése szerint az uniós vezetők azt ígérték nekik 2002-ben, hogy a nyugati gazdékéval megegyező mértékű támogatást kapnak majd, ám erre nem került sor. A tüntetők világossá tették: ezt elfogadhatatlannak tartják.

Dalia Grybauskaitė litván elnök támogatta a gazdatüntetést, arra kérve a résztvevőket, hogy tartsanak ki. „Nagyon jó, hogy ebben az ügyben a közép- és kelet-európai gazdák aktívak” – fogalmazott.

A tüntetők Litvániából, Lettországból, Lengyelországból, Csehországból valamint Szlovákiából érkeztek, és kritikákat fogalmaztak meg az uniós vezetőkkel szemben az elmaradt ígéretek miatt. Azzal, hogy az EU költségvetése egyre inkább formálódik, és így szó van a Közös Agrárpolitika büdzséjéről is, a termelők egyre erőteljesebben hallatják a hangjukat.

A termelők azt szeretnék elérni, hogy a direkt kifizetések minden gazda esetében egyenlőek legyenek, és a támogatások egyéb részleteiben, valamint az adminisztrációban is egyenlő feltételeket akarnak elérni.

A fő követeléseik szerint a direkt kifizetéseknek legalább az EU-átlagot el kellene érni 2021 után, a mostani szinten kellene fenntartani a II-es pillért, maximaalizálnák a tagállami önrészt és egyebek mellett támogatást követelnek a fiatal gazdák birtokszerzéséhez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu