0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A magas vérnyomás csökkenthető – ezeket együk!

A magas vérnyomás népbetegségnek számít manapság, pedig egyszerű életmódváltással és helyes, kiegyensúlyozott étkezéssel megelőzhető, gyógyítható lenne a probléma. Az alábbi 7 élelmiszer fogyasztása javasolt a magas vérnyomással küzdőknek.

A magas vérnyomás problémája sokaknál rejtve marad, hiszen tünetei nehezen észrevehetők. Viszont abban az esetben, ha már jártunk orvosnál és a magas vérnyomás diagnóziság kaptuk, vagy csak szeretnénk megelőzni annak kialakulását, célszerű odafigyelnünk étkezésünkre. Fontos, hogy minél kevesebb sós, cukros, és telített zsírokat tartalmazó ételt fogyasszunk, és étrendünkbe válogassunk az alábbi élelmiszerekből!

Zabkása

Mindennapi táplálékaink teljes kiőrlésű változatai, mint például a zabkása és egyéb gabonafélék rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának esélyét – hívja fel a figyelmet az American Heart Foundation.

Gránátalma

A gránátalmát hosszú idő óta nagyszerű vérnyomás-szabályozó gyümölcsnek tekintik, mivel a benne lévő anyagok segítik az erek ellazulását, csökkentve ezzel a vérnyomást. A Queen Margaret University kutatói is kimutatták, hogy aki rendszeresen iszik gránátalmalevet, annak jóval kisebb eséllyel lesz magas a vérnyomása.

Lenmag

Kutatási eredmény bizonyította be, hogy azok az emberek, aki hat hónapon keresztül napi 30 gramm lenmagot iktattak be étkezésükbe, vérnyomásuk stabilizálódását tapasztalták. A lenmag fogyasztása következtében bekövetkező vérnyomáscsökkenés pedig 50 százalékkal csökkenti a stroke, 30 százalékkal a szívinfarktus kockázatát.

Étcsokoládé

Számos kutatás kimutatta, hogy a fekete csokoládénak vérnyomáscsökkentő hatása van. Az ausztráliai University of Adelaide kutatói úgy találták, hogy ennek a csokoládétípusnak a fogyasztása alacsonyabb vérnyomást eredményez azoknál, akiknek magas a vérnyomásuk, azonban nem okoz csökkenést azoknál, akiknek ez normálisan működik.

Banán

A rendszeres káliumbevitel csökkenti a vérnyomást, és segít kiegyenlíteni a testben felhalmozódott só negatív hatásait. Növelhetjük a kálium mennyiségét úgy, hogy legalább 5 adag gyömölcsöt és zöldséget eszünk naponta – például a káliumban gazdag banánt.

Céklalé

Minden nap egy pohár céklalé, és a magas vérnyomás csökkenni fog – mutatta ki a Queen Mary University. Érdemes betartanunk ezt a javaslatot, problémánk megoldódása érdekében.

Brokkoli

A brokkoli nagy mértékben tartalmazza a glutaminsav nevű aminosavat, aminek rendszeres fogyasztása vérnyomáscsökkentő hatású – fedezték fel a Northwestern University Chicago kutatói.

Forrás: express.co.uk