Back to top

Precíziós kenyér: három szuperrobot figyeli a búzamezőket

A Tom, Dick és Harry nevű robotok februártól kezdhetik meg a munkát a 4000 hektáros dél-angliai földterületen. A hároméves kísérleti időszakot a tervek szerint nemcsak több termés, hanem kevesebb vegyszerhasználat is jellemzi majd.

Fotó: farminguk.com
A Waitrose áruházlánc által „megbízott” robotok Hampshire megyei búzamezőket művelnek majd a kísérleti időszakban, amelynek során a kenyér előállításához szükséges munkafolyamatokban vesznek részt. Tom-ot, Dick-et és Harry-t egy agrártechnológiákra specializálódott brit startup cég, a Small Robot Company fejlesztette.

Tom feladata a termés, illetve a talaj elemzése és megfigyelése lesz, Dick „szakterülete” a precíziós permetezés és lézeres gyomlálás, Harry pedig az ültetésben veszi ki a részét a munkából.

A vállalat célja, hogy eszközeivel a mesterséges intelligencián alapuló pontossággal és teljesítménnyel tegye eredményesebbé az élelmiszer-előállítást, illetve minimalizálja a folyamatok során felhasznált vegyi anyag mennyiségét. A robotok kisebbek, könnyebbek és pontosabbak, mint a traktorok, ráadásul használatuk kevesebb anyagi ráfordítást igényel, emellett pedig magasabb hozamot is eredményezhetnek – hangsúlyozzák az eszközök fejlesztői. Mint mondják

a gazdák így 90%-kal kevesebb energia-befektetés mellett akár 40%-kal is növelhetik bevételeiket – mindezt úgy, hogy például 95%-kal kevesebb vegyszert kell felhasználniuk.

Nem elhanyagolható mindamellett az sem, hogy a gépek a nehezen elérhető, illetve aszimmetrikus területeken is kiválóan elboldogulnak. A szakemberek úgy vélik: a robotok hosszú távon a kisebb gazdaságok eredményességén is radikálisan javíthatnak, idővel pedig minden munkafolyamatban kulcsszerepet játszhatnak.

Forrás: 
farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tavaly 175 milliárd forintot költöttek mezőgépekre

A magyar mezőgéppiac a 2017. évi fellendülés után 2018-ban is dinamikusan növekedett és ezzel rekordforgalmat ért el – közölte az AKI.

EASY on board alkalmazás most Tasc Controller basic-kel

A CLAAS EASY on Board alkalmazásával a gép vezérlése iPad segítségével, ISOBUS-kapcsolaton keresztül lehetséges. Mostantól az adatok dokumentációjához az ISOBUS Task Controller basic (TC BAS) funkció is elérhető az applikációban. A 365FarmNet-tel ráadásul kényelmesen, online is hozzá lehet férni a megbízás-menedzsmenthez és a dokumentációhoz.

Ízesített ásványvizek és újfajta likőrök fejlesztéséről állapodtak meg

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem (SZIE) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. a magyar szeszesital-gyártás értéknövelő és fenntartható fejlesztése érdekében szerdán Budapesten.

Professzor: kevesebb sót használjon az élelmiszeripar!

Újabb tudós figyelmeztetett a sóbevitel mérséklésének hatására, Paul Elliott, az Imperial College London professzora ráadásul rendszerszintű változást sürget. Szerinte ha az élelmiszeripar nagyarányú sócsökkentést lépne meg, az emberéleteket menthetne.

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

Nagyobb komfort késélezés közben

2019-ben a CLAAS az AQUA NON STOP COMFORT automatikus késélezőt LED-es belső megvilágítással és a köszörülőkamrában belső öblítéssel látta el. A bálázó- és felszedőkocsi-kések köszörülése ezzel most még kényelmesebb lett.

Brexit: már a karácsonyi szerződések is késnek

Előfordulhat, hogy hiába keresik a hagyományos karácsonyi élelmiszertermékeket a brit édességek és csemegék rajongói az idei ünnepek alkalmával. Arról már sokat beszéltek, hogy a jelentős élelmiszerbehozatalra szoruló brit szigeteken korábban nem látott áruhiány és drágulás következhet be a Brexit miatt, de a jelek szerint a jellegzetesen brit termékek kivitele is komoly akadályok elé néz.

Új megoldások a húsmarhatartásban

A húsmarhatartás természetközeli, extenzív állattenyésztési ágazat, ezért eddig viszonylag kisebb igény volt a költséges, az intenzív termelésű ágazatokba már korábban megjelent újszerű, digitális technológiák alkalmazására.

Elszabadult bálák, tehetetlen autós

A rosszul rögzített szalmabálák komoly baleseti kockázatot jelentenek, az imbolygó pótkocsi, a billegő rakomány mégis napi látvány az utakon és távolról sem csak Magyarországon.

Kevesebb műanyagot fog használni az Aldi

Csökkenti a műanyag csomagolóanyagok felhasználását üzleteiben az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.