Back to top

Precíziós kenyér: három szuperrobot figyeli a búzamezőket

A Tom, Dick és Harry nevű robotok februártól kezdhetik meg a munkát a 4000 hektáros dél-angliai földterületen. A hároméves kísérleti időszakot a tervek szerint nemcsak több termés, hanem kevesebb vegyszerhasználat is jellemzi majd.

Fotó: farminguk.com
A Waitrose áruházlánc által „megbízott” robotok Hampshire megyei búzamezőket művelnek majd a kísérleti időszakban, amelynek során a kenyér előállításához szükséges munkafolyamatokban vesznek részt. Tom-ot, Dick-et és Harry-t egy agrártechnológiákra specializálódott brit startup cég, a Small Robot Company fejlesztette.

Tom feladata a termés, illetve a talaj elemzése és megfigyelése lesz, Dick „szakterülete” a precíziós permetezés és lézeres gyomlálás, Harry pedig az ültetésben veszi ki a részét a munkából.

A vállalat célja, hogy eszközeivel a mesterséges intelligencián alapuló pontossággal és teljesítménnyel tegye eredményesebbé az élelmiszer-előállítást, illetve minimalizálja a folyamatok során felhasznált vegyi anyag mennyiségét. A robotok kisebbek, könnyebbek és pontosabbak, mint a traktorok, ráadásul használatuk kevesebb anyagi ráfordítást igényel, emellett pedig magasabb hozamot is eredményezhetnek – hangsúlyozzák az eszközök fejlesztői. Mint mondják

a gazdák így 90%-kal kevesebb energia-befektetés mellett akár 40%-kal is növelhetik bevételeiket – mindezt úgy, hogy például 95%-kal kevesebb vegyszert kell felhasználniuk.

Nem elhanyagolható mindamellett az sem, hogy a gépek a nehezen elérhető, illetve aszimmetrikus területeken is kiválóan elboldogulnak. A szakemberek úgy vélik: a robotok hosszú távon a kisebb gazdaságok eredményességén is radikálisan javíthatnak, idővel pedig minden munkafolyamatban kulcsszerepet játszhatnak.

Forrás: 
farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dutra-találkozó lesz Komáromban

Az egykor Kispesten gyártott Dutra rakodók és traktorok rajongói tartanak találkozót szombaton a komáromi Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

A földeken fog megrohadni a termés Skóciában

Az Egyesült Királyság mezőgazdaságának 60-70 ezer szezonális vendégmunkásra van szüksége, akik egy „no-deal” Brexit után egy csapásra eltűnhetnek a szigetországból. A skót farmerek szakszervezete katasztrofális munkaerőhiánytól tart.

Robotok szállítják a nassolnivalót a megfáradt egyetemistáknak

Télen-nyáron, esőben, lejtőn fel és le szállítják a finomságokat egy amerikai egyetemen a PepsiCo önjáró robotjai a tanulóknak és az iskola alkalmazottainak.

Fejlesztőket és innovátorokat keres a NAK

Fejlesztők és innovátorok jelentkezését várják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal ötletversenyére 2019. február 18-ig!

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Technológiai újdonságok az AXIÁL standon, az AgrárgépShow szakkiállításon

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját, melyet naponta kétszer, 11:00 és 13:30 órai kezdettel tekinthetnek meg a látogatók a Hungexpo D pavilonjában.

London, Amszterdam, Sanghaj – most kell jelentkezni az AMC-nél

Két egy európai és egy tengerentúli élelmiszeripari kiállításra kezdte el szervezni a magyar közösségi részvételt az AMC. Aki a londoni IFE-n szeretne részt venni, annak már nem sok ideje van gondolkozni, az amszterdami PLMA nemzetközi sajátmárkás kereskedelmi show-ra viszont még január 31-ig, a sanghaji SIAL Chinára pedig február 15-ig lehet jelentkezni.

A poszméh, mint eleven drón - videó

A mezőgazdasági termelők már használják a drónokat a növények megfigyelésére és a hőmérséklet vagy a páratartalom ellenőrzésére. Ezek az eszközök azonban eléggé energiaigényesek. Új módszereket keresnek. Az energiafogyasztó drónok helyett a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan rendszert hoztak létre, amely elég kis érzékelővel rendelkezik ahhoz, hogy azokat egy poszméh hátán helyezzék el.