Back to top

Precíziós vagy sem, működjön a gyakorlatban

Bár az elektronizálás az egyik fejlesztési irány a kertészeti gépek gyártásában, elektromos traktort csak korlátozottan lehet használni a ma ismert akkumulátorok mellett, nagyobb jövő előtt állnak a különböző robotok és önjáró eszközök. Gyümölcsszedő robotok is léteznek mechanikus vagy pneumatikus fogószerkezettel, amelyek fölismerik és leszedik a gyümölcsöt.

Az MTA Kertészeti Bizottsága Gyümölcstermesztési Albizottsága a gyümölcsösök gépesítésének jövőjét meghatározó kutatásokról rendezett tanácskozást a SzIE Kertészettudományi Karán.

Láng Zoltán professor emeritus vázolta a gépesítés irányvonalait. Bár már létezik elektromos traktor, talajmunkát nem lehet végezni vele és egy feltöltéssel négy órán keresztül lehet vele dolgozni, vagy 55 kilométerre szállítani, ami igen korlátozott teljesítmény. A jelenlegi akkumulátorokkal sokkal többet nem is várhatunk, ugyanis

amekkora teljesítményt 60 liter gázolaj felhasználásával lehet elérni, ahhoz 1260 kilogramm Li-ion akkumulátor energiamennyisége kell.

Case IH Magnum Autonomous
Fotó: A gyártó felvétele
Ígéretesebbek a vezető nélküli traktorok, amelyek már sorozatgyártásban is készülnek, vagy az egy sort kezelő mikrogépek, amelyek önállóan egész évben működhetnek és helyspecifikus feladatok megoldására alkalmasak kisebb energiafelhasználás és kisebb talajtaposás mellett.

Új eljárás a sorművelésben, hogy a forgó, a törzsnél kitérő berendezés ezer bar nyomású vízzel zúzza össze a gyomokat. Ezt a gépet az olasz Caffini cég gyártja.

A növényvédelemben a permetlé minél pontosabb célba juttatása és a környezetvédelem a fő cél, amihez újragondolják a dózisszámítást. Ez sövényszerű állományoknál viszonylag egyszerű, a lombfal-felület arányában kell kiszámolni. Nagyobb koronájú, tág térállású fáknál inkább a korona térfogatát kell számításba venni, amihez érzékelőket és speciálisan irányított gépeket is fejlesztenek.

A Nobili Adaptive 2 sorozatgyártású permetezőgép elején lézerszkenner méri föl a lombozatot, az értékek alapján számítógép vezérli a fúvókákat, ráadásul geoinformációkat is továbbít a munkájáról.

Érzékelői abban is segítenek, hogy távolból lehessen ellenőrizni a gépet és a karbantartáshoz, javításhoz is szolgáltat adatokat.

Caffini Grass Killer
Fotó: A gyártó felvétel
Nagy terület a betakarítás, amivel a legtöbb munkaerőt lehet megtakarítani, illetve a teljesítmény növelésében és a minőség javításában előrelépni. Már ismertek a különböző szedőkocsik, amelyeknél még ember szedi le a gyümölcsöt, de továbbítása, összegyűjtése és szállítása automatikus és kíméletes. Ezekkel egy szedő óránként akár 350 kilogramm almát tud betakarítani.

Szamócára fejlesztették ki az uborkaszedőhöz hasonló gépet, amin hason fekve szednek a dolgozók, de van már önjáró szedőgép, amelyhez speciális magas bakhát szükséges, viszont automata karokkal vágja le és szedi föl a szamócát.

Gyümölcsszedő robotok is léteznek mechanikus vagy pneumatikus fogószerkezettel, amelyek fölismerik és leszedik a gyümölcsöt.

Francia kísérleti eszköz az az érzékelőkkel fölszerelt kesztyű, ami megállapítja a megfogott gyümölcs színét, cukortartalmát és keménységét.

Ezzel a szüreti időt lehet pontosabban meghatározni.

A távérzékelésről Jung András, a SzIE Kertészettudományi Kar Műszaki Tanszék vezetője beszélt. A legújabb műszer a snapshot spektrális képalkotó műszer, amivel több mint száz spektrumban lehet felvételeket készíteni, ráadásul nemcsak a szokott módon fölülről, hanem a növényállományban pásztázva is képes megadni az eredményeket. Németországban például a Boden-tó körüli almatermesztők használják az eljárást.

Hazai kísérletek folynak a málna napégés megakadályozására alkalmas borítás kiválasztására.

Ma már kaphatók mobiltelefonhoz kapcsolható hőkamerák, a nagyobbakkal megállapítható például, mennyire szenved a vízhiánytól egy növény. Lézerszkenneléssel a térfogatváltozás, a termésbecslés, a fenofázisok követése lesz szemmel látható.

Távérzékeléssel a tápanyag-gazdálkodás pontosításában értük el a legnagyobb eredményeket, és legkevésbé a növényvédelemben használjuk a módszerek valamelyikét.

A hozzászólók szerint a gyümölcstermesztésben elsősorban a kézi munkát kiváltó gépeknek, eljárásoknak van jövőjük, a precíziós, helyspecifikus gazdálkodásnak egyelőre nem ismertek a biológiai alapjai, vagyis a fejlett műszaki eljárásokkal nyert képekhez még nem tudjuk hozzárendelni, hogy mi történt a növényben, vagy hogy mit kéne tennünk nekünk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csonthéjba zárt egészség

Ki ne szeretne karcsú alakot, szép és egészséges hajat, selymes tapintású, rugalmas bőrt és friss memóriát? A csipszek, édességek és egyéb „rágcsák” helyett fogyasszanak dióféléket és olajos magvakat. Hogy melyek felelnek meg a legjobban a fent vázolt céloknak?

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Dutra-találkozó lesz Komáromban

Az egykor Kispesten gyártott Dutra rakodók és traktorok rajongói tartanak találkozót szombaton a komáromi Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

Átláthatóbbá válhat a peszticidek uniós engedélyezési eljárása

A növényvédő szerek (peszticidek) uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tévő tervet szavazott meg az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.

A lebomló fürttartót is díjazták a franciák

Január közepén már 33. alkalommal nyitotta meg kapuit a SIVAL nemzetközi növénytermesztési kiállítás Angers-ban. A több mint 3 hektáros pavilonokban 640 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ahogyan minden évben, most is nagy hangsúlyt helyeztek a rendezők az innovatív megoldások bemutatására, különösen a környezetet, felhasználókat kímélő újításokra.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.