0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Eredményes szereplés – HG2018/2

A Holstein Genetika Kft. az utóbbi évekhez hasonlóan az idén is – tenyészállatok bemutatása révén – sikeresen szerepelt a debreceni FarmerExpón. A kiállításon a holstein-fríz fajta 29 egyeddel képviseltette magát, melyből 13 bemutatott állat World Wide Sires apaságú volt.

A legfiatalabb holstein kategória a szűz üszőké volt, amelyre a biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt., a sárospataki Geo-Milk Kft., valamint Nyakas András és Ivanics Imre farmjáról is érkeztek bemutatandó üszők. Anyai nagyapaként a világhírű SUPERSIRE, MAGNUM, PAYTON, és RACER bikáink szerepeltek a pedigréjükben.

A korban következő kategória a vemhes üszőké volt, amelyben az első helyezést a biharnagybajomi Dózsa 
Agrár Zrt. MAIN EVENT apaságú, és LEXICON anyai nagyapával rendelkező vemhes üszője kapta. Mögötte második helyezett a telekgerendási For Milk Kft. szintén MAIN EVENT apaságú, de PLANET anyai nagyapával rendelkező tenyészállata lett.

Az első laktációs tehenek kategóriájában az első helyezést a For Milk Kft. MAIN EVENT apával és SUPERSIRE nagyapával rendelkező tehene nyerte, amely ezen kívül megkapta a kiállítás legszebb tőgyének a díját is, majd végül a kiállítás reserve champion (tartalék nagydíjas) címét is ő kapta. Ezen kategóriában jelen voltunk még egy SHAKESPEARE tehénnel is, amely Biharnagybajomból érkezett.

A többször ellett tehenek kategóriájában a harmadik helyet egy ROLAND apaságú, a Geo-Milk Kft. tenyészetéből származó állat kapta, valamint a biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt. FAVRE apaságú tehene is színvonalasan jelenítette meg a World Wide Sires genetikát.

A tejelő marhát, mint hasznosítási irányt, a holstein-frízen kívül még a brown swiss is képviselte. Gyönyörű példány érkezett a hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft. tenyészetéből, TRACE apasággal és DRIVER nagyapasággal, sőt KALEB bikánktól lett vemhes.

Néhány állat erejéig a jersey fajtát is megismerhették a látogatók. A Holstein Genetika Kft.-hez köthetően Ivanics Imre farmjáról érkezett tehén volt a legérdekesebb. Ez a lincoln apaságú tehén a Koncentrált Tejű Fajtákat Tenyésztő Egyesület Aranyköpülő díj elnevezésű különdíját is megkapta, mivel 2017-ben, Magyarországon ez az állat termelte fajtájában a legtöbb fehérje + zsírtartalmat.

Az itt felsorolt helyezések eredményeként a Holstein Genetika Kft. a 27. Famer-Expo szarvasmarha-tenyésztési nagydíját, ezen felül a legeredményesebb szaporítóanyag-forgalmazó díját is kiérdemelte.

Reméljük, hogy az általunk forgalmazott genetikának és partnereink áldozatos munkájának köszönhetően az elkövetkező években is hasonló színvonalon tudunk megjelenni a FarmerExpo rendezvényein.

Vörös Imre

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2018/2 számából

Forrás: Holstein Genetika Kft.