0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Le sem szedik a narancsot

Katasztrofálisan rossznak titulálta az idei narancs- és mandarinidény első felét a spanyolországi Murcia tartomány gazdaszervezetének vezetősége, és elsősorban a déli féltekéről, főleg Dél-Afrikából érkező árut tették felelőssé a spanyol citruságazat vergődéséért.

A fruchthandel.de az Asaja gazdaszervezet főtitkárát, Alfono Gálvezt idézi, aki arról számolt be, hogy teljesen félresiklott az idei idényük.

Egyfelől a sárgamellényesek franciaországi tüntetése sem könnyíti meg a helyzetüket, másfelől viszont az EU-n kívülről, főként Dél-Afrikából a piacra ömlő szállítmányok miatt óriási veszteséget kénytelenek elkönyvelni a spanyol vállalkozások a nemzetközi piacokon

– mondta.

Nem szabad már tovább halogatni a spanyol citruságazat hatékony átszervezését – fejtette ki a szakember, arra utalva, hogy egyrészt le kell csökkenteni a termelési költségeket, másrészt pedig erősíteni kell a nemzetközi jelenlétet, diverzifikálni a piacot, és egyebek között Ázsia országaiba, az Egyesült Arab Emírségekbe, illetve az USA piacaira is szállítani.

„Nem hagyhatjuk tovább, hogy a fán maradjon a narancs és a mandarin, mert nevetséges árat kínálnak érte”

– fogalmazott a főtitkár. Hozzátette ugyanakkor, hogy a negatív rekordokat döntő szezonkezdet ellenére megvan a remény, hogy januártól javul a helyzet, csökken az árakra nehezedő nyomás és élénkül a kereslet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu