Back to top

Együnk halat – de ne csak karácsonykor!

Hiába fogyasztunk halat bőséggel az ünnepekkor, messze a legkevesebb esszük belőle Európában, annak ellenére, hogy haltermelésben a legjobbak közt vagyunk. Nagy István szerint ugyanakkor cél, hogy idővel a péntek a halfogyasztás napja legyen.

Magyarországon az egész évben elfogyasztott halak mintegy egyharmada a karácsonyi ünnepekkor kerülnek asztalra. A karácsonyi halfogyasztás aktualitásaival foglalkozó sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter elmondta, hiába áll egyre nagyobb számban feldolgozott, konyhakész hal a magyar fogyasztók rendelkezésére, Európában honfitársaink messze a legkevesebb halat fogyasztják – az átlagnak mindössze egyharmadát.

A tárcavezető hangsúlyozta, a halhús nemcsak finom, de a szervezet számára rendkívül fontos vitaminokat is tartalmaz, éppen ezért lényeges, hogy honfitársaink ne csak ünnepekkor, hanem a hétköznapokban is fogyasszanak minél többet belőle.

„A kormány 5 százalékra csökkentette a halhús áfáját, így az olcsóbban, szélesebb körben juthat az ünnepi asztalokra” – emelte ki Nagy István, hozzátéve, hogy a remények szerint idővel a péntek a halfogyasztás napja lesz, illeszkedve a böjti hagyományokhoz.

Haltermelésben ugyanakkor az élen járunk Európában. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elmondta, afrikai, illetve szürke harcsában, süllőben és csukában a kontinensen vezetők vagyunk, pontytermelésben pedig dobogósok a lengyelek é a csehek mögött.

„Különösen népszerűek a magyar halak Romániában, Ausztriában, Lengyelországban és Németországban, ahová évente 30 millió eurónyi halat értékesítünk”

– hangsúlyozta Németh István. A MA-HAL elnöke ugyanakkor elmondta, nem bánná, ha csökkenne valamelyest az export és több halat értékesítenének a belföldi piacra. Mint mondta, 40 település 60 értékesítési pontján szolgálják ki friss, élő hallal a vásárlókat. „Az ünnepekhez közeledve ingyenes receptkiadvánnyal is készültünk, amelyben a hazai halakból készült újszerű elkészítési módokat találnak az érdeklődők. Németh István hozzátette, a halfogyasztás népszerűsítésében az Agrármarketing Centrummal (AMC) is együttműködnek, s szervezték meg egyebek mellett az éves, országos halfőző versenyt is – ezúttal Tiszafüreden –, ahol mintegy ötezer ember kóstolhatta meg a finom falatokat.

A kóstoltatás az AMC számára is fontos feladat, éppen ezért a „Kapj rá!” elnevezésű, halfogyasztást ösztönző kampányuk részeként az ország 34 helyszínére szerveztek idén roadshow-kat. Ondré Péter ügyvezető igazgató elmondta, egyebek közt ott voltak a nagy fesztiválokon és gasztronómiai rendezvényeken is, s összesen mintegy másfél millió embert ismertettek meg a legkülönbözőbb halfalatokkal, illetve a halhús elkészítési módjaival és jótékony hatásaival.

„A fiatalok számára online kampánnyal készültünk, hamarosan pedig elkészül egy mobilalkalmazás is a témával kapcsolatban”

– mondta Ondré Péter, hangsúlyozva az egyéb felületeken futó médiakampányaikat is. Mint mondta, a 2023-ig tartó kampány célja, hogy legalább 20 százalékkal nőjön a hazai halfogyasztás átlaga.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szlovén mezőgazdasági kiállításra szervez közösségi standot az AMC

A szlovéniai Gornja Radgonában a nyár végén, augusztus 24–29. között rendezik meg a hagyományos mezőgazdasági vásárt. Az Agrármarketing Centrum elkezdte szervezni a magyar közösségi megjelenést, május 10-ig várják a kiállítani szándékozókat.

Támogatott fiatal gazdák

További, mintegy 620 fiatal gazda részesülhet 50 000–50 000 eurós állami támogatásban. A fiatal mezőgazdasági vállalkozókkal folytatott megbeszélésen ezt a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium, valamint az agrárkifizető ügynökség illetékesei jelentették be.

A magyar vetőmag-szakma sikerre van ítélve

„A hazai vetőmag-ágazatnak vezető szerepet kell betöltenie agráriumunkban”- adta meg az alaphangot a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hozzátette, a világban zajló gazdasági változások egyre nagyobb kihívást jelentenek, a hazai agrártermelés fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják.

Tudományok határterületein

Kutatásai során a mezőgazdaság felé sodródott az eredetileg geográfus végzettségű Kun Ágnes, aki a NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézetében (ÖVKI) a mezőgazdasági eredetű szennyvizek öntözési célú felhasználását kutatja. A talajtan felől közelítő földrajztudós agrárérdeklődése is erős, ezért azóta környezetgazdálkodási agrármérnök diplomát is szerzett.

Fagykár és aszály a Délvidéken

A március utolsó hetében jelentkezett -6-8 Celsius-fokos fagy felkészületlenül érte a délvidéki gyümölcstermelők többségét. Elmaradt a nagyszülők idejében még rendre elvégzett füstöléses védekezés.

Az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van

Az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van - mondta az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára Debrecenben.

Tájegységi iroda és új eszközpark a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreinek

Magyarország egynegyede természetközeli állapotban megmaradt terület, amire közösen kell vigyáznunk - jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Béda-Karapancsa Tájegységi Iroda átadóján, szerdán Kölkeden.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Az összefogásnak köszönhetően lehetővé válik a kettős minőségű élelmiszerekkel szembeni fellépés

Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, melyben az Agrárminisztérium határozottan kiállt a vásárlók mellet. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is.

Tart a támogatási szezon: állatjólét és egységes kérelem

A tavasz nem csupán az ilyenkor esedékes munkák, hanem a támogatások igénylésének fő időszaka is. Ezen a téren voltak és vannak teendők, hiszen a minap zárult le az emelt összegű baromfi állatjóléti támogatás igénylése és április 9-től beadhatók az egységes támogatási kérelmek is.