Mondanunk sem kell, hogy a december vége, január eleje alkoholban igen gazdag időszak. Egymást érik a családi és baráti összejövetelek, nagy étkezések és iszogatások váltják egymást, ami meglehetősen kellemetlen hatással lehet a gyomrunkra és fejünkre nézve. Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban is hidratáltak maradjunk, sok vizet igyunk, és beiktassuk étkezésünkbe az alábbi élelmiszereket, a problémák megelőzése érdekében.
Banán
Az alkohol megakadályozza annak a hormonnak a termelődését, amely a test megfelelő hidratáltságáért felelős. Ez a hiány hamar dehidratáltsághoz vezet, valamint olyan fontos elektrolitok elvesztéséhez, mint a kálium és a nátrium. A banán káliumban gazdag gyümölcs, így ennek fogyasztása segít visszapótolni a szükséges mennyiséget a szervezetbe.
Savanyúság
A nátrium hamar kiürül a szervezetből, ha sok alkoholt fogyasztunk. A különböző savanyúságok viszont megfelelő mennyiségben tartalmazzák ezt az elektrolitot, így képesek feltölteni a test raktárait, hogy hamarabb kiléphessünk a másnaposságból.
Kekszek
Amikor májunk az alkohol feldolgozásával foglalkozik, nem képes a megfelelő vércukorszint fenntartására. Ezért a sok alkoholfogyasztás következtében leeshet a vércukorszint, főleg cukorbeteg emberek esetében. A különböző rágcsálnivalók gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmaznak, melyek hamar egyensúlyba hozzák a vércukorszintet, így enyhülnek a másnaposság tünetei.
Avokádó
Akárcsak a banán, az avokádó is remek választás egy átmulatott éjszaka után: megemeli a test káliumszintjét, ezzel segít megelőzni a dehidratáltságot és enyhíteni az alkohol hatásait. Az avokádó emellett olyan vegyületeket tartalmaz, melyek szerepet játszanak a májkárosodás megelőzésében.
Narancs
A glutation nevű antioxidáns segít a testnek megszabadulni az alkoholtól – ezt az anyagot pedig úgy pótolhatjuk, ha sok C-vitamint fogyasztunk. Együnk tehát minél több narancsot, hogy hamarabb túl lehessünk a rettegett másnaposság tünetein!