0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ezt együk a másnaposság ellen!

A karácsonyi ünnepek alatt, és persze szilveszter éjszaka teljesen természetes dolog, hogy lecsúszik egy, két, vagy akár több pohár alkohol az ember torkán. De ne aggódjunk, az alábbi „orvosságok” mindig kéznél vannak, hogy enyhítsék a másnaposság okozta hányingert és hasogató fejfájást!

Mondanunk sem kell, hogy a december vége, január eleje alkoholban igen gazdag időszak. Egymást érik a családi és baráti összejövetelek, nagy étkezések és iszogatások váltják egymást, ami meglehetősen kellemetlen hatással lehet a gyomrunkra és fejünkre nézve. Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban is hidratáltak maradjunk, sok vizet igyunk, és beiktassuk étkezésünkbe az alábbi élelmiszereket, a problémák megelőzése érdekében.

Banán

Az alkohol megakadályozza annak a hormonnak a termelődését, amely a test megfelelő hidratáltságáért felelős. Ez a hiány hamar dehidratáltsághoz vezet, valamint olyan fontos elektrolitok elvesztéséhez, mint a kálium és a nátrium. A banán káliumban gazdag gyümölcs, így ennek fogyasztása segít visszapótolni a szükséges mennyiséget a szervezetbe.

Savanyúság

A nátrium hamar kiürül a szervezetből, ha sok alkoholt fogyasztunk. A különböző savanyúságok viszont megfelelő mennyiségben tartalmazzák ezt az elektrolitot, így képesek feltölteni a test raktárait, hogy hamarabb kiléphessünk a másnaposságból.

Kekszek

Amikor májunk az alkohol feldolgozásával foglalkozik, nem képes a megfelelő vércukorszint fenntartására. Ezért a sok alkoholfogyasztás következtében leeshet a vércukorszint, főleg cukorbeteg emberek esetében. A különböző rágcsálnivalók gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmaznak, melyek hamar egyensúlyba hozzák a vércukorszintet, így enyhülnek a másnaposság tünetei.

Avokádó

Akárcsak a banán, az avokádó is remek választás egy átmulatott éjszaka után: megemeli a test káliumszintjét, ezzel segít megelőzni a dehidratáltságot és enyhíteni az alkohol hatásait. Az avokádó emellett olyan vegyületeket tartalmaz, melyek szerepet játszanak a májkárosodás megelőzésében.

Narancs

A glutation nevű antioxidáns segít a testnek megszabadulni az alkoholtól – ezt az anyagot pedig úgy pótolhatjuk, ha sok C-vitamint fogyasztunk. Együnk tehát minél több narancsot, hogy hamarabb túl lehessünk a rettegett másnaposság tünetein!

Forrás: www.dailystar.co.uk