0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nem szabadna növelni a brazil baromfikvótát

Előnytelen lenne az uniós baromfiszektor számára, ha az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur-országok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás az eddigi kiszivárgott feltételekkel lépne életbe, mivel Brazília a jelenleginél is nagyobb kedvezményes uniós baromfi-behozatali kontingenst kapna.

Nem kedvezne az uniós baromfipiaci szereplőknek, ha a tervezett EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodás azokkal a feltételekkel lépne életbe, amelyek az eddigi tárgyalások alapján kiszivárogtak. Az uniós baromfiágazatra nézve elsősorban az lenne hátrányos, hogy Brazília a jelenlegi 480-490 ezer tonnás éves kedvezményes uniós behozatali kvótán felül legalább 90 ezer tonnás plusz kontingensre tartana igényt.

Az uniós baromfiszektor álláspontja szerint

Brazília importkvótáját nem szabadna növelni, sőt erősíteni kellene a most meglévő brazil baromfihús-kontingenssel kapcsolatos uniós ellenőrzéseket is.

Biztosra vehető ugyanis, hogy a brazil termelők nem olyan állategészségügyi, állatjóléti és technológiai feltételek mellett termelnek, mint amilyeneket az uniós gazdálkodóknak a szabályozások alapján be kell tartaniuk.

A szabadkereskedelmi megállapodás létrehozását az Európai Bizottság is és a Mercosur-csoport is évek óta szorgalmazza, de egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy az egyezmény a ma hivatalban lévő Európai Bizottság ideje alatt megszületik. Az EB mandátuma ugyanis 2019 májusában lejár, ezért az egyeztetések csak az Európai Parlamenti választások, illetve az új Európai Bizottság megalakulása után folytatódhatnak, ha addig nem lesz egyezség.

 

Forrás: Baromfi Termék Tanács