0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Hangyákkal a gyomok ellen

A maggyűjtő hangyák a földfelszínen található gyomok magjaival táplálkoznak, ezzel pedig nagy segítségére lehetnek a gazdálkodóknak. A talajművelés elhagyásával a rovarok fészkei megmaradnak, így kontroll alatt tartják a gyomnövényeket, ráadásul megspórolják a gazdának az üzemanyagköltséget, időt takarítanak meg, valamint javítják a talaj vízellátottságát és minőségét.

A mediterrán térségben több arató- vagy maggyűjtő hangyafaj is él. Ezek közül vizsgálta egy nemzetközi kutatócsoport a Messor barbarus fajt Spanyolországban.

Barbara Baraibar Padro, a Pennsylvaniai Egyetem növénytani tudósa vezette kutatás során a hangyafészkek számát és méretét vetették össze négy hagyományosan művelt-, és három talajművelés nélküli szántóföldön. GPS segítségével rögzítették a fészkek helyét, és azt is kielemezték, mennyire kiegyenlített az eloszlásuk a talajműveléses illetve anélküli területeken. Az erről szóló részletes eredmények 2019 januárjában jelennek meg a Biological Control tudományos lapban.

Azt jósolták, hogy a felszántott földeken kevesebb és kisebb hangyafészek lesz a bolygatatlan területen lévőkhöz képest. Az eredményeik alapján azonban nem volt különbség a fészkek számában, azonban ezek mérete sokkal kisebb volt. Ez pedig hatással van arra, hogy mennyi gyommagvat képesek összeszedni a hangyák.

A másik feltételezésük az volt, hogy mivel a hangyák territóriumot tartanak és versengenek egymással a táplálékért, így nagyjából egyenletesen oszlanak el azon a területen, ahol a talajművelés nem tesz kárt bennük. Azonban szántás közben véletlenszerűen elpusztulhatnak egyes fészkek, így ott nem alakulhat ki egyenletes eloszlás. Ezt a feltételezést a gyakorlat igazolta is.

A spanyol gazdák az őszi árpa vetéséhez kétszer végeznek talajművelést egy évben. Amíg az őszi szántás segít előkészülni a vetéshez, a nyári talajművelés előnyeiről már nincsenek meggyőződve a tudósok.

„Mezőgazdasági szempontból nem hiszem, hogy olyan jó hatása van a talajművelésnek” mondta Baraibar. „A talaj bolygatása miatt nagyobb a vízveszteség és ráadásul a gyommagvak többsége a föld alá kerül, így a hangyák már nem képesek azokat összeszedni.”

Spanyolország félszáraz területein nagyon fontos a vízmegtartás a gazdák számára, illetve a jó minőségű talaj, hogy megfelelő termés legyen.

Ha kevesebbet bolygatják a talajt, azzal vizet spórolnak meg, javítják a termőföld állapotát, és csökkennek a munka- és üzemanyag költségek is, mivel a hangyák segítenek a gyomok kontrollálásában.

Ráadásul ezek a rovarok a növényvédőszereknek ellenálló gyomokat is elfogyasztják.

A talajművelés megfelelő időzítése kulcsfontosságú: segíti a gyommagvak eltűnését a hangyák segítségével, így megoldja a nyári gyomirtást, de ugyanakkor lehetővé teszi a megfelelő magágykészítést is – mutat rá Baraibar.

Forrás: sciencedaily.com