Back to top

Hőmérséklet, fajta, időzítés

Piaci viszonyokról, termesztési nehézségekről, a tenyészidő eltolódásáról és az azok elkerülésére alkalmas megoldásokról is hallhattak az érdeklődő kertészek Csanyteleken. Tóth Ákos kertészetében a ZFW Hortiservice Kft. tartott karfiolos szakmai napot és fajtabemutatót.

Tóth Ákos: A Naruto F1 lombja tökéletesen takarja a rózsát
Ellentmondásosan alakult az idei őszi karfiolpiac, a szeptemberi, októberi áruhiányt november közepére erős dömping váltotta föl, azaz a szokásosnál később alakult ki túlkínálat. Mindez a karfiolok fejlődését befolyásoló időjárás következménye. A karfiol rózsaképződésében ugyanis kulcsszerepet játszik a hőmérséklet, és nemcsak a napi átlagok alakulása fontos, hanem az éjszakai hőmérséklet is. Ha a hőmérséklet nem csök-ken tartósan 18-20 °C alá, elmarad a rózsaképződés, vagy a termesztőknek a folyamat elhúzódására kell számítania.

Genetikai tulajdonságok

Indukciós (jarovizációs) pontnak nevezzük azt az állapotot, amikor a karfiol fejlődése generatív irányba tolódik, tehát megindul a rózsa képződése. A rövidebb (75-85 napos) tenyészidejű fajtáknál ez az ültetést követő 14-20. napra esik, a hosszabb tenyészidejű (100 napos vagy későbbi) fajtáknál pedig általában 25-30 napot kell rá várni. Ebből adódóan, a június közepén kiültetett rövidebb tenyészidejű karfiolok esetében a rózsaképződés szempontjából a július első és második dekádja közti hetek a legkritikusabbak. Az ugyanakkor palántázott hosszabb tenyészidejű, lassabb fajtáknál viszont ez az időszak egészen július végéig elhúzódhat, magyarázta Ivan Laban, a HM Clause nemesítőcég közép-kelet-európai képviselője. Az ültetési időn kívül sok múlik tehát a fajtaválasztáson is.

A rendezvényen bemutatott CLX 33430 F1 fajtának ez már a második sikeres szezonja volt a csanyteleki kertészetben. A 80-85 napos tenyészidejű hibrid 1,5 kilogrammos fejeket nevel, lombozata kiválóan takarja hófehér rózsáit, koncentráltan érik.

Kedvező tulajdonságainak köszönhetően a következő idényben is oszlopos tagja marad Tóth Ákos karfiol-fajtasorának. A 85-90 napos tenyészidejű, erőteljes növekedésű Obiwan F1 is kb. 1,5 kilogrammos fejeket nevel. Mindkét hibrid lényegesen kevesebbet késett a versenytársaihoz képest.

Bal: Idén is jól vizsgázott Csanyteleken a CXL 33430 F1; Jobb: Több hetes tárolás után is kifogástalan minőségűek a Navalo F1 rózsái

Átmeneti tárolás

A hűtőtárolás alaposan megkönnyíti a termelő munkáját, hiszen így a betakarítási időszakban nem kell megosztani az idejüket, energiájukat a szedés és a piacra készülés között. A kertész kiemelte, hogy a 0 °C-on tartott, folyamatosan párásított hűtőkamrában legföljebb 6-7 hétig tárolják a karfiolt, az azonban elegendő ahhoz, hogy elkerüljék az árudömpinget és az abból adódó nyomott árakat. A tárolás gondosan előkészített tervezőmunkát igényel, amely a megfelelő fajta kiválasztásával kezdődik. Két fő fajtájuk, a hosszabb tenyészidejű Naruto F1, illetve a Navalo F1 lombozata többszörösen körülöleli a fejet, súlyos, tömör rózsáik magas szárazanyag-tartalmúak, így a tárolást követően is 
kifogástalan minőségű árut adnak.

Mutatós, másfél kilogrammos fejeket nevel az Obiwan F1
Nagyobb biztonság

Tóth Ákosék az idén is mintegy 2 hektáron termesztettek karfiolt. A termesztés időzítésekor azt tartják szem előtt, hogy minél később, lehetőleg az általában túlkínálatot hozó október után, de még a fagyok előtt fölszedjék az összeset. A termésbiztonsághoz két időpontban ültetnek, eltérő tenyészidejű fajtákat, és ha kell, szedés után azonnal betárolják a termést.

Idén július elején palántázták a hosszabb tenyészidejű hibrideket (Navalo F1, Naruto F1), majd tíz nap múlva a gyorsabb fajtákat, mint pl. a CLX 33430 F1, és akkor is ültettek kevés Navalót is.

Ez utóbbinak ugyan van kockázata, hiszen az erős korai fagy a fátyolfóliás takarás ellenére is tönkreteheti a rózsákat. Enyhe decemberben ugyanakkor meghosszabbíthatják vele az értékesítési idényt, tovább elláthatják áruval a kereskedőiket. Idén december 10-én a termés mintegy 15 százaléka volt még a földeken, és fátyolfóliával sem kellett takarni az állományokat. A hosszabb tenyészidejű fajtákon pedig egyáltalán nem észlelték a rózsaképződés eltolódását, mert az már a hűvösebb szeptemberre esett, így azokat a tervek szerint, november 7-től szedték. Sok kertész azonban szembesült ezzel a gonddal, ahogyan ők is csúsztak 1-2 hetet a rövid tenyészidejű fajtákkal.

Dömping lett, ezért Tóth Ákosék az október végi, legelső szedéstől a tárolóba tették a karfiolt, és csak az árak rendeződésével, december első hetében kezdtek piacra szállítani.

A termelők kíváncsiak voltak a házigazda tapasztalataira

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/51-52 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Önellátóból őstermelő: „Ő a fákkal is beszélgetett”

Ángyán Józsefné szerint a magyar mezőgazdaság legnagyobb, már-már égető problémája az, hogy nincs „hadra fogható” munkaerő. A Somogy megyei Marcaliban gazdálkodó és a környéken piacozó asszony szerint úgyszólván tarthatatlan állapot uralkodik, és a fiatalok hozzáállása miatt nem is várható, hogy alapjaiban megváltozna a helyzet.

Narancs- és almaültetvényből van a legtöbb Európában

Magyarországon 36,3 ezer hektáron termeltek gyümölcsöt 2017-ben, az Európai Unióban (EU) a vizsgált évben közel 1,3 millió hektár földterületet borítottak gyümölcsfák, amelyek kétharmada Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban koncentrálódott - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön.

70-80 hektár zöldséghajtató üvegház "full extra" fölszereltségű

A zöldségtermesztésben is pénzre váltható az innovatív technológiai, technikai megoldások alkalmazása, hangsúlyozták a Prega konferencia zöldségtermesztési szekcióülésén. Amíg a szabadföldi termesztésben főként a gépesítés, robotizáció, precíziós öntözés és tápanyag-gazdálkodás javíthatja a hatékonyságot, a hajtatásban az adatgyűjtésen alapuló döntéstámogató rendszerek is segítik a kertészeket.

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Rózsák Afrikából

Kenya a világ legnagyobb rózsa­exportőre. A Kenyai Virágiroda szerint az ország virágkertészeti ipara 2016-ban 890 millió USD bevétellel zárt.

Kialakult az El Nino

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal csütörtökön közölte, hogy az időjárási jelenség létrejött a Csendes-óceán középső térségében, ám a meteorológusok szerint csupán három-négy hónapig fog tartani.