0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hőmérséklet, fajta, időzítés

Piaci viszonyokról, termesztési nehézségekről, a tenyészidő eltolódásáról és az azok elkerülésére alkalmas megoldásokról is hallhattak az érdeklődő kertészek Csanyteleken. Tóth Ákos kertészetében a ZFW Hortiservice Kft. tartott karfiolos szakmai napot és fajtabemutatót.

Ellentmondásosan alakult az idei őszi karfiolpiac, a szeptemberi, októberi áruhiányt november közepére erős dömping váltotta föl, azaz a szokásosnál később alakult ki túlkínálat. Mindez a karfiolok fejlődését befolyásoló időjárás következménye. A karfiol rózsaképződésében ugyanis kulcsszerepet játszik a hőmérséklet, és nemcsak a napi átlagok alakulása fontos, hanem az éjszakai hőmérséklet is. Ha a hőmérséklet nem csök-ken tartósan 18-20 °C alá, elmarad a rózsaképződés, vagy a termesztőknek a folyamat elhúzódására kell számítania.

Genetikai tulajdonságok

Indukciós (jarovizációs) pontnak nevezzük azt az állapotot, amikor a karfiol fejlődése generatív irányba tolódik, tehát megindul a rózsa képződése. A rövidebb (75-85 napos) tenyészidejű fajtáknál ez az ültetést követő 14-20. napra esik, a hosszabb tenyészidejű (100 napos vagy későbbi) fajtáknál pedig általában 25-30 napot kell rá várni. Ebből adódóan, a június közepén kiültetett rövidebb tenyészidejű karfiolok esetében a rózsaképződés szempontjából a július első és második dekádja közti hetek a legkritikusabbak. Az ugyanakkor palántázott hosszabb tenyészidejű, lassabb fajtáknál viszont ez az időszak egészen július végéig elhúzódhat, magyarázta Ivan Laban, a HM Clause nemesítőcég közép-kelet-európai képviselője. Az ültetési időn kívül sok múlik tehát a fajtaválasztáson is.

A rendezvényen bemutatott CLX 33430 F1 fajtának ez már a második sikeres szezonja volt a csanyteleki kertészetben. A 80-85 napos tenyészidejű hibrid 1,5 kilogrammos fejeket nevel, lombozata kiválóan takarja hófehér rózsáit, koncentráltan érik.

Kedvező tulajdonságainak köszönhetően a következő idényben is oszlopos tagja marad Tóth Ákos karfiol-fajtasorának. A 85-90 napos tenyészidejű, erőteljes növekedésű Obiwan F1 is kb. 1,5 kilogrammos fejeket nevel. Mindkét hibrid lényegesen kevesebbet késett a versenytársaihoz képest.

Átmeneti tárolás

A hűtőtárolás alaposan megkönnyíti a termelő munkáját, hiszen így a betakarítási időszakban nem kell megosztani az idejüket, energiájukat a szedés és a piacra készülés között. A kertész kiemelte, hogy a 0 °C-on tartott, folyamatosan párásított hűtőkamrában legföljebb 6-7 hétig tárolják a karfiolt, az azonban elegendő ahhoz, hogy elkerüljék az árudömpinget és az abból adódó nyomott árakat. A tárolás gondosan előkészített tervezőmunkát igényel, amely a megfelelő fajta kiválasztásával kezdődik. Két fő fajtájuk, a hosszabb tenyészidejű Naruto F1, illetve a Navalo F1 lombozata többszörösen körülöleli a fejet, súlyos, tömör rózsáik magas szárazanyag-tartalmúak, így a tárolást követően is 
kifogástalan minőségű árut adnak.

Nagyobb biztonság

Tóth Ákosék az idén is mintegy 2 hektáron termesztettek karfiolt. A termesztés időzítésekor azt tartják szem előtt, hogy minél később, lehetőleg az általában túlkínálatot hozó október után, de még a fagyok előtt fölszedjék az összeset. A termésbiztonsághoz két időpontban ültetnek, eltérő tenyészidejű fajtákat, és ha kell, szedés után azonnal betárolják a termést.

Idén július elején palántázták a hosszabb tenyészidejű hibrideket (Navalo F1, Naruto F1), majd tíz nap múlva a gyorsabb fajtákat, mint pl. a CLX 33430 F1, és akkor is ültettek kevés Navalót is.

Ez utóbbinak ugyan van kockázata, hiszen az erős korai fagy a fátyolfóliás takarás ellenére is tönkreteheti a rózsákat. Enyhe decemberben ugyanakkor meghosszabbíthatják vele az értékesítési idényt, tovább elláthatják áruval a kereskedőiket. Idén december 10-én a termés mintegy 15 százaléka volt még a földeken, és fátyolfóliával sem kellett takarni az állományokat. A hosszabb tenyészidejű fajtákon pedig egyáltalán nem észlelték a rózsaképződés eltolódását, mert az már a hűvösebb szeptemberre esett, így azokat a tervek szerint, november 7-től szedték. Sok kertész azonban szembesült ezzel a gonddal, ahogyan ők is csúsztak 1-2 hetet a rövid tenyészidejű fajtákkal.

Dömping lett, ezért Tóth Ákosék az október végi, legelső szedéstől a tárolóba tették a karfiolt, és csak az árak rendeződésével, december első hetében kezdtek piacra szállítani.

Forrás: Kertészet és Szőlészet