Back to top

Ridegek és kemények: ők lesznek a jövő mezőgazdasági dolgozói?

A mezőgazdaságot érintő munkaerőhiányra a világ számos pontján keresik a megoldást a szakemberek. Az emberi dolgozókat kiváltó robotokban nagy lehetőségek vannak, kiváló példa erre Sweeper, amit – vagy akit – az USA kaliforniai üvegházaiban tesztelnek.

Fotó: cnbc.com

Az Amerikai Egyesült Államokban is gondot okoz a munkaerőhiány a mezőgazdaságban, legalábbis ezt mutatja az a felmérés, amelyet tavaly végzett el egy kaliforniai gazdákat tömörítő szervezet. Az ebben részt vett 762 farmer 55%-a válaszolta azt, hogy kevesebb alkalmazottat kényszerül foglalkoztatni, mint amennyire szüksége lenne. A problémára különböző nemzetek kutatói együttesen próbálnak megoldást adni – például robotok fejlesztésével.

Egy európai és izraeli kutatókból álló csoport készítette el a „Sweeper” nevű robotot, amely üvegházakban szorgoskodik: feladata az érett paprikák kiválasztása és leszedése. A fejlesztés fontosságát jelzi, hogy a prototípust az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja is támogatja.

Sweeper-ről érdemes tudni: feladata elvégzéséhez egy speciális kamerát használ, amellyel megvizsgálja a paprika külső jegyeit, ezt követően pedig a robot eldönti, hogy a zöldség megérett-e a szedésre, avagy sem.

Ha a paprika szüretelhető, akkor Sweeper kis borotvájával elvágja a szárát, majd elkapja „karmaival”, végül pedig kosarába helyezi.

Ez a művelet nagyjából 24 másodpercet vesz igénybe, ami soknak tűnhet, ám a kutatót azt mondják, biztonsági okokból szándékosan lassították le a robot mozgását. A kis eszközre egyébként LED-világítást is szereltek, így napszaktól függetlenül dolgozhat – összesen mintegy 20 órán át. A fejlesztés azonban még nem ért véget, hiszen Sweeper egyelőre „csak” az esetek 61%-ban talál rá az érett paprikára. Ha minden a tervek szerint alakul, az eszköz 3-5 év múlva kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Ehhez hasonló begyűjtő robotból egyébként több is akad: a tengerentúlon tesztelnek például eper, gyapot, illetve paradicsom szedésére fejlesztett eszközöket is. Az amerikai Market Research Engine piackutató cég álláspontja szerint a robotok piaca 2025-ig elérheti a 75 millió dollárt.

Forrás: 
cnbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cserjemetszési egyszeregy

Nem mindegy, hogy melyik cserjét mikor metsszük. Ha rossz időpontot választunk, éppen azokat a virágrügyeket távolítjuk el a bokorról, ami a díszét adja. A cserjék és évelők metszésével kapcsolatos tudnivalókat Bori Krisztián Gábor, a Borostyán Faiskola munkatársa foglalta össze a Specialmix Kertészeti Kft. gödöllői szakmai napján.

Látszólag ok nélkül pusztulnak az észak-amerikai almafák

Hat évvel ezelőtt kellemetlen meglepetést érte Kari Peter növényorvost, aki egy pennsylvaniai almaültetvényen vizsgálódott. A fiatal almafák igen gyorsan pusztultak. Elsőre valamilyen kórokozóra gyanakodott, azonban a kémiai kezelések nem vezettek eredményre. A következő évre pedig USA és Kanada szerte az ültetvények 80 százalékáról jelentettek fapusztulást.

Klímaváltozás és betegségek: növekvő kockázat?

A klímaváltozás tényével vitába lehet szállni, de nemigen érdemes. Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy az időjárás változékonysága minden korábbi mértéken túlmutat. A híradások gyakran szólnak a természeti erők által okozott jelentős anyagi veszteségekről – de mi a helyzet a csendes hadviselőkkel, a kórokozókkal? A megváltozott időjárás hogyan befolyásolja a növényi betegségeket?

Hogy ne legyen tripszes a paprika

A hazai paprikatermesztésben már több mint 20 éve bevált gyakorlat a biológiai növényvédelem. A kertészetek többségében betelepített Amblyseius swirskii ragadozó atkák, Orius ragadozó poloskák és Aphidius fürkészek mellett lehet-e más módszerrel javítani a biológiai növényvédelem hatékonyságát? A válasz igen.

Tovább bővült az agrárium

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2018-ban is folytatódott, értéke 2720 milliárd forint volt. Ehhez mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés hozzájárult. A mezőgazdasági kibocsátás változatlan áron 3,6 százalékkal emelkedett, A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

Öregedő szőlőoltványosok

„Hazánkban 100-110 szőlő oltványiskola, s öregedő oltványosok jellemzik a szakmát”- hangzott el Keszthelyen, a szőlő szaporítóanyag előállítást és a szőlőtermesztés növényvédelmi kérdéseit zászlajára tűző tanácskozáson.

Gépmenedzser lesz a traktorosból?

Nem csupán gépek, hanem gépek rendszerei kommunikálnak egymással a legközelebbi jövőben a mezőgazdaságban – hangzott el a Claas szakmai konferenciáján. A végeredmény együtt dolgozó mezőgazdasági gépek csoportja, amelyben már nem traktoros irányítja a folyamatot, hanem „gépmenedzser”.

Kalandra fel! Várnak a vidéki élet szépségei

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által indított „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomagban a „Vesd bele magad!” projekt első szakasza lezárult. Ezzel egyidejűleg a programcsalád második tagjaként kezdetét vette a „Vidéki Kaland” a március 21-én az AGRYA által szervezett budapesti sajtótájékoztatón.

Segítség a természetből

A biológiai alapú növényvédelem olyan természetbarát módszer, amivel csökkenthető a környezet és a fogyasztók vegyszerterhelése, ugyanakkor a termesztők számára is megnyugvást hoz, ha néhány károsítót kémiai növényvédelem nélkül tud kiiktatni. A mind szigorúbb szermaradék-határértékek miatt mind többek figyelme fordul az ilyen módszerek felé.