0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ridegek és kemények: ők lesznek a jövő mezőgazdasági dolgozói?

A mezőgazdaságot érintő munkaerőhiányra a világ számos pontján keresik a megoldást a szakemberek. Az emberi dolgozókat kiváltó robotokban nagy lehetőségek vannak, kiváló példa erre Sweeper, amit – vagy akit – az USA kaliforniai üvegházaiban tesztelnek.

Az Amerikai Egyesült Államokban is gondot okoz a munkaerőhiány a mezőgazdaságban, legalábbis ezt mutatja az a felmérés, amelyet tavaly végzett el egy kaliforniai gazdákat tömörítő szervezet. Az ebben részt vett 762 farmer 55%-a válaszolta azt, hogy kevesebb alkalmazottat kényszerül foglalkoztatni, mint amennyire szüksége lenne. A problémára különböző nemzetek kutatói együttesen próbálnak megoldást adni – például robotok fejlesztésével.

Egy európai és izraeli kutatókból álló csoport készítette el a „Sweeper” nevű robotot, amely üvegházakban szorgoskodik: feladata az érett paprikák kiválasztása és leszedése. A fejlesztés fontosságát jelzi, hogy a prototípust az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja is támogatja.

Sweeper-ről érdemes tudni: feladata elvégzéséhez egy speciális kamerát használ, amellyel megvizsgálja a paprika külső jegyeit, ezt követően pedig a robot eldönti, hogy a zöldség megérett-e a szedésre, avagy sem.

Ha a paprika szüretelhető, akkor Sweeper kis borotvájával elvágja a szárát, majd elkapja „karmaival”, végül pedig kosarába helyezi.

Ez a művelet nagyjából 24 másodpercet vesz igénybe, ami soknak tűnhet, ám a kutatót azt mondják, biztonsági okokból szándékosan lassították le a robot mozgását. A kis eszközre egyébként LED-világítást is szereltek, így napszaktól függetlenül dolgozhat – összesen mintegy 20 órán át. A fejlesztés azonban még nem ért véget, hiszen Sweeper egyelőre „csak” az esetek 61%-ban talál rá az érett paprikára. Ha minden a tervek szerint alakul, az eszköz 3-5 év múlva kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Ehhez hasonló begyűjtő robotból egyébként több is akad: a tengerentúlon tesztelnek például eper, gyapot, illetve paradicsom szedésére fejlesztett eszközöket is. Az amerikai Market Research Engine piackutató cég álláspontja szerint a robotok piaca 2025-ig elérheti a 75 millió dollárt.

Forrás: cnbc.com