Back to top

Ridegek és kemények: ők lesznek a jövő mezőgazdasági dolgozói?

A mezőgazdaságot érintő munkaerőhiányra a világ számos pontján keresik a megoldást a szakemberek. Az emberi dolgozókat kiváltó robotokban nagy lehetőségek vannak, kiváló példa erre Sweeper, amit – vagy akit – az USA kaliforniai üvegházaiban tesztelnek.

Fotó: cnbc.com

Az Amerikai Egyesült Államokban is gondot okoz a munkaerőhiány a mezőgazdaságban, legalábbis ezt mutatja az a felmérés, amelyet tavaly végzett el egy kaliforniai gazdákat tömörítő szervezet. Az ebben részt vett 762 farmer 55%-a válaszolta azt, hogy kevesebb alkalmazottat kényszerül foglalkoztatni, mint amennyire szüksége lenne. A problémára különböző nemzetek kutatói együttesen próbálnak megoldást adni – például robotok fejlesztésével.

Egy európai és izraeli kutatókból álló csoport készítette el a „Sweeper” nevű robotot, amely üvegházakban szorgoskodik: feladata az érett paprikák kiválasztása és leszedése. A fejlesztés fontosságát jelzi, hogy a prototípust az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja is támogatja.

Sweeper-ről érdemes tudni: feladata elvégzéséhez egy speciális kamerát használ, amellyel megvizsgálja a paprika külső jegyeit, ezt követően pedig a robot eldönti, hogy a zöldség megérett-e a szedésre, avagy sem.

Ha a paprika szüretelhető, akkor Sweeper kis borotvájával elvágja a szárát, majd elkapja „karmaival”, végül pedig kosarába helyezi.

Ez a művelet nagyjából 24 másodpercet vesz igénybe, ami soknak tűnhet, ám a kutatót azt mondják, biztonsági okokból szándékosan lassították le a robot mozgását. A kis eszközre egyébként LED-világítást is szereltek, így napszaktól függetlenül dolgozhat – összesen mintegy 20 órán át. A fejlesztés azonban még nem ért véget, hiszen Sweeper egyelőre „csak” az esetek 61%-ban talál rá az érett paprikára. Ha minden a tervek szerint alakul, az eszköz 3-5 év múlva kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Ehhez hasonló begyűjtő robotból egyébként több is akad: a tengerentúlon tesztelnek például eper, gyapot, illetve paradicsom szedésére fejlesztett eszközöket is. Az amerikai Market Research Engine piackutató cég álláspontja szerint a robotok piaca 2025-ig elérheti a 75 millió dollárt.

Forrás: 
cnbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert a szobában

A télikert a lakóházak szerves részeként a zöld élményét adja akkor is, amikor odakint kevés a lomb és a szín. Akkor érezzük igazán a harmóniáját, ha kialakítása, a benne lévő növények alakja, színvilága és elhelyezkedése a lakás stílusához igazodik. Kényelmünket, feltöltődésünket szolgálja ez a zöld tér, ezért több, mint a fagyérzékeny növények téli tárolási helye.

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

A szaharai szél kiszárítja a kakaóültetvényeket

A harmattan, a forró, száraz, nyugat-afrikai passzátszél idén jelentős szárazsággal és minimális csapadékkal érkezett a világ legnagyobb kakatermelő országába, Elefántcsontpartba. Ha a következő héten is folytatódik az aszály, az veszélyeztetheti az idei termést.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

A fotoszintézis „felturbózása”

Amerikai kutatók a fotoszintézis felerősítéséhez genetikailag módosítottak növényeket abban bízva, hogy ez a módszer egyszer majd javítja az élelmiszernövények hozamát.

A földeken fog megrohadni a termés Skóciában

Az Egyesült Királyság mezőgazdaságának 60-70 ezer szezonális vendégmunkásra van szüksége, akik egy „no-deal” Brexit után egy csapásra eltűnhetnek a szigetországból. A skót farmerek szakszervezete katasztrofális munkaerőhiánytól tart.

A lebomló fürttartót is díjazták a franciák

Január közepén már 33. alkalommal nyitotta meg kapuit a SIVAL nemzetközi növénytermesztési kiállítás Angers-ban. A több mint 3 hektáros pavilonokban 640 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ahogyan minden évben, most is nagy hangsúlyt helyeztek a rendezők az innovatív megoldások bemutatására, különösen a környezetet, felhasználókat kímélő újításokra.

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.