0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 24.

A zöldség-gyümölcs biznisz legnívósabb díja

Kihirdették a Fruit Logistica Innovation Award, vagyis a berlini Fruit Logistica szakvásár innovációs versenyének díj tíz jelöltjét. A több mint hetven benevezett újdonságot szakmai zsűri válogatta meg, az arra legérdemesebbnek talált tíz közül pedig a február 6–8-ig tartó berlini kiállítás látogatói döntik majd el, melyik lesz a nyertes. Többek között szagtalan biotrágya és fajtaújdonságok is versenyeznek.

Íme a tíz nevező, betűrendben.

Az Avocado Pitter 300-AVC egy olasz gyártmányú avokádómagozó. Akár 300 gyümölcsöt képes kimagozni percenként, természetesen a lehető legkíméletesebb módon.

A DCM Viscotec® Blue újdonsága, hogy gél állagú, szagtalan, rendkívül koncentrált, vízoldható, könnyen adagolható tápanyag és egyben biostimulátor, biotermesztésben is engedélyezett.

A Fred® körtefajtával a prémium kategóriát célozza meg svájci nemesítője. Pirosasra színeződik, nem csöpög a leve, optimális egyensúlyt nyújt a lédússág és a ropogósság között.

Olasz gyártmány a Modula vetőgép. Különlegessége, hogy kifejezetten talajtakaró fóliával borított felületre való vetéshez fejlesztették ki. A vetőelemek flexibilisek, a tőtávolság rugalmasan igazítható az éppen vetett kultúrához.

Ugyancsak egy olasz cég nevezte a kínai ősöktől eredő Oriental Red® kivifajtát. Ahogy a neve is mutatja, vöröses színeződés figyelhető meg a gyümölcshúsban. Az íze állítólag egyedülálló, és gyökeresen eltér a kereskedelmet meghatározó Hayward kivikétől.

A holland PerfoTec által nevezett PerfoTecO2Control nem más, mint egy védőgázas csomagolórendszer. Szén-dioxid, oxigén és nitrogén optimális elegyét tartalmazó csomagolásokat lehet vele készíteni, az adott zöldség- vagy gyümölcstermék egyedi igényeinek megfelelően.

A Redlander lilahagymát a holland Bejo nemesítőház nevezte, különlegessége a peronoszpórarezisztencia és a jó tárolhatóság. Biotermesztésben különösen jól érvényesülhet.

Az olasz gyártmányú Slide Valeriana Eco a madársaláta betakarításra alkalmas, teljesen automata üzemű gép. Akkumulátora egy feltöltéssel akár 16 órás üzemre képes, és a vágószerkezete is tökéletes munkát végez.

Egy német cég nevezte be a banán és más utóérlelést igénylő trópusi gyümölcsök érlelésére szolgáló Softripe® technológiát. Újdonsága, hogy a fixen meghatározott idő- és hőmérséklet-beállítások helyett dinamikusan, a mindenkori igényeknek megfelelően szabályozható mind az etiléngáz mennyisége, mind a hőmérséklet, a levegő páratartalma, mind pedig az oxigén- és széndioxid-mennyiség. Az eredmény gyorsabb érés, zamatosabb gyümölcs.

Végül, de nem utolsósorban pedig a Top-Sealable Compostable, Recyclable Strawberry Punnet nevű szamócacsomagolást egy kanadai cég nevezte az innovációs díjra. Komposztálható, illetve újra feldolgozható fa csomagolótálcáról van szó, 350-400 gramm szamóca fér bele.

Döntsön ön is, melyik újdonság nyerje el a frisszöldség-üzletág legnívósabb díját 2019-ben! Ha részt vesz a Fruit Logistica kiállításon Berlinben, nézze meg a 20. és 21. csarnok közötti átjáróban kiállított újdonságokat, és szavazzon a legszimpatikusabbra. Az eredményről mi is beszámolunk majd.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu