Back to top

Senki nem maradhat ki a rendszerből

Új, zöld és narancsszínű jelölő címkével látja el az bérleti rendszerben működő, eredeti CC-kocsikat a dán Container Centralen. A január 7-i árverési napon már az új jelölővel ellátott CC-kocsikkal vihető be áru a virágárverésre. Az új jelölőcímkékre a CC-kocsi bérleti rendszer újbóli megtisztítása a cél.

Azok a használók, akik a Container Centralen-nel kötöttek bérleti szerződést, december közepéig már megkapták az új jelölőket.

Az új jelölőcímkékre a CC-kocsi bérleti rendszer újbóli megtisztítása a cél
Az új jelölőcímkékre a CC-kocsi bérleti rendszer újbóli megtisztítása a cél
Fotó: Container Centralen
A Royal FloraHolland január 4. éjféltől január 5. éjfélig az órás árverés mellett a közvetlen értékesítést is befagyasztja. Ezt követően már csak az új címkével ellátott CC-kocsikkal folyhat a kereskedés.

Az új jelölőcímkékre a CC-kocsi bérleti rendszer újbóli megtisztítása a cél.

A gyártó és üzemeltető dán Container Centralen először 2011-ben látta el rádiójeles (RFID) piros színű, lakatszerű jelölővel a kocsikat. A rendszerbe azonban mindig bekerülnek utángyártott kocsik, amelyekért használója nem fizet bérleti díjat. Ezért van szükség a jelölőcímkék ismételt megújítására.

A CC-kocsi rendszer az egyetlen nemzetközi dísznövény-szállítási rendszer a piacon
A CC-kocsi rendszer az egyetlen nemzetközi dísznövény-szállítási rendszer a piacon
Fotó: Container Centralen
Szakemberek szerint a jelölőcímkék megújítása jó alkalmat kínál a kedvezményes belépésre azok számára, akik használják a CC-kocsikat, de nem tagjai a rendszernek. Azokat a CC-kocsikat lehet beregisztrálni, amelyek megfelelnek a Container Centralen technikai követelményeinek. A csatlakozáshoz kocsinként 6 eurós licencdíjat kell fizetni, a rendszerhasználati díj pedig évente 4,42 euró. Kocsinként bármennyi polcot lehet regisztrálni 0,98 euróért, de a cég kocsinként 5-5 polcot javasol.

A CC-kocsi rendszer az egyetlen nemzetközi dísznövény-szállítási rendszer a piacon. Ahhoz hogy működőképes legyen, minden használónak érdeke beregisztrálnia a használatában lévő kocsikat.

Az érintettek a Royal FloraHolland honlapján, a beszállítóknak (supplying) szóló információk között, illetve a Container Centralen oldalán találnak részletes ismertetőt a cseréről.

Forrás: 
Container Centralen

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert a szobában

A télikert a lakóházak szerves részeként a zöld élményét adja akkor is, amikor odakint kevés a lomb és a szín. Akkor érezzük igazán a harmóniáját, ha kialakítása, a benne lévő növények alakja, színvilága és elhelyezkedése a lakás stílusához igazodik. Kényelmünket, feltöltődésünket szolgálja ez a zöld tér, ezért több, mint a fagyérzékeny növények téli tárolási helye.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Péntektől vámot kell fizetni az egyik rizsfajta behozatalánál

A Kambodzsából és Mianmarból származó indica rizs uniós behozatala jelentősen megemelkedett, gazdasági károkat okozva az európai termelőknek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy behozatali vámokat ír elő az érintett rizsfajtára - közölte az uniós bizottság szerdán.

Az egekbe szökik a borok ára a Brexit után Angliában

A brit érdekképviseletek arra kérik a kormányt – amennyiben nem sikerül megegyezni az Unióval a kilépés feltételeiről – hogy függesszék fel egyoldalúan a borokra kivetett vámokat. Ellenkező esetben árrobbanásra és ellátási gondokra lehet számítani.

Kevesebb a kínai: milyen a fokhagyma piaca?

Az Európai Unióban közel 44 ezer hektáron mintegy 394 ezer tonna fokhagymát termeltek 2017-ben. A legjelentősebb uniós termelő évek óta Spanyolország, ahol kiemelkedően nagy mennyiséget, 274 ezer tonnát takarítottak be 2017-ben.

Két fiatal magyar kertépítő a WorldSkills-en

Átadták az Országos Parképítő Tehetséggondozó Tanbázist Budapesten, az Agrárminisztérium Közép-Magyarországi Agrár Szakképző Központ Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziumában. Ugyanezen a napon hirdették ki a WordSkills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának eredményét is.

Ellenálló puszpángok

A január 9. és 11. között Baltimore-ban megrendezett Közép-Atlanti Faiskolai Szakváráson (MANTS) debütáltak a Saunders Brothers, Inc. faiskola által szelektált ellenálló, újgenerációs puszpáng-változatok. A NewGen márkanéven forgalomba hozott fajták ellenállók a puszpángvésszel szemben, és a faj másik ádáz ellensége, a selyemfényű puszpángmoly is kevésbé károsítja őket.

Városi dzsungel, instant kert és szabadidős vásárlás

A mai kor fogyasztói igénylik a környezetbarát „zöld termékeket” és szeretik a kerteket, növényeket. A német kertészeti és kertépítő szövetség tapasztalatai szerint nemcsak a magánkertesek részéről nőttek jelentős mértékben a megrendelések, hanem egyre több közpark és intézményi kert is épül, megújul, ami társadalmi és környezeti okokra egyaránt visszavezethető.

Tovább húzódik a vita az európai fuvarozás körül

Elutasította a fuvarozói szektor szabályozásáról szóló új jelentéstervezetet csütörtökön az Európai Parlament (EP) közlekedési bizottsága (TRAN), így további tárgyalások lesznek a kérdésről.

London, Amszterdam, Sanghaj – most kell jelentkezni az AMC-nél

Két egy európai és egy tengerentúli élelmiszeripari kiállításra kezdte el szervezni a magyar közösségi részvételt az AMC. Aki a londoni IFE-n szeretne részt venni, annak már nem sok ideje van gondolkozni, az amszterdami PLMA nemzetközi sajátmárkás kereskedelmi show-ra viszont még január 31-ig, a sanghaji SIAL Chinára pedig február 15-ig lehet jelentkezni.