Back to top

Csibe-barát tojásokat dobtak piacra

Berlinben a boltok polcaira került az a tojás, melynek termelése során nem kellett egyetlen kakas-csibét sem leölni. A tojótyúk állományt ugyanis még tojáskorukban szelektálták, és a kakasokat rejtő tojásokat 9 napos korukban feldolgozták.

A tojástermelésben régóta égető problémát jelentenek a kakasok. Mivel nem tojnak, így ebben az ágazatban hasznavehetetlenek, a hústermeléshez pedig ezen fajták kakasai nem nőnek elég gyorsan (így drágább lenne a takarmányozásuk),

évente 4-6 milliárd kakas-csibét pusztítanak el világszerte - nem feltétlenül humánus módon.

Egy új eljárással azonban már a tojásrakás utáni 9. napon megállapítható a benne fejlődő embrió neme.

Dr Ludger Breloh, a technológia ötletgazdája szerint a vizsgálat a terhességi teszthez hasonlóan működik, és 98,5 százalék pontosságú.

A különböző nemű tojásokban különböző hormonok vannak jelen, melyek kimutathatók a fehérjéből.

Ehhez lézerrel egy 0,3 milliméter széles lyukat vágnak a tojás héján. Ezután a tojás külsejére levegő segítségével nyomást gyakorolnak, ennek hatására egy cseppnyi folyadék távozik a lyukon. A kinyert minta a kémiai markerrel érintkezve kékké változik, ha kiskakas fejlődik a tojásban, illetve fehérré, ha tyúk.

A módszer előnye, hogy gyors, precíz és higiénikus, így a tojások csak rövid ideig vannak az inkubátoron kívül és nem kerülhet belülre semmilyen szennyeződés.

Az így kiszűrt kakasok nem is kerülnek vissza az inkubátorba, ezeket a tojásokat állati takarmányként hasznosítják.

Az első ilyen módon szelektált tojóállomány tojásai pedig novemberben a boltok polcaira kerültek Berlinben. A technológia gazdája, a Seleggt (a "select" angolul választani, az "egg" pedig a tojás) tervei szerint 2020-tól lesz elérhető a technológia a független keltetők számára. Az ily módon termelt tojásokat azonban már jövőre el szeretnék terjeszteni egész Németországban.

Forrás: 
The Guardian

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ízesített ásványvizek és újfajta likőrök fejlesztéséről állapodtak meg

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem (SZIE) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. a magyar szeszesital-gyártás értéknövelő és fenntartható fejlesztése érdekében szerdán Budapesten.

Indul a medvehagymaszezon: nem mindegy, honnan és mennyit szedünk!

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Azonban nem mindegy, honnan és mennyit gyűjtünk ebből az erdei csemegéből.

A kormány is a minőségi sörök mellé állt

A sörágazat dinamikus fejlődésének fenntartása mellett a kormány törekszik a minőségi sörök piacának élénkítésére és a kézműves sörök szegmensének szélesítésére - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán, a XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra beharangozó sajtótájékoztatón, Budapesten.

Népszerűsítik a vadhúsból készülő ételeket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetei által közösen útjára indított eseménysorozat keretében a vadhúsfogyasztás népszerűsítésére gasztronómiai bemutatót tart Pécsett március 22-én – jelentették be az esemény szervezői közösen tartott sajtótájékoztató keretében.

Professzor: kevesebb sót használjon az élelmiszeripar!

Újabb tudós figyelmeztetett a sóbevitel mérséklésének hatására, Paul Elliott, az Imperial College London professzora ráadásul rendszerszintű változást sürget. Szerinte ha az élelmiszeripar nagyarányú sócsökkentést lépne meg, az emberéleteket menthetne.

Gyep nélkül nincs húsmarhatartás

Mit jelent a legelő- és rétgazdálkodásban az innováció, hogyan növelhető a gyepek állateltartó képessége, milyen stratégiák léteznek a legelőgazdálkodásban? Tasi Julianna, a Szent István Egyetem docense szerint az ágazatban már az is innovációnak számít, ha szakszerűen, a jelenlegi gyakorlat helyett más megoldásokat alkalmazva gazdálkodunk.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozási továbbképzés a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága – az ingyenes szakmai programsorozata keretein belül – meghirdeti a „Tanuljunk együtt! - Zöldség-gyümölcs feldolgozás” elnevezésű rendezvényét.

Kitüntették dr. Kukovics Sándort

Érden, a március 15-ei ünnepségen, a Szepes Gyula Művelődési Központban adták át a városi kitüntetéseket. A közgyűlés Érdi Tudományos Díját az idén dr. Kukovics Sándor kapta, aki hosszú évek óta szerkeszti a Magyar Mezőgazdaság Juhászat című mellékletét.

Brexit: már a karácsonyi szerződések is késnek

Előfordulhat, hogy hiába keresik a hagyományos karácsonyi élelmiszertermékeket a brit édességek és csemegék rajongói az idei ünnepek alkalmával. Arról már sokat beszéltek, hogy a jelentős élelmiszerbehozatalra szoruló brit szigeteken korábban nem látott áruhiány és drágulás következhet be a Brexit miatt, de a jelek szerint a jellegzetesen brit termékek kivitele is komoly akadályok elé néz.

Madárinfluenza: nem lankadhat a figyelem

Európa több tagállamában, szórványosan továbbra is előfordul a magas patogenitású madárinfluenza megbetegedés házi és vadon élő madaraknál. A legújabb eseteket Bulgáriából jelentették, amelynek különös jelentősége, hogy hazánk ebbe az irányba élénk kereskedelmet folytat. A Nébih ezúton is felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára.