0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Pentele szerte jól sikerült az elmúlt év

Sok csapás érte a mezőgazdaságot Dunaújváros környékén is ebben az évben, de összességében jól végződött a munka.

Mindig vannak negatív dolgok, de ez az év mezőgazdasági szempontból nem volt rossz! – válaszolta némi meglepetésre a duol.hu év végi kérdésére Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője. Aki év közbeni, nem egyszer válaszolt elkeseredetten.

Most, az esztendő összegzésénél azonban (szerencsére) elmondhatja, hogy a növénytermesztés, amivel a Pentele Zrt. foglalkozik (állattenyésztő ágazatukat régen bezárták), idén is hozta az elvárhatót.

A búza kivételével, ami nagyon megszenvedte az aszályt, a repce, az árpa, a napraforgó átlagtermése nem volt annyira rossz,

a kukorica pedig a hosszú szárazság ellenére, a rendszerint az utolsó pillanatokban érkező kis esőkkel ebben a körzetben rekordnak számító, hektáronként tíz tonna fölötti terméseredményt produkált.

Annak ellenére, hogy a 2018. évben volt csapás bőven a mezőgazdaságra. Különösen a több hónapos aszály viselte meg a szárazföldi kultúrákat, de az év eleji nagy hideg sem tett jót a veteményeknek.

Ugyanakkor az is sokat elmond, hogy december végén még mindig 120 hektárnyi szántóföldjük állt beszántatlanul, ezeket a táblákat az esztendő utolsó napjaiban kellett megművelniük, mivel a hosszú szárazság miatt rendkívül kemény földben az eke gerendája is eltört…

Decemberre a cég raktárai is kiürültek, a napokban fejezték be a kukorica és napraforgó elszállítását. Az árak jobbak is lehettek volna, mondta Márkli János, különösen a napraforgó ára süllyedt sokat. Nagyon várják a téli csapadékot, mert a talajnak sokat kell(ene) töltődnie az aszály után. Ettől függ, hogy vetnek-e napraforgót: az csak akkor kerül a földbe, ha kevés lesz a nedvesség, mert más növényeknél jobban hasznosítja a csapadékot.

Forrás: duol.hu