0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megtalálták a legrégebbi növényi vírust

Arizona egyik ókori településén, az ősi pueblo indiánok által lakott területen a kutatók egy 1000 éves kukoricacsutka vizsgálatakor egy ez idáig még nem ismert, eddig felfedezett legrégebbi növényi vírust találtak.

Archeológiai mintákból eddig még csak néhány RNS-vírust fedeztek fel és ezek közül is egy 750 éves volt a legrégebbi. Az ősi növényi anyagot az indiánok által lakott Antelope House (Arizona) romjainál tárták fel.

A kanyonban élt ősi pueblo indiánok a többi között kukoricát, babot és tököt termesztettek. Az 1970-es évi ásatások során több mint 2 tonna, jól felismerhető formában megmaradt növényi anyagot tártak fel. Szén-14-es kormeghatározással igazolták, hogy az ősi minták körülbelül 1000 évesek.

A kukoricacsutkák elemzésekor a kutatók három, növényeket és gombákat fertőző, a Chrysoviridae családba tartozó, korábban ismeretlen vírus csaknem teljes genomját izolálták.

A chrysovírusok olyan perzisztens növényi vírusok, amelyek magok révén öröklődnek generációról generációra, és rendkívül hosszú ideig fennmaradnak a gazdanövényben. A perzisztens vírusok általában nem okoznak betegséget, és ritkán sikerül kimutatni jelenlétüket. Ez az első chrysovírus, amit kukoricából írtak le.

Forrás: news.psu.edu