Back to top

A méhészek kedvelt fafaja lehet a kínai mézesfa

A Kína középső részéről származó kínai mézesfa a hársfa elvirágzása után biztosíthatja a további nektárgyűjtést, és alkalmas lehet arra is, hogy a méhek télire bespájzoljanak.

A Kína középső részéről származó kínai mézesfa (Euodia hupehensis) hazánkban mintegy 12 méteresre növő, alacsonyan elágazó, terebélyes koronájú fa, sima, szürke kéreggel. Levelei páratlanul szárnyaltak és 7-9 levélkéből állnak, nyúlánk tojásdad alakúak, 6-12 centiméter hosszúak. Virágai végálló bugákban nyílnak, 4-5 tagúak, a szirmok 2-3 milliméter hosszúak. Virágai színe dekoratívan fehér, hosszú virágzási ideje július közepétől szeptemberig tart. Termése 4-5 hasábú, erősen terpentinszagú, vöröses tok. Magja apró, fényes, fekete, októberben érik.

A szélsőségesen sovány vagy nedves termőhelyek kivételével minden talajon jól nő, de a meleg, napos fekvést részesíti előnyben.

Fiatal korában fagyérzékeny, így kerülni kell a fagyzugos helyekre való telepítését. Fényigényes és szárazságtűrő. Dekoratív megjelenésével – kissé fénylő, nagy leveleivel, továbbá feltűnő színű virágzatával és terméságazataival – értékes park- és sorfa. Kiváló mézelő, bőséges pollenképző, virágzáskor rengeteg rovar lepi el.

A hársfa elvirágzása után biztosíthatja a további nektárgyűjtést, és alkalmas lehet arra is, hogy a méhek télire bespájzoljanak.

Mindezekből következően az akác mellett a méhészek kedvelt fafajává válhat, bár ennek ellenére még csak szórványosan telepítik. Magról könnyen szaporítható. Ültetése optimális ideje a március, akkortól, amikor a talaj hőmérséklete megközelíti a 7 Celsius-fokot. A magonc csemeték gyorsan nőnek, magassági növekedésük eleinte az 1-1,5 métert is meghaladhatja.

A téli, gondosan vermelt tárolást követően gyakori az egy éves csemeték faiskolai visszaiskolázása, 100 x 50 centiméteres hálózatban. A fiatal növényeket a nagy hidegek, vagy sok csapadék esetén a szárrothadás veszélyeztetheti a leginkább, ám a nagyobb facsemetéket már nem érintik ezek a gondok. A 2 éves suhángokat, illetve az idősebb sorfákat a gyümölcsösökéhez hasonló tág hálózatba (pl. 6x8 m) érdemes kiültetni.

Érdemes lenne a kínai mézesfát agrárerdészeti kísérletekben is kipróbálni, mert elsősorban kiemelkedő méhészeti tulajdonságait lehetne jól kihasználni.

Fájának hasznosítása terén elsősorban – bár erre vonatkozóan alig rendelkezünk ismeretekkel – a szerszámipar, illetve a cellulózgyártás jöhet szóba.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság / Erdőgazdaság és Faipar
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyapjúszivárvány

Véletlenül bukkantam rá Horváth Éva szépséges gyapjúgombolyagjaira. Nyár végén, a Mesterségek Ünnepének forgatagában hirtelen megállított a puha anyag és a pasztellszínek mesés keveréke. Megszámlálhatatlan árnyalat, valami jó, meleg természetességben. A kirakodó asztalka körül mezei virágokból és zöld szárakból font kerítés, mögötte egy mosolygós hölgy.

Nem indultak meg az időszakos források a Bükkben

A hétvégére igazi kiránduló időt jósolnak a meteorológusok! A szép napos időben a hőmérséklet akár 20 fokig is emelkedhet. Az erdei avarból egyre több helyen bújnak elő a tavasz színes virágai.

Tornapálya, kilátó és parkoló is készül az erdészetnél

Hét európai uniós pályázat keretében közel 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással valósulnak meg a természetjárás feltételeit javító fejlesztések 2020. szeptember végéig Magyarországon, köztük az EGERERDŐ Zrt. területén is.

Fontos fejlesztések a kirándulók egyik kedvenc helyszínén

„Ez a 21. századi erdők mintapéldája” – fogalmazott Nagy István agrárminiszter Királyréten, ahol ünnepélyes keretek közt Kirándulóközpontot adtak át. A természetjárók örömére a környéken számos fejlesztés valósult meg eddig s valósul meg a közeljövőben is.

Indul a medvehagymaszezon: nem mindegy, honnan és mennyit szedünk!

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Azonban nem mindegy, honnan és mennyit gyűjtünk ebből az erdei csemegéből.

Ma az erdőket ünnepli a világ

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2012-es döntése értelmében, március 21-én az erdők nemzetközi napját ünnepeljük. Azóta minden évben szerte a világon számtalan rendezvény irányítja a figyelmet a fák jelentőségére. Az idei év mottója alapján – „Tanuljuk meg szeretni az erdőket!” – a középpontban az oktatás szerepe áll a fenntartható erdőgazdálkodásban és a biológiai sokféleség megőrzésében.

Körtvélyesi kilátó

Az Országos Kéktúra útvonaláról érdemes egy kis kitérőt tenni – Tatabánya várostól is karnyújtásnyira – a Vértesi Erdő Zrt. által 2016-ban emelt Körtvélyesi kilátóhoz.

Erdei fejlesztések indulnak 3,5 milliárd forintból

Hét sikeres uniós pályázat 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásából a természetjárás feltételeit javító, erdei fejlesztések indulnak 2020 szeptember végéig országszerte - jelentette be a beruházást koordináló Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) szakmai vezetője sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Méhészek figyelem: április 8-ig kérhető támogatás a varroa elleni védekezéshez

A Magyar Államkincstár (Kincstár) felhívja a méhész-gazdálkodók figyelmét arra, hogy a méhészetek varroa atka elleni gyógyszeres védekezésének támogatására 2019. április 8-áig nyújthatják be kifizetési kérelmeiket személyesen vagy postai úton a lakhely/székhely szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz.

Szarvasgombászok figyelem: fontos határidő közeleg

A hatályos jogszabályi előírások alapján szarvasgombát gyűjteni csak érvényes gyűjtési napló birtokában lehet. A gyűjtőknek a 2019 előtt kiállított gyűjtési naplókat 2019. április 30-ig kell benyújtaniuk érvényesítés céljából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A hivatal május első hetében kezdi meg az érvényesített dokumentumok postázását.