Back to top

A méhészek kedvelt fafaja lehet a kínai mézesfa

A Kína középső részéről származó kínai mézesfa a hársfa elvirágzása után biztosíthatja a további nektárgyűjtést, és alkalmas lehet arra is, hogy a méhek télire bespájzoljanak.

A Kína középső részéről származó kínai mézesfa (Euodia hupehensis) hazánkban mintegy 12 méteresre növő, alacsonyan elágazó, terebélyes koronájú fa, sima, szürke kéreggel. Levelei páratlanul szárnyaltak és 7-9 levélkéből állnak, nyúlánk tojásdad alakúak, 6-12 centiméter hosszúak. Virágai végálló bugákban nyílnak, 4-5 tagúak, a szirmok 2-3 milliméter hosszúak. Virágai színe dekoratívan fehér, hosszú virágzási ideje július közepétől szeptemberig tart. Termése 4-5 hasábú, erősen terpentinszagú, vöröses tok. Magja apró, fényes, fekete, októberben érik.

A szélsőségesen sovány vagy nedves termőhelyek kivételével minden talajon jól nő, de a meleg, napos fekvést részesíti előnyben.

Fiatal korában fagyérzékeny, így kerülni kell a fagyzugos helyekre való telepítését. Fényigényes és szárazságtűrő. Dekoratív megjelenésével – kissé fénylő, nagy leveleivel, továbbá feltűnő színű virágzatával és terméságazataival – értékes park- és sorfa. Kiváló mézelő, bőséges pollenképző, virágzáskor rengeteg rovar lepi el.

A hársfa elvirágzása után biztosíthatja a további nektárgyűjtést, és alkalmas lehet arra is, hogy a méhek télire bespájzoljanak.

Mindezekből következően az akác mellett a méhészek kedvelt fafajává válhat, bár ennek ellenére még csak szórványosan telepítik. Magról könnyen szaporítható. Ültetése optimális ideje a március, akkortól, amikor a talaj hőmérséklete megközelíti a 7 Celsius-fokot. A magonc csemeték gyorsan nőnek, magassági növekedésük eleinte az 1-1,5 métert is meghaladhatja.

A téli, gondosan vermelt tárolást követően gyakori az egy éves csemeték faiskolai visszaiskolázása, 100 x 50 centiméteres hálózatban. A fiatal növényeket a nagy hidegek, vagy sok csapadék esetén a szárrothadás veszélyeztetheti a leginkább, ám a nagyobb facsemetéket már nem érintik ezek a gondok. A 2 éves suhángokat, illetve az idősebb sorfákat a gyümölcsösökéhez hasonló tág hálózatba (pl. 6x8 m) érdemes kiültetni.

Érdemes lenne a kínai mézesfát agrárerdészeti kísérletekben is kipróbálni, mert elsősorban kiemelkedő méhészeti tulajdonságait lehetne jól kihasználni.

Fájának hasznosítása terén elsősorban – bár erre vonatkozóan alig rendelkezünk ismeretekkel – a szerszámipar, illetve a cellulózgyártás jöhet szóba.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság / Erdőgazdaság és Faipar
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csarna-völgyi kisvasút: az érem másik oldala

Tavaly év végén nagy hullámokat vetett a Börzsöny északi völgyében tervezett kisvasút-helyreállítási projekt, aminek a megakadályozása érdekében jelentős erőket mozgósított a természetvédelem, a legutolsó információk szerint sikeresen. A projekt tehát lefújva, marad a romhalmaz a Csarna-völgyben.

1,5 millió méhcsalád mandulán

Januári méhészhírek a nagyvilágból: A méhállomány fele mandulán; Méhtolvajt bírságoltak Németországban (Neckarsulm); Kis kaptárbogár elleni stratégiaváltás Dél-Olaszországban?

Terebélyesedő zöldben - interjú Nagy Istvánnal

Lapunkban rendszeresen tudósítunk a bő 2 millió hektár hazai erdő 56 százalékát kezelő állami erdőgazdaságok közjóléti beruházásairól. Nagy István agrárminiszter szerint az erdőknek továbbra is közösségi célokat kell szolgálni, és ebbe az állami erdőgazdaságok gazdasági tevékenysége mellett szervesen beletartozik a közjóléti szolgáltatás is.

Több mint hétezer gyerek a NYÍRERDŐ-nél

Egyre népszerűbb a NYÍRERDŐ Zrt. által fenntartott Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola, és a Nyíregyházi Erdészete által fenntartott Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola is eredményes évet zárt.

A túltartott vadállomány drasztikus csökkentése a cél

Felére csökkenté a túlszaporodott magyarországi nagyvadállományt a kormány – hangzott el többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara január 16-i, kecskeméti erdő- és vadgazdálkodási fórumán. De a vadgazdálkodási szabályozás újragondolása is felmerült.

Sok százezer utas az Északerdő kisvasútjain

Sok százezren utaztak az elmúlt évben az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. kisvasútjain, a lillafüredin (LÁEV) és a pálházin (PÁÉV), évtizedes rekordokat megdöntve ezáltal - tájékoztatta a társaság az MTI-t szerdán.

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

A termeszek, mint az esőerdő megmentői

Ugyan hazánkban nem élnek, de valószínűleg mindenki hallott már arról, mekkora kárt képesek okozni a termeszek a fából készült tárgyakban. Ebből arra következtethetnénk, hogy az erdőben a jelenlétük a fáknak inkább gond, sem mint segítség. Azonban úgy tűnik, mégiscsak hasznosak ezek a rovarok az erdőnek.

Ahol a Kisalföld és a Bakony összeér

A Bakonyerdő Zrt.-ről elsőként a nevében szereplő hegyvidék, vagy a Balaton-felvidék jut legtöbbek eszébe, de területünk nem csupán e két tájra terjed ki. A hegyvidék lábánál, a Marcal folyó medencéjében fekvő Pápa–Devecseri síkság erdeinek jó részét is mi kezeljük, s e változatos, gyönyörű vidék számos fölfedezni valót tartogat az ide érkezőknek.

Essen a nehézség a kaptárainkba – megújult a Méhészet(videó)

Melyek a hazai méhészet Achilles-sarkai? Miért beteg a mézpiac, hogyhogy jobban megy a hamis méz? Miként növelhető a hazai mézfogyasztás? Hogyan álljunk neki a méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztésének? A megújult Méhészet magazinból kiderül!