0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A méhészek kedvelt fafaja lehet a kínai mézesfa

A Kína középső részéről származó kínai mézesfa a hársfa elvirágzása után biztosíthatja a további nektárgyűjtést, és alkalmas lehet arra is, hogy a méhek télire bespájzoljanak.

A Kína középső részéről származó kínai mézesfa (Euodia hupehensis) hazánkban mintegy 12 méteresre növő, alacsonyan elágazó, terebélyes koronájú fa, sima, szürke kéreggel. Levelei páratlanul szárnyaltak és 7-9 levélkéből állnak, nyúlánk tojásdad alakúak, 6-12 centiméter hosszúak. Virágai végálló bugákban nyílnak, 4-5 tagúak, a szirmok 2-3 milliméter hosszúak. Virágai színe dekoratívan fehér, hosszú virágzási ideje július közepétől szeptemberig tart. Termése 4-5 hasábú, erősen terpentinszagú, vöröses tok. Magja apró, fényes, fekete, októberben érik.

A szélsőségesen sovány vagy nedves termőhelyek kivételével minden talajon jól nő, de a meleg, napos fekvést részesíti előnyben.

Fiatal korában fagyérzékeny, így kerülni kell a fagyzugos helyekre való telepítését. Fényigényes és szárazságtűrő. Dekoratív megjelenésével – kissé fénylő, nagy leveleivel, továbbá feltűnő színű virágzatával és terméságazataival – értékes park- és sorfa. Kiváló mézelő, bőséges pollenképző, virágzáskor rengeteg rovar lepi el.

A hársfa elvirágzása után biztosíthatja a további nektárgyűjtést, és alkalmas lehet arra is, hogy a méhek télire bespájzoljanak.

Mindezekből következően az akác mellett a méhészek kedvelt fafajává válhat, bár ennek ellenére még csak szórványosan telepítik. Magról könnyen szaporítható. Ültetése optimális ideje a március, akkortól, amikor a talaj hőmérséklete megközelíti a 7 Celsius-fokot. A magonc csemeték gyorsan nőnek, magassági növekedésük eleinte az 1-1,5 métert is meghaladhatja.

A téli, gondosan vermelt tárolást követően gyakori az egy éves csemeték faiskolai visszaiskolázása, 100 x 50 centiméteres hálózatban. A fiatal növényeket a nagy hidegek, vagy sok csapadék esetén a szárrothadás veszélyeztetheti a leginkább, ám a nagyobb facsemetéket már nem érintik ezek a gondok. A 2 éves suhángokat, illetve az idősebb sorfákat a gyümölcsösökéhez hasonló tág hálózatba (pl. 6×8 m) érdemes kiültetni.

Érdemes lenne a kínai mézesfát agrárerdészeti kísérletekben is kipróbálni, mert elsősorban kiemelkedő méhészeti tulajdonságait lehetne jól kihasználni.

Fájának hasznosítása terén elsősorban – bár erre vonatkozóan alig rendelkezünk ismeretekkel – a szerszámipar, illetve a cellulózgyártás jöhet szóba.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság / Erdőgazdaság és Faipar