0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mediterrán melléktermékek brojlereknek

A World's Poultry Science Journalban egy olasz kutatócsoport két cikkben számolt be a mediterrán és közel-keleti térség tipikus növénytermesztési termékeinek feldolgozása alkalmával nyert melléktermékek baromfitakarmányozásban történő felhasználásáról.

Az áttekintésben nemcsak tipikusan mediterrán melléktermékek, hanem akár a hazai gyakorlatban is előforduló anyagok is találhatók.

A két publikáció bemutatja a mediterrán és a közel-keleti régiókból származó tipikus gyümölcsök feldolgozásakor keletkező melléktermékeknek a baromfi teljesítményére, az immunválaszra, a vérplazma-összetevőkre, a bél mikrobiotára és az enzimaktivitásra gyakorolt hatásait.

A citrusfélék, a szőlő, a gránátalma és az alma feldolgozása során keletkezett melléktermékeknek számottevő a bioaktívanyag-tartalma (polifenolok, flavonoidok), amelyeknek jelentős az antioxidáns képessége.

A citrusfélékből és a szőlőből származó hulladék sikeresen adagolható a brojlercsirkék étrendjébe 3 százalékig, aminek eredményeképpen nőtt a húsmennyiség és átlagosan 10 százalékkal csökkent a testüregizsír-mennyiség.

A 2 százalékos gránátalma-kiegészítés esetén brojlercsirkékben 12 százalékkal javult a takarmányhasznosítás. Az almafeldolgozás során keletkező melléktermékek brojlercsirkék esetében legfeljebb 5, a tojótyúkok étrendjében legfeljebb 10 százalékban alkalmazhatók, hatására csökken az oxidatív stressz.

A vizsgálat a tipikusan mediterrán és közel-keleti régiókból származó növények melléktermékeinek a baromfi teljesítményére, a hasított testre, az immunválaszra, a plazmára, a bél mikrobiotára és az enzimaktivitásra gyakorolt hatásait is elemezte.

A paradicsomból, az olajbogyóból, a napraforgóból és a napraforgó feldolgozásából származó melléktermékeknek értékes táplálkozási jellemzői vannak, és amik a takarmányköltségek csökkentése érdekében a baromfitápokba is bekeverhetők.

A paradicsom- és az olajbogyó-feldolgozás melléktermékei a brojlercsirkék és a tojótyúkok étrendjébe akár 10 százalékban is beilleszthetők a termelésre gyakorolt káros hatások nélkül. Ugyanakkor bizonyíthatóan javítják a vér biokémiai jellemzőit, főleg az antioxidáns tartalmát. A napraforgó és datolya melléktermékei akár 30–40 százalékban történő alkalmazása brojler esetében nagyobb hústömeget, tojótyúkok esetében több tojást eredményezett.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság