Back to top

Megbízható pritaminpaprikák

Régóta termesztett fajtatípus hazánkban a paradicsom alakú paprika, a bolgár kertészek honosították meg. A kezdetben termesztett szabad elvirágzású (konstans) fajtákat idővel fölváltották a nagyobb termőképességű, jobb bogyóminőségű hibridek.

Varró Péter: az intézet korszerű üvegházában évente két nemzedékkel dolgozunk
Hazánkban az első prita­min­hib­ridet Túri István nemesítette, majd azt továbbiak követték a 2014 óta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ hálózatához tartozó Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. nemesítőműhelyéből.

Munkájuk legújabb gyümölcse, a még csak kóddal jelzett ZKI-hibrid pedig az eddigi fajtáknál is biztonságosabban és jövedelmezőbben ter­meszthető szabadföldön, tudtuk meg Varró Péter nemesítőtől.

Jelenleg mintegy 400 hektáron termesztenek pritaminpaprikát hazánkban, zömmel szabadföldön, és túlnyomórészt ipari földolgozásra. Ennek a zöldségnek a termesztése is koncentrálódik, a jövedelmezőséghez és a piaci minőségi igények kielégítéséhez szükséges intenzív technológiára (csepegtetőöntözés, a bakhátak fóliás talajtakarása) ugyanis nem tud minden kertész átállni.

A megbízható termés érdekében a földolgozók, fölvásárlók a fajtákhoz is ragaszkodnak, elvárásaikat maradéktalanul kielégíti a Bihar F1 fajta, ezért is piacvezető. Nemcsak a földolgozók követelményeinek felel meg, a frisspiacon is kedvelik. A megtermelt paradicsom alakú paprikának mi csak a töredékét fogyasztjuk nyersen, és a hazai kínálatot nagyban befolyásolja a romániai termesztés sikere.

Romániában ugyan­is nagyon népszerű a pritaminpaprika, több mint 1000 hektáron termesztik kizárólag friss fogyasztásra.

Ott azonban még mindig nagy a konstans fajták aránya, ezért ha időjárási vagy növényvédelmi gondok miatt nem terem elég paprika, a Kecske­mét-Kunadacs környéki, valamint a hajdúsági termőtájból is sokat szállítanak keleti szomszédunkhoz. A román fogyasztók a nagy, darabos bogyókat keresik, így a Bihar F1 ott is piacvezető.

A hibridben rejlő kedvező tulajdonságok kiaknázásához intenzív technológiát kell alkalmazni
Megbízható termés

Kiváló bogyóminőségén, nagy termőképességén kívül a hibrid nagy előnye, hogy ellenálló a xantomonászos betegséggel szemben. Még erős fertőzéskor is biztonságosan termeszthető, nem kell permetezni a baktérium ellen a tenyészidőszakban. Ezzel megkönnyíti a kertészek dolgát, mert nedves, párás időszakban a kórokozó megtizedelheti az állományokat, főként, ha közvetlenül a kiültetés után fertőzi a növényeket. A beteg, lombjukat vesztett tövek nem kötnek be, „elúszik” a termelő haszna. A kasugamicin hatóanyag csak szükséghelyzeti engedéllyel használható paprikában a baktériumos betegség ellen, a rézkészítményekkel viszont már nem lehet biztonsággal megvédeni a paprikát.

A Bihar F1 az egyik első Xanthomonas-rezisztens paradicsom alakú paprika, amelyben az ellenállóság kiváló termésminőséggel társul.

A hibrid termesztése a kertészek és a földolgozók kockázatát egyaránt mérsékli, számíthatnak a tervezett mennyiségű és minőségű árualapra. Már a román gazdák közül is mind többen fölismerik a hibridek, illetve azokhoz kapcsolódóan az intenzív szabadföldi termesztés előnyeit. A Bihar F1 határon túli termesztésének terjesztésében segít a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. romániai képviselete.

Ellenállóság, kiváló minőség

A xantomonászos betegségen kívül a paprikaállományokat is mind gyakrabban fertőzi az uborka mozaik vírus (CMV) a levéltetvek közvetítésével. Már néhány levéltetű is meglehetősen nagy gazdasági kárt okozhat a CMV terjesztésével. Minél korábbi fejlődési szakaszban fertőzi a vírus a növényt, annál nagyobb a kár: rövid szártagú hajtások fejlődnek keskeny levelekkel, a tövek nem kötnek, vagy torz bogyók képződnek. A seprűsödéssel, csokrosodással járó újhitűség kórokozójának sok a gazdanövénye, a szomszédos gyümölcsültetvényekről, más zöld­ségfajokról vagy gyomnövényekről is átvihetik a levéltetvek. A kockázat a levéltetvek elleni permetezés ellenére nagy, három éve például olyan nagymértékű volt a fertőzés Kelet-Magyarországon, hogy a fóliasátrakban is tönkretette a paprikaállományokat, több fajtatípusból is, emlékeztetett Varró Péter.

Az újdonság nemcsak ellenálló, sokat terem és a bogyóminősége is kiváló
A hazánkban forgalmazott két CMV-rezisztens tölteni való fehér hajtatási paprikahibrid mellett a ZKI Zrt. a szabadföldi paprikatermesztésben lépett előre:

hamarosan megjelenik az első CMV-ellenálló prita­minhibridje, és gőzerővel dolgoznak a fűszer- és almapaprikában is az ellenállóság beépítésén.

Mit sem ér azonban az ellenállóság, ha a fajta nem terem eleget és nem megfelelő a bogyóminősége. A nemesítés során ezért arra törekedtek, hogy az újdonság a CMV- és baktérium-ellenállóságon kívül hordozza a Bihar F1 kedvező tulajdonságait is: legyen nagy termőképességű, darabos, nagy bogyókat neveljen, és azokat lehetőleg könnyen lehessen szedni, ne szoruljanak az ágvillába, és pattintva törjön a kocsányuk. A napégés megelőzésének feltétele a jó lombborítottság.

Mivel elsősorban földolgozók igényére termesztik a kertészek, szintén elvárás a könnyű szeletelhetőség, a jó kihozatal, azaz a nagy bogyókban kicsi legyen a magház.

Ezek mellett a húsminőség és a beltartalom (szín, szárazanyag-tartalom) is mind fontosabb tulajdonság feldolgozói szempontból is. A zárt bibepont megakadályozza a magházpenészedést, és a vírus- és baktériumellenállóság sem csak a termésbiztonságot növeli, hanem a növényvédelmi kiadásokat is mérsékli, így még jövedelmezőbb lehet a termesztés. Ha nem kell rendszeresen permetezni, az ápolási munkák, szedések ütemezése is könnyebb.

Már termelők is tesztelhetik

Az ellenállóságot a ZKI nemesítői hagyományos visszakeresztezéssel érték el, a rezisztencia érdekében rendkívül távoli fajtatípushoz nyúltak vissza. Nagyszámú vonalból emelték ki a szülői vonalakat. A nemesítés gyorsításához évi két nemzedékkel dolgoztak, ehhez a központi kecskeméti telephelyen négy éve felépült egyhektáros, 13 egységből álló nemesítői üvegház teremtette meg a föltételeket. A GINOP pályázaton elnyert támogatással létrehozott berendezést pótmegvilágítással, korszerű tápoldatozó-rendszerrel, energiaernyővel, vektorhálóval is fölszerelték. A nemesítők munkáját klimatizált, mesterséges megvilágítással ellátott klímakamrák, valamint a fővárosi kórtani és a kecskeméti virológiai laboratórium is segíti.

A nemesítés csapatmunka, a rezisztencia beépítésében együtt dolgoztak a virológus és bakteriológus munkatársakkal.

Évente két nemzedékben tesztelték a vonalakat az újdonságot jelentő CMV-re és a xantomonászos betegséggel szembeni ellenállóságot adó Bs-2 gén jelenlétére.

Az üvegházban a mesterséges fertőzés után folyamatosan szelektálták a kókuszpaplanba ültetett vonalakat a szabadföldi körülmények ismeretében. A tesztelések elsődleges célkörnyezete a szabadföld, ezért ott is megfigyelték a vonalakat a gyakorlatban alkalmazott technológiával, termesztési körülmények közt. Később a kiválasztott vonalakból nemesített hibrideket is összehasonlították az intézet szabadföldi kísérleti területén, majd a legjobbakat az összes hazai és romániai ter­mesztő­körzetben próbára tették. A ZKI 09-032 kereskedelmi kóddal ellátott hibrid mindenütt jól teljesített, és a kétszeres ellenállóságon kívül még a Bihar F1-nél is nagyobb a termőképes­sége és a bogyómérete. Próbatermesztéshez már vetőmagot is tud adni belőle a ZKI Zrt.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2018/48 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szüleink gyümölcsöskertje

Szabó István a régmúlt gabonanövényeit, gyümölcseit kutatja, gyűjti, őrzi. Nemrég gyümölcsöst telepítettek Alsópáhokon a professzornak köszönhetően, amely a „Szüleink gyümölcsöskertje” nevet kapta. Ezzel párhuzamosan könyvet írt a felkutatott régi fajtákról, amely hamarosan megjelenik.

A betiltott lóbab

Az olaszországi Sesto Fiorentino polgármestere, Lorenzo Falchi megtiltotta a lóbab termesztését egy beteg gyermek védelmében. A gyermek házától 300 méteres körzetben rendelte el a növények felszámolását.

A ligeti szőlő badacsonyi karrierje

Nagy Zóra Annamária lelkesen beszél szakterületéről, mintha mindenki számára magától értetődő, hétköznapi dolgokról számolna be. Ennek ellenére erősen koncentrálnom kell, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársának minden szavát értsem. Munkáját máris sokszor és több helyen elismerték.

Növényvédelmi előrejelzés – tűzelhalásveszély

Tipikus áprilisi időjárásnak lehettünk tanúi, hűvös és meleg napok váltogatták egymást, szerencsére fagy nem volt. A szárazság a kisebb esők ellenére nem enyhült. Rajzik a cserebogár, fertőz a tűzelhalás, és kártevő rovarok egész sorával találkozhatunk.

Figyelem! Már nem várja meg a hatóság a júliust a parlagfű-ellenőrzésekkel

Változott a jogszabály, eltörölték a jól ismert július 1-jei határidőt – mostantól a parlagfű zöldbimbós állapotának kialakulását kell megakadályozni, és ezt a hatóságok folyamatosan ellenőrzik. A módosításnak szakmai indoka volt, idővel világossá vált ugyanis, hogy a virágzást közvetlenül megelőző kaszálásnak nincs érdemi hatása, más irányban kell keresni a megoldást.

Június 10-ig kell teljesíteni a tömeges méhpusztulások felderítéséhez kapcsolódó adatszolgáltatást

A Nébih az elmúlt hetekben több mint 12 000 gazdálkodótól kért növénytermesztési technológiai adatszolgáltatást a 2018-as tömeges méhpusztulások felderítése érdekében. Az ügyfélkapuval nem rendelkező termelőktől érkezett visszajelzések alapján a hivatal az adatszolgáltatási határidőt 2019. június 10-ig meghosszabbította.

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezentúl Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként (FÉSZ) működik tovább - közölte a mintegy 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet szerdán az MTI-vel.

Nevezzük diborkának! Dinnye-uborka hibrid a piacon

Kedvező előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különlegesség termesztése, mára eléri a 4000 tonnát és a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki.

A magyar vetőmag-szakma sikerre van ítélve

„A hazai vetőmag-ágazatnak vezető szerepet kell betöltenie agráriumunkban”- adta meg az alaphangot a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hozzátette, a világban zajló gazdasági változások egyre nagyobb kihívást jelentenek, a hazai agrártermelés fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják.

Peszticidek szennyezik Európa folyóvizeit

Az Európa folyóin és csatornáin végzett tesztek száznál több peszticidet mutattak ki, melyek között 24 olyan szer is volt, amely nem engedélyezett az EU-ban történő felhasználásra. A vizsgálat során 10 ország 29 folyójából vett mintákban 21 állatgyógyászati készítményt is találtak.