Back to top

Megbízható pritaminpaprikák

Régóta termesztett fajtatípus hazánkban a paradicsom alakú paprika, a bolgár kertészek honosították meg. A kezdetben termesztett szabad elvirágzású (konstans) fajtákat idővel fölváltották a nagyobb termőképességű, jobb bogyóminőségű hibridek.

Varró Péter: az intézet korszerű üvegházában évente két nemzedékkel dolgozunk
Hazánkban az első prita­min­hib­ridet Túri István nemesítette, majd azt továbbiak követték a 2014 óta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ hálózatához tartozó Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. nemesítőműhelyéből.

Munkájuk legújabb gyümölcse, a még csak kóddal jelzett ZKI-hibrid pedig az eddigi fajtáknál is biztonságosabban és jövedelmezőbben ter­meszthető szabadföldön, tudtuk meg Varró Péter nemesítőtől.

Jelenleg mintegy 400 hektáron termesztenek pritaminpaprikát hazánkban, zömmel szabadföldön, és túlnyomórészt ipari földolgozásra. Ennek a zöldségnek a termesztése is koncentrálódik, a jövedelmezőséghez és a piaci minőségi igények kielégítéséhez szükséges intenzív technológiára (csepegtetőöntözés, a bakhátak fóliás talajtakarása) ugyanis nem tud minden kertész átállni.

A megbízható termés érdekében a földolgozók, fölvásárlók a fajtákhoz is ragaszkodnak, elvárásaikat maradéktalanul kielégíti a Bihar F1 fajta, ezért is piacvezető. Nemcsak a földolgozók követelményeinek felel meg, a frisspiacon is kedvelik. A megtermelt paradicsom alakú paprikának mi csak a töredékét fogyasztjuk nyersen, és a hazai kínálatot nagyban befolyásolja a romániai termesztés sikere.

Romániában ugyan­is nagyon népszerű a pritaminpaprika, több mint 1000 hektáron termesztik kizárólag friss fogyasztásra.

Ott azonban még mindig nagy a konstans fajták aránya, ezért ha időjárási vagy növényvédelmi gondok miatt nem terem elég paprika, a Kecske­mét-Kunadacs környéki, valamint a hajdúsági termőtájból is sokat szállítanak keleti szomszédunkhoz. A román fogyasztók a nagy, darabos bogyókat keresik, így a Bihar F1 ott is piacvezető.

A hibridben rejlő kedvező tulajdonságok kiaknázásához intenzív technológiát kell alkalmazni
Megbízható termés

Kiváló bogyóminőségén, nagy termőképességén kívül a hibrid nagy előnye, hogy ellenálló a xantomonászos betegséggel szemben. Még erős fertőzéskor is biztonságosan termeszthető, nem kell permetezni a baktérium ellen a tenyészidőszakban. Ezzel megkönnyíti a kertészek dolgát, mert nedves, párás időszakban a kórokozó megtizedelheti az állományokat, főként, ha közvetlenül a kiültetés után fertőzi a növényeket. A beteg, lombjukat vesztett tövek nem kötnek be, „elúszik” a termelő haszna. A kasugamicin hatóanyag csak szükséghelyzeti engedéllyel használható paprikában a baktériumos betegség ellen, a rézkészítményekkel viszont már nem lehet biztonsággal megvédeni a paprikát.

A Bihar F1 az egyik első Xanthomonas-rezisztens paradicsom alakú paprika, amelyben az ellenállóság kiváló termésminőséggel társul.

A hibrid termesztése a kertészek és a földolgozók kockázatát egyaránt mérsékli, számíthatnak a tervezett mennyiségű és minőségű árualapra. Már a román gazdák közül is mind többen fölismerik a hibridek, illetve azokhoz kapcsolódóan az intenzív szabadföldi termesztés előnyeit. A Bihar F1 határon túli termesztésének terjesztésében segít a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. romániai képviselete.

Ellenállóság, kiváló minőség

A xantomonászos betegségen kívül a paprikaállományokat is mind gyakrabban fertőzi az uborka mozaik vírus (CMV) a levéltetvek közvetítésével. Már néhány levéltetű is meglehetősen nagy gazdasági kárt okozhat a CMV terjesztésével. Minél korábbi fejlődési szakaszban fertőzi a vírus a növényt, annál nagyobb a kár: rövid szártagú hajtások fejlődnek keskeny levelekkel, a tövek nem kötnek, vagy torz bogyók képződnek. A seprűsödéssel, csokrosodással járó újhitűség kórokozójának sok a gazdanövénye, a szomszédos gyümölcsültetvényekről, más zöld­ségfajokról vagy gyomnövényekről is átvihetik a levéltetvek. A kockázat a levéltetvek elleni permetezés ellenére nagy, három éve például olyan nagymértékű volt a fertőzés Kelet-Magyarországon, hogy a fóliasátrakban is tönkretette a paprikaállományokat, több fajtatípusból is, emlékeztetett Varró Péter.

Az újdonság nemcsak ellenálló, sokat terem és a bogyóminősége is kiváló
A hazánkban forgalmazott két CMV-rezisztens tölteni való fehér hajtatási paprikahibrid mellett a ZKI Zrt. a szabadföldi paprikatermesztésben lépett előre:

hamarosan megjelenik az első CMV-ellenálló prita­minhibridje, és gőzerővel dolgoznak a fűszer- és almapaprikában is az ellenállóság beépítésén.

Mit sem ér azonban az ellenállóság, ha a fajta nem terem eleget és nem megfelelő a bogyóminősége. A nemesítés során ezért arra törekedtek, hogy az újdonság a CMV- és baktérium-ellenállóságon kívül hordozza a Bihar F1 kedvező tulajdonságait is: legyen nagy termőképességű, darabos, nagy bogyókat neveljen, és azokat lehetőleg könnyen lehessen szedni, ne szoruljanak az ágvillába, és pattintva törjön a kocsányuk. A napégés megelőzésének feltétele a jó lombborítottság.

Mivel elsősorban földolgozók igényére termesztik a kertészek, szintén elvárás a könnyű szeletelhetőség, a jó kihozatal, azaz a nagy bogyókban kicsi legyen a magház.

Ezek mellett a húsminőség és a beltartalom (szín, szárazanyag-tartalom) is mind fontosabb tulajdonság feldolgozói szempontból is. A zárt bibepont megakadályozza a magházpenészedést, és a vírus- és baktériumellenállóság sem csak a termésbiztonságot növeli, hanem a növényvédelmi kiadásokat is mérsékli, így még jövedelmezőbb lehet a termesztés. Ha nem kell rendszeresen permetezni, az ápolási munkák, szedések ütemezése is könnyebb.

Már termelők is tesztelhetik

Az ellenállóságot a ZKI nemesítői hagyományos visszakeresztezéssel érték el, a rezisztencia érdekében rendkívül távoli fajtatípushoz nyúltak vissza. Nagyszámú vonalból emelték ki a szülői vonalakat. A nemesítés gyorsításához évi két nemzedékkel dolgoztak, ehhez a központi kecskeméti telephelyen négy éve felépült egyhektáros, 13 egységből álló nemesítői üvegház teremtette meg a föltételeket. A GINOP pályázaton elnyert támogatással létrehozott berendezést pótmegvilágítással, korszerű tápoldatozó-rendszerrel, energiaernyővel, vektorhálóval is fölszerelték. A nemesítők munkáját klimatizált, mesterséges megvilágítással ellátott klímakamrák, valamint a fővárosi kórtani és a kecskeméti virológiai laboratórium is segíti.

A nemesítés csapatmunka, a rezisztencia beépítésében együtt dolgoztak a virológus és bakteriológus munkatársakkal.

Évente két nemzedékben tesztelték a vonalakat az újdonságot jelentő CMV-re és a xantomonászos betegséggel szembeni ellenállóságot adó Bs-2 gén jelenlétére.

Az üvegházban a mesterséges fertőzés után folyamatosan szelektálták a kókuszpaplanba ültetett vonalakat a szabadföldi körülmények ismeretében. A tesztelések elsődleges célkörnyezete a szabadföld, ezért ott is megfigyelték a vonalakat a gyakorlatban alkalmazott technológiával, termesztési körülmények közt. Később a kiválasztott vonalakból nemesített hibrideket is összehasonlították az intézet szabadföldi kísérleti területén, majd a legjobbakat az összes hazai és romániai ter­mesztő­körzetben próbára tették. A ZKI 09-032 kereskedelmi kóddal ellátott hibrid mindenütt jól teljesített, és a kétszeres ellenállóságon kívül még a Bihar F1-nél is nagyobb a termőképes­sége és a bogyómérete. Próbatermesztéshez már vetőmagot is tud adni belőle a ZKI Zrt.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2018/48 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

A németek megfeleznék a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

Ismeretlen betegség tizedeli a bükkfákat

Egyelőre nem tudni, milyen kórokozó pusztítja a bükkfákat az Amerikai Egyesült Államok illetve Kanada területén. Aggodalomra ad okot, hogy a betegséget az európai bükkből (Fagus sylvatica) is kimutatták.

A szívó kártevők réme

Bár az elmúlt években nem volt jellemző, hogy új hatóanyaggal jelennek meg a növényvédős cégek, a Bayer Hungária Kft. most mégis meglepte a gazdákat. A cég országjáró szőlő szimpóziumának egri állomásán mutatkozott be az idei év nagy újdonsága, a Sivanto prime, amelyet egyszerűen úgy jellemeztek, hogy a természet ajándéka a szívó kártevők ellen.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

Nagykoalíciós egyet nem értés

Németországban egy, a közelmúltban a Neue Osnabrücker Zeitung c. napilapnak adott interjúban Svenja Schulze (SPD) szövetségi környezetvédelmi miniszter azt vetette Julia Klöckner (CDU) élelmezési és mezőgazdasági miniszter szemére, hogy az agrártárca vezetőjeként a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről folytatott viták során nem veszi kellően figyelembe a környezetvédelem érdekeit.

Sok pénz bejött a chipsadóból, csak a népnevelés nem sikerült

Bevezetése óta közel 200 milliárd forint költségvetési rést tömött be a népegészségügyi termékadó. Adóként bevált, népnevelési eszközként viszont kétséges a hatása.

Új növényfajtákkal a klímaváltozás ellen

Az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása Ausztriában a szántóföldi növényeknél 10-15 százalékos terméscsökkenést okozott, ám egyes más növényi kultúrák esetében a veszteség akár a 40 százalékot is eléri. Erős visszaesés jellemezte a gyümölcs- és zöldségtermelést is; egyedül a szőlőtermelők zártak viszonylag kedvező szezont.

Feldolgozásra jobbak a magyar kajszik

Kajszi- és szilvafajták vizsgáztak Cegléden a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet állomásán rendezett befőttbírálaton. Ismét bebizonyosodott, hogy feldolgozásra a közkedvelt hazai fajták a legjobbak. A tavalyi fagykár miatt kevesebb fajtát vontak vizsgálatba és az előzetes próbák alapján befőtt, ivólé vagy lekvár készült belőlük, amit népes szakmai bizottság bírált.