Back to top

Új tehén értékelési mutatót dolgoztak ki a francia charolais tenyésztők

Ez évtől új, komplex mutató segíti a francia charolais tenyésztőket, hogy a tenyészetükben termelő teheneket gazdasági hasznosságuk és életteljesítményük alapján gyorsan és egyszerűen tudják rangsorolni.

Az Ecow-nak elnevezett mutatót a Francia Charolais Tenyésztők Egyesülete a Francia Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületével közösen dolgozta ki. Minden tehénnél borjazásonként számítanak egy Ecow indexet, majd ezekből az értékekből az állat teljes életciklusára vonatkozó összesített mutatót is meghatároznak.

Fotó: Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete
A mutató kiszámításához olyan adatokat vesznek figyelembe, mint az első elléskori életkor, a két ellés közti idő, a termékenység, a küllemi bírálati eredmények, az ellés lefolyása és a tehén vágás előtti hizlalási eredménye. Ezeken kívül a borjak alábbi eredményeit is beszámítják még: elhullás választásig, választási súly, küllemi bírálati eredmények és a tenyészérték.

A mutató egyetlen számban összesíti a tehén gazdasági értékét.

Általában a kiemelkedően jó vagy a nagyon rossz tenyészértékkel rendelkező egyedekre szoktak a tenyésztők jobban odafigyelni,

főleg nagyobb állományokban, ugyanakkor kevesebb figyelem összpontosul azokra a tehenekre, amelyekkel soha nincs gond, mert időben termékenyülnek, nincs nehézellésük és jó borjúnevelők. Az Ecow segítségével ezek a gazdaságos tehenek könnyen kiszűrhetők, amelyek tenyészértéke nem kimagasló, esetleg még el is marad az átlagtól, de jelentős gazdasági hasznot hoznak a gazdájuknak, ezért érdemes rájuk odafigyelni és megőrizni ezeket a vonalakat.

A mutató különösen hasznos a több száz állatból álló tenyészetek kézben tartására és a szelekció hatékonyabbá tételére. Az Ecow indexet a többi tenyészértékkel együtt célszerű használni, azokat nem tudja helyettesíteni. Ez egy kiegészítő információ a gazdáknak, aminek értékeléséhez a tenyésztőegyesület szakmai segítséget nyújt.

Az új mutatót a franciák 2019-től az egyesületi tagok teheneire ingyenesen kiszámolják és a tenyésztő kérésére ki is értékelik.

 

Forrás: 
allattenyesztok.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bár kicsi, mégis igazi nagypapagáj: a vörös hátú törpeara

A törpearák megjelenésükben, viselkedésükben sokban hasonlítanak óriásméretű rokonaikhoz, pl. ugyanúgy megvan az arctájékukon a toll nélküli kopasz bőrfelület, emellett igazi nagypapagájok módjára viselkednek. Viszont helyigényük és áruk is kisebb nagyméretű társaikénál, ezért különösen kedveltek a madarászok között.

A húsgalamb: cél a legnagyobb vitalitású utód

A háztáji haszongalamb-tenyésztés elsősorban a fajtatiszta tenyésztésen alapul, mivel a hibridektől várható heterózishatás (hibridhatás) a galambfajban kisebb, mint más baromfifajokban. Ettől függetlenül, mint a fajtákat ismertető részben is kitértünk rá, a húsgalambtenyésztésben is vannak jól kiválasztott és szelektált fajták és vonalak keresztezésével előállított árutermelő hibridek.

Vakcina-gyártó üzem épül Monoron 8 milliárd forintból

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít a Pest megyei Monoron több, mint 8 milliárd forintból.

Középpontban a nyúltenyésztés: Mitől függ a nyulak születési súlya? (2.)

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ.

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Újabb ASP-s vaddisznó Borsodban

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznó tetemben mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az új esetet a magas kockázatú területen belül azonosították. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

Drágábbak a gabonák, olcsóbbak a gyümölcsök

Tavaly novemberben a mezőgazdasági termelői árak 4,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakkal összevetve. A növényi termékek ára 9,1 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 3,1 százalékkal csökkent - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Új házikedvenc Közép-Ázsiából

Él Közép-Ázsiában egy dekoratív rágcsáló, az óriás versenyegér, amelynek tartására eleddig kevesen vállalkoztak. Ő a versenyegerek óriása, a fej és a test hossza 15-18,5 cm, farokhossza 13-16 cm, testsúlya pedig 169-275 gramm. Így érthető, hogy rokonfajaihoz képest jóval nagyobb helyet igényel.

Népszerűek a magyar galambfajták

2019. január második hétvégéjén rendezte meg a B. 15. Testvériség Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület éves kiállítását Rákospalotán, a Csokonai Művelődési Házban. A hajdan csak a kerület galambtenyésztőinek meghirdetett seregszemle mára kiteljesedett Budapest más, elsősorban északi kerületeiben lakó galambászaival.

Hatályba léptek a földtörvény módosításai

2019. január 11-én hatályba léptek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége által kezdeményezett, a mező- és erdőgazdasági földek forgalmát szabályozó, és az agrárium szereplőinek versenyképességét javító törvénymódosítások.