Back to top

Új tehén értékelési mutatót dolgoztak ki a francia charolais tenyésztők

Ez évtől új, komplex mutató segíti a francia charolais tenyésztőket, hogy a tenyészetükben termelő teheneket gazdasági hasznosságuk és életteljesítményük alapján gyorsan és egyszerűen tudják rangsorolni.

Az Ecow-nak elnevezett mutatót a Francia Charolais Tenyésztők Egyesülete a Francia Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületével közösen dolgozta ki. Minden tehénnél borjazásonként számítanak egy Ecow indexet, majd ezekből az értékekből az állat teljes életciklusára vonatkozó összesített mutatót is meghatároznak.

Fotó: Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete
A mutató kiszámításához olyan adatokat vesznek figyelembe, mint az első elléskori életkor, a két ellés közti idő, a termékenység, a küllemi bírálati eredmények, az ellés lefolyása és a tehén vágás előtti hizlalási eredménye. Ezeken kívül a borjak alábbi eredményeit is beszámítják még: elhullás választásig, választási súly, küllemi bírálati eredmények és a tenyészérték.

A mutató egyetlen számban összesíti a tehén gazdasági értékét.

Általában a kiemelkedően jó vagy a nagyon rossz tenyészértékkel rendelkező egyedekre szoktak a tenyésztők jobban odafigyelni,

főleg nagyobb állományokban, ugyanakkor kevesebb figyelem összpontosul azokra a tehenekre, amelyekkel soha nincs gond, mert időben termékenyülnek, nincs nehézellésük és jó borjúnevelők. Az Ecow segítségével ezek a gazdaságos tehenek könnyen kiszűrhetők, amelyek tenyészértéke nem kimagasló, esetleg még el is marad az átlagtól, de jelentős gazdasági hasznot hoznak a gazdájuknak, ezért érdemes rájuk odafigyelni és megőrizni ezeket a vonalakat.

A mutató különösen hasznos a több száz állatból álló tenyészetek kézben tartására és a szelekció hatékonyabbá tételére. Az Ecow indexet a többi tenyészértékkel együtt célszerű használni, azokat nem tudja helyettesíteni. Ez egy kiegészítő információ a gazdáknak, aminek értékeléséhez a tenyésztőegyesület szakmai segítséget nyújt.

Az új mutatót a franciák 2019-től az egyesületi tagok teheneire ingyenesen kiszámolják és a tenyésztő kérésére ki is értékelik.

 

Forrás: 
allattenyesztok.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hat marha akár tízezer farmot is összeköthet

Az állatok adás-vétele a betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából kockázatot jelent. Az Egyesült Királyságban egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy egy átlagos állattartó telep hány másikkal kerül kapcsolatba akkor, amikor új állatokat vásárol – az eredmény pedig megdöbbentő volt.

Tovább bővült az agrárium

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2018-ban is folytatódott, értéke 2720 milliárd forint volt. Ehhez mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés hozzájárult. A mezőgazdasági kibocsátás változatlan áron 3,6 százalékkal emelkedett, A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Probiotikumok a lúd- és kacsatenyésztés szolgálatában

Hogyan lehet a probiotikus termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet március 21-én rendeztek Kiskunfélegyházán, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Gyep nélkül nincs húsmarhatartás

Mit jelent a legelő- és rétgazdálkodásban az innováció, hogyan növelhető a gyepek állateltartó képessége, milyen stratégiák léteznek a legelőgazdálkodásban? Tasi Julianna, a Szent István Egyetem docense szerint az ágazatban már az is innovációnak számít, ha szakszerűen, a jelenlegi gyakorlat helyett más megoldásokat alkalmazva gazdálkodunk.

Kitüntették dr. Kukovics Sándort

Érden, a március 15-ei ünnepségen, a Szepes Gyula Művelődési Központban adták át a városi kitüntetéseket. A közgyűlés Érdi Tudományos Díját az idén dr. Kukovics Sándor kapta, aki hosszú évek óta szerkeszti a Magyar Mezőgazdaság Juhászat című mellékletét.

Madárinfluenza: nem lankadhat a figyelem

Európa több tagállamában, szórványosan továbbra is előfordul a magas patogenitású madárinfluenza megbetegedés házi és vadon élő madaraknál. A legújabb eseteket Bulgáriából jelentették, amelynek különös jelentősége, hogy hazánk ebbe az irányba élénk kereskedelmet folytat. A Nébih ezúton is felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára.

Új megoldások a húsmarhatartásban

A húsmarhatartás természetközeli, extenzív állattenyésztési ágazat, ezért eddig viszonylag kisebb igény volt a költséges, az intenzív termelésű ágazatokba már korábban megjelent újszerű, digitális technológiák alkalmazására.

Méhészek figyelem: április 8-ig kérhető támogatás a varroa elleni védekezéshez

A Magyar Államkincstár (Kincstár) felhívja a méhész-gazdálkodók figyelmét arra, hogy a méhészetek varroa atka elleni gyógyszeres védekezésének támogatására 2019. április 8-áig nyújthatják be kifizetési kérelmeiket személyesen vagy postai úton a lakhely/székhely szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz.

A franciák miniatűr birkái a Föld legkisebb ökológiai fűnyírói

Az ouessant (ejtsd: ueszan) a legkisebb testméretű ismert juhfajta Földünkön. Több évszázados szelekciója során alig módosították eredeti tulajdonságait. Nevezetesen kevésbé szapora, az anyák évente csak egy utódot hoznak világra.

Nyulak a Lurdy Házban

Immár hagyomány, hogy a Lurdy Házban megrendezett macskakiállítással egy időben nyúlkiállítás is várja az érdeklődőket. Az elmúlt hétvégén sem volt ez másként, annak ellenére, hogy a nyulaknál már megkezdődött a tenyészszezon, így viszonylag korlátozott számban érkeztek a rendezvényre.