Back to top

Késik az USA gabonajelentése

Késik a már az egész világ által várt amerikai gabonajelentés, amely fontos fogódzót jelent a világ terménypiacain. A riportnak már meg kellett volna jelennie, de a kormányzati rendszer leállása miatt minden ilyen munka függőben van.

Az Egyesült Államok agrártárcája múlt héten bejelentette, hogy a kormányzati rendszer leállása miatt csúszik az ilyenkor szokásos jelentése a mezőgazdasági terményekről. A rendszeresen kiadott jelentés közli az aktuális amerikai készleteket, a vetésterületről, sőt, még a világ különböző részein várható terméseredményekről és egy sor egyéb körülményről beszámol, amely segít a piaci viszonyok felmérésében, és a helyes, megalapozott árszintek kialakításában. Most azonban a már így is tanácstalan piac enélkül a fontos információforrás nélkül maradt – írja a Weekly Times Now nevű ausztrál hírportál. Az, hogy az ausztrál lap is foglalkozik a kérdéssel, jól jelzi, hogy a jelentést világszerte számon tartják és várják.

Azzal, hogy a jelentés késik, egyre több a bizonytalanság a piacon. Todd Hultman, az Omaha nevű nebraskai mezőgazdasági tanácsadó és adatszolgáltató cég munkatársa a lapnak elmondta:

minél tovább tart ez a helyzet, annál nehezebb valós fogódzókat találni, és annál torzultabbak lesznek a piaci várakozások is. „Sok esetben csak becslésekre támaszkodhatunk” – tette hozzá a szakember.

Lassan három hete tart már az Egyesült Államokban a részleges kormányzati leállás. Donald Trump amerikai elnök ragaszkodik ahhoz, hogy a demokraták hagyják jóvá a mexikói határ építési költségének forrásait, ehhez köti a kormányzati munka újraindítását. Az államháztartási hiányra vonatkozó eltérő és rigorózus szabályok miatt az Egyesült Államokban gyakorta előfordul, hogy a kormányzati leálláshoz közel kerül az ország, és megesett már az is, hogy néhány napra valóban leállt az adminisztráció. Ez ugyan okoz kellemetlenségeket, de a szövetségi szerepvállalások Európához mérten visszafogottak, így az ország működését csak kismértékben zavarja az ilyesmi.

Forrás: 
weeklytimesnow.com.au

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gabonaár: merre indul el?

Viszonylagos csend honol a világ és azon belül Magyarország gabonapiacain, amiből egyelőre nem következik sem árzuhanás, sem érdemi drágulás. Azonban a holtszezonnak számító januárban érdemes a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalásokra figyelni, amelyek kimenetele befolyásolhatja az egyelőre bőséges termésűnek ígérkező 2019-es szezon gabonaárait.

„Vidéki élet, fiatalok vidéken”

Az AGRYA – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége tevékenységében az agrár szakmai érdekképviselet mellett kiemelkedően fontos a gazdák munkájának és a vidéki életformának a bemutatása, népszerűsítése. 2019-ben egy három pályázatból álló programcsomagot indít útjára, melynek legfőbb szempontja az agrárvilág bemutatása és a mezőgazdasági munka megkedveltetése a fiatal generációval.

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

Péntektől vámot kell fizetni az egyik rizsfajta behozatalánál

A Kambodzsából és Mianmarból származó indica rizs uniós behozatala jelentősen megemelkedett, gazdasági károkat okozva az európai termelőknek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy behozatali vámokat ír elő az érintett rizsfajtára - közölte az uniós bizottság szerdán.

A lebomló fürttartót is díjazták a franciák

Január közepén már 33. alkalommal nyitotta meg kapuit a SIVAL nemzetközi növénytermesztési kiállítás Angers-ban. A több mint 3 hektáros pavilonokban 640 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ahogyan minden évben, most is nagy hangsúlyt helyeztek a rendezők az innovatív megoldások bemutatására, különösen a környezetet, felhasználókat kímélő újításokra.

Foglalkoztatást segítő alkalmazás teszteléséhez gazdálkodók jelentkezését várják

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. továbbfejlesztette az egyszerűsített foglalkoztatás elektronikus ügyintézését segítő (EFO) mobilalkalmazást. A munkavállalók bejelentése immáron még könnyebbé válik, e-személyi igazolványuk adatai telefonról is beolvashatóak.

Kevesebb a kínai: milyen a fokhagyma piaca?

Az Európai Unióban közel 44 ezer hektáron mintegy 394 ezer tonna fokhagymát termeltek 2017-ben. A legjelentősebb uniós termelő évek óta Spanyolország, ahol kiemelkedően nagy mennyiséget, 274 ezer tonnát takarítottak be 2017-ben.

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.

Educatio 2019: célkeresztben az agrárképzések

A magyar oktatási ágazat seregszemléjének tartott kiállítás 19. alkalommal várta a továbbtanulni kész fiatalokat. Az idei tapasztalatok azt mutatták, a végzős gimnazisták körében többségben vannak, akiknek határozott elképzeléseik vannak a jövőjüket illetően, közöttük pedig sokan kifejezetten agrárképzéseket keresnek.

Sokat hoz a konyhára a csipszadó

Idén 57 milliárd forint bevételt jelent a népegészségügyi termékadó (amelyet csipszadónak is neveznek) az egészségügyi ágazatnak - közölte Joó Tamás egészségügyi közgazdász hétfő este az M1 aktuális csatornán.