Back to top

Szermaradékmentes technológia hagymában is

A magyar hagymatermesztés múltja szebb, mint a jelene, és hogy jövője is legyen, az alkalmazott technológia újragondolására van szükség. Ehhez kaptak ötleteket a termelők a FruitVeB és a ZFW Hortiservice Kft. közös rendezvényén.

A szermaradékmentes termesztéstechnológia már nem csak az ökológiai gazdálkodásban elvárás. Általában véve szigorodnak a friss zöldségekben kimutatható szermaradékokra vonatkozó előírások, főként az áruházláncoké, a német Aldi és Lidl követelményei pedig már alig különböznek a biotermékekre kiszabottól.

A piaci, fogyasztói, kereskedelmi igények tehát arra ösztönöznek, hogy minél inkább kihasználjuk a biológia által nyújtott lehetőségeket.

Sőt, lassan, már csak ezek a megoldások lesznek a kezünkben, hiszen a kártevők, kórokozók ellen használható engedélyezett készítmények köre rohamosan szűkül, hangsúlyozta Rózsa Tamás, ZFW Hortiservice Kft. vetőmag-kereskedelemért felelős munkatársa.

Az Aminoret® szermaradékmentes technológia révén a ZFW Hortiservice Kft. olyan eszközöket kínál a termelőknek, melyek sem a fogyasztók, sem a termelők egészségét nem veszélyeztetik, a természetes környezetet pedig építik és nem rombolják.

A szermaradékmentes technológia jelenleg a hagymatermesztés szinte minden kihívására választ ad. Három alapeleme: a talaj termőképességének fönntartása, javítása szervestrágya-pelletek alkalmazásával, a növények természetes védekezőképességének fokozása fizikai hatásokkal (pl. a kémhatás megváltoztatásával), illetve természetes anyagokkal, valamint a hatékonyabb víz- és tápanyag-felvételt, a növények jobb stressztűrését eredményező hasznos mikrobiológiai oltóanyagok termesztésbe vonása. 

Az Italpollina fermentált, pelletizált baromfitrágya-granulátumaival nemcsak a talaj termőképességét javíthatjuk, hasznos baktériumokat is adagolunk a talajba, melyek segítenek föltárni, és a növények számára fölvehetővé tenni a tápelemeket.

A természetesen alapanyagokból, például szójalecitinből, napraforgóolajból, rákpáncélból és növényi aminosavakból készített,  illetve például a citrusfélékből kivont terpéneket tartalmazó anyagok pedig a növények védekező képességét fokozva akadályozzák a kártételt. A Trichoderma gombák a talajban szűkítik a kórokozók életterét, a mikorrhiza gombák pedig különösen a tápanyagszegény talajokban serkentik lárványosan a növények növekedését azáltal, hogy gombafonalaik behálózzák a gyökerek környezetét, száz- vagy akár ezerszeresére növelik a növények víz- és tápanyagfelvevő gyökérfelületét.

HOgy pontosan mely készítményeket ajánlották az előadók a termelőknek, az a Kertészet és Szőlészet 4. számában elolvasható majd.

Érdemes a tápanyag-utánpótlást is átgondolni, és a megszokás helyett a talajvizsgálati eredményekre alapozni a tápanyagok adagolását, különben esetleg csak a költségeinket növeljük, a jövedelmünket nem.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csonthéjba zárt egészség

Ki ne szeretne karcsú alakot, szép és egészséges hajat, selymes tapintású, rugalmas bőrt és friss memóriát? A csipszek, édességek és egyéb „rágcsák” helyett fogyasszanak dióféléket és olajos magvakat. Hogy melyek felelnek meg a legjobban a fent vázolt céloknak?

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

Átláthatóbbá válhat a peszticidek uniós engedélyezési eljárása

A növényvédő szerek (peszticidek) uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tévő tervet szavazott meg az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.

Feje tetejére állt az olasz zöldségtermesztés

Délen fagy, északon pedig meleg van és aszály, feje tetejére állt az olasz csizma időjárása. A zöldségtermesztők mindkettőt megsínylik, bár most télen inkább a délieknek van okuk aggódni.

A lebomló fürttartót is díjazták a franciák

Január közepén már 33. alkalommal nyitotta meg kapuit a SIVAL nemzetközi növénytermesztési kiállítás Angers-ban. A több mint 3 hektáros pavilonokban 640 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ahogyan minden évben, most is nagy hangsúlyt helyeztek a rendezők az innovatív megoldások bemutatására, különösen a környezetet, felhasználókat kímélő újításokra.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Házikertünk egyik kedvenc növénye a szőlő, amely csak rendszeresen trágyázott, jó minőségű talajban képes évente megfelelő mennyiségű és minőségű, jóízű termést adni. A szőlőben a tápanyag-utánpótlást szeptembertől március végéig terjedő időszakban érdemes elvégezni.

Mire figyeljünk tavasszal?

Évadnyitó növényvédelmi és termesztési tanácskozást tartott Szadán a BASF, az Arysta, a Sharda, valamint a YARA és a Saaten Union. Új termékek és technológiai újítások segítik a növénytermelőket az idén is.

A poszméh, mint eleven drón - videó

A mezőgazdasági termelők már használják a drónokat a növények megfigyelésére és a hőmérséklet vagy a páratartalom ellenőrzésére. Ezek az eszközök azonban eléggé energiaigényesek. Új módszereket keresnek. Az energiafogyasztó drónok helyett a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan rendszert hoztak létre, amely elég kis érzékelővel rendelkezik ahhoz, hogy azokat egy poszméh hátán helyezzék el.

Hagymasirató optimista felhangokkal

A vöröshagyma a paradicsom és a sárgarépa mellett a világon a legnagyobb felületen termelt zöldség, és vetésterülete – valamint hozama - folyamatosan nő. Európában szinte minden országban dobogós helyen áll. Míg 1990-ben 27 millió tonnát termeltek a világon, az elmúlt esztendőben ez 70-74 millió tonnára nőtt, és a prognózisok szerint 2050-ben elérheti a 150 millió tonnát.