Back to top

Szermaradékmentes technológia hagymában is

A magyar hagymatermesztés múltja szebb, mint a jelene, és hogy jövője is legyen, az alkalmazott technológia újragondolására van szükség. Ehhez kaptak ötleteket a termelők a FruitVeB és a ZFW Hortiservice Kft. közös rendezvényén.

A szermaradékmentes termesztéstechnológia már nem csak az ökológiai gazdálkodásban elvárás. Általában véve szigorodnak a friss zöldségekben kimutatható szermaradékokra vonatkozó előírások, főként az áruházláncoké, a német Aldi és Lidl követelményei pedig már alig különböznek a biotermékekre kiszabottól.

A piaci, fogyasztói, kereskedelmi igények tehát arra ösztönöznek, hogy minél inkább kihasználjuk a biológia által nyújtott lehetőségeket.

Sőt, lassan, már csak ezek a megoldások lesznek a kezünkben, hiszen a kártevők, kórokozók ellen használható engedélyezett készítmények köre rohamosan szűkül, hangsúlyozta Rózsa Tamás, ZFW Hortiservice Kft. vetőmag-kereskedelemért felelős munkatársa.

Az Aminoret® szermaradékmentes technológia révén a ZFW Hortiservice Kft. olyan eszközöket kínál a termelőknek, melyek sem a fogyasztók, sem a termelők egészségét nem veszélyeztetik, a természetes környezetet pedig építik és nem rombolják.

A szermaradékmentes technológia jelenleg a hagymatermesztés szinte minden kihívására választ ad. Három alapeleme: a talaj termőképességének fönntartása, javítása szervestrágya-pelletek alkalmazásával, a növények természetes védekezőképességének fokozása fizikai hatásokkal (pl. a kémhatás megváltoztatásával), illetve természetes anyagokkal, valamint a hatékonyabb víz- és tápanyag-felvételt, a növények jobb stressztűrését eredményező hasznos mikrobiológiai oltóanyagok termesztésbe vonása. 

Az Italpollina fermentált, pelletizált baromfitrágya-granulátumaival nemcsak a talaj termőképességét javíthatjuk, hasznos baktériumokat is adagolunk a talajba, melyek segítenek föltárni, és a növények számára fölvehetővé tenni a tápelemeket.

A természetesen alapanyagokból, például szójalecitinből, napraforgóolajból, rákpáncélból és növényi aminosavakból készített,  illetve például a citrusfélékből kivont terpéneket tartalmazó anyagok pedig a növények védekező képességét fokozva akadályozzák a kártételt. A Trichoderma gombák a talajban szűkítik a kórokozók életterét, a mikorrhiza gombák pedig különösen a tápanyagszegény talajokban serkentik lárványosan a növények növekedését azáltal, hogy gombafonalaik behálózzák a gyökerek környezetét, száz- vagy akár ezerszeresére növelik a növények víz- és tápanyagfelvevő gyökérfelületét.

HOgy pontosan mely készítményeket ajánlották az előadók a termelőknek, az a Kertészet és Szőlészet 4. számában elolvasható majd.

Érdemes a tápanyag-utánpótlást is átgondolni, és a megszokás helyett a talajvizsgálati eredményekre alapozni a tápanyagok adagolását, különben esetleg csak a költségeinket növeljük, a jövedelmünket nem.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Látszólag ok nélkül pusztulnak az észak-amerikai almafák

Hat évvel ezelőtt kellemetlen meglepetést érte Kari Peter növényorvost, aki egy pennsylvaniai almaültetvényen vizsgálódott. A fiatal almafák igen gyorsan pusztultak. Elsőre valamilyen kórokozóra gyanakodott, azonban a kémiai kezelések nem vezettek eredményre. A következő évre pedig USA és Kanada szerte az ültetvények 80 százalékáról jelentettek fapusztulást.

Gyümölcsvédelem mind kevesebb vegyszerrel

Hogyan lehet megóvni a gyümölcsöket a károsítóktól, ha mind több növényvédő szert vonnak ki a forgalomból, és az üzletláncok korlátozzák a kimutatható hatóanyagok számát? A gyártók nem állnak le a fejlesztéssel és egyre inkább környezetkímélő készítmények jelennek meg a piacon. A szabályozási környezetet és az új lehetőségeket mutatták be szakértők a FruitVeB által szervezett tanácskozáson Velencén.

Klímaváltozás és betegségek: növekvő kockázat?

A klímaváltozás tényével vitába lehet szállni, de nemigen érdemes. Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy az időjárás változékonysága minden korábbi mértéken túlmutat. A híradások gyakran szólnak a természeti erők által okozott jelentős anyagi veszteségekről – de mi a helyzet a csendes hadviselőkkel, a kórokozókkal? A megváltozott időjárás hogyan befolyásolja a növényi betegségeket?

TOP10: szántóföldi gépek

A német gazdák nemcsak az időjárás előrejelzésére szolgáló meteorológiai barométert figyelik, hanem a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) tagjai körében végzett közvélemény-kutatást is.

Öregedő szőlőoltványosok

„Hazánkban 100-110 szőlő oltványiskola, s öregedő oltványosok jellemzik a szakmát”- hangzott el Keszthelyen, a szőlő szaporítóanyag előállítást és a szőlőtermesztés növényvédelmi kérdéseit zászlajára tűző tanácskozáson.

EASY on board alkalmazás most Tasc Controller basic-kel

A CLAAS EASY on Board alkalmazásával a gép vezérlése iPad segítségével, ISOBUS-kapcsolaton keresztül lehetséges. Mostantól az adatok dokumentációjához az ISOBUS Task Controller basic (TC BAS) funkció is elérhető az applikációban. A 365FarmNet-tel ráadásul kényelmesen, online is hozzá lehet férni a megbízás-menedzsmenthez és a dokumentációhoz.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozási továbbképzés a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága – az ingyenes szakmai programsorozata keretein belül – meghirdeti a „Tanuljunk együtt! - Zöldség-gyümölcs feldolgozás” elnevezésű rendezvényét.

Új megoldások a húsmarhatartásban

A húsmarhatartás természetközeli, extenzív állattenyésztési ágazat, ezért eddig viszonylag kisebb igény volt a költséges, az intenzív termelésű ágazatokba már korábban megjelent újszerű, digitális technológiák alkalmazására.

Növényvédelmi előrejelzés – itt az utolsó pillanat a tél végi lemosó permetezésekre

Aki még nem tette meg, az most még gyorsan szakíthat időt a lemosó permetezésre, de már legyünk óvatosak a töménységgel, mert bimbósak a gyümölcsfák. Az örökzöldeket is érdemes lemosni réztartalmú készítménnyel, a puszpángbokraink belsejét pedig alaposan nézzük át, mert már várható a puszpángmoly éledése.

Zöldségeken zenélnek

Ha a világ bármely táján piacon járunk, és azt látjuk, hogy valaki úgy vásárol babot, hogy megzörgeti a tenyerében, vagy kopogtatással választ sütőtököt, és összegyűjti a hagymahéjat, akkor az illető bizonyára a bécsi Vegetable Orchestra tagja. A Zöldség Zenekar 1998-ban alakult, azóta több mint 300 koncertet adott a világ számos országában, kizárólag zöldségekből készült hangszereken.