0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új-Zéland sikeres küzdelme a Mycoplasma bovis ellen

Az új-zélandi kormány meg van győződve arról, hogy képes lesz a szarvasmarhákat megtámadó patogén baktérium teljes felszámolására a teljes állományban. Ez lenne az első ország a világon, amely ilyen eredményt ér el. A fertőző állatbetegséget először 2017. júliusában észlelték egy új-zélandi tejüzemben, majd az elterjedt a déli szigetről az északi szigetre.

A kormány elfogadta azt  az  intézkedési javaslatot, amely az összes tejelő tehén karanténjával és tesztelésével kapcsolatos intézkedési programot tartalmazza. Eddig 52 ezer szarvasmarhát kellett a fertőzés miatt levágni.

Jelenleg az országban a fertőzött gazdaságok száma azért csak 32, mert 51 gazdaságban sikerült a fertőzést teljesen felszámolni.

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy az új-zélandi hatóságok ellenőrzésük alatt tudják tartani a járvány terjedését.

Az ismeretlen eredetű Mycoplasma bovis fertőzésre az ország 11 300 gazdaságából származó tejminták ellenőrzésekor derült fény.

A mezőgazdasági miniszter elégedetten állapította meg hogy a szarvasmarha nyomon követési renszerben /NAIT=National Animal Identification and Tracing/ történő nyilvántartásba vétel 20%-al nőtt, de további együttműködésre törekszenek a gazdákkal, mert a betegség terjedésének okát a NAIT rendszer nem megfelelő működésében látják.

Az új-zélandi kormány 2018 és 2020 közötti időszakban 444 millió új-zélandi dollárt (NZD), mintegy 84 milliárd forintot fordít a betegség elleni küzdelemre.

Eddig 37 millió dollárt fizettek ki kártérítésként a termelőknek, 7 millió kifizetését pedig ebben az évben tervezik.

Új-Zélandon a tejipar a gazdaság egyik legfontosabb ágazata. A termelés 90% -át az országon kívül értékesítik.

A két szigeten mintegy 10 millió szarvasmarhát tartanak.
Forrás: farmer.pl